آنچه در این مقاله میخوانید
ذخیره اطلاعات را میتوان یکی از مهمترین چالشهای عصر دیجیتال در دهههای اخیر بهحساب آورد؛ شرکتها همواره در تلاش بودهاند تا روشی ایجاد کنند که کاربران بتوانند با حداقل محدودیتهای فیزیکی و جغرافیایی، به اطلاعات ذخیره شده خود دسترسی داشته باشند و بدون دغدغه کم آوردن فضا، بیشترین حجم اطلاعات را نگهداری کنند. تا پیش از روی کار آمدن روشهای جدید ذخیره اطلاعات، مانند دسترسی به فضای ابری، نگهداری دادهها به ابزارهای فیزیکی خاصی اعم از فلاپی دیسک، سی دی، فلش و هاردهای اکسترنال محدود میشد. این روشها نهتنها فضای محدودی برای ذخیرهسازی در اختیار کاربران قرار میدادند، بلکه همراه داشتن آنها برای اتصال به دستگاههای مختلف و دسترسی دادهها ضروری بود.
از طرف دیگر، باتوجهبه ساختار فیزیکی این ابزارها، ریسک ازبینرفتن اطلاعات در اثر آسیبهای سختافزاری و یا گمشدن سختافزار بسیار بالابود.
شاید بتوان اولین تجربه مواجهه بسیاری افراد با فضای ابری را، فایلهای موجود در ایمیلشان دانست. این فایلها در فضایی مجازی (فضای ابری شرکت سرویسدهنده ایمیل) ذخیره شده و بدون اینکه حجمی از کامپیوتر ما را اشغال کنند، میتوانیم به اینترنت متصل شویم و هر زمان که بخواهیم از آن دادهها استفاده کنیم.
فضای ابری چیست؟
فضای ابری (cloud storage) در واقع بستری برای نگهداری اطلاعات و دادهها است که شما را قادر میسازد بدون نیاز به داشتن ابزاری فیزیکی برای نگهداری اطلاعات اعم از فلش، هارد و … بتوانید از طریق اینترنت، فایلهای خود را در «ابر» ذخیرهسازی کنید. این فایلها در واقع در سرورهای مرکزی شرکتهای ارائهدهنده خدمات ابری ذخیرهسازی میشوند و در مواقعی که به دادههای خود نیاز داشته باشید، تنها کافی است به اینترنت وصل شده و دادههای خود را از روی سرورها فراخوانی و استفاده کنید.
ازآنجاکه این روش ذخیرهسازی، هیچگونه وابستگی به ابزارهای فیزیکی ذخیرهسازی داده مانند فلش و هارد ندارد، شما را قادر میسازد تا بتوانید بدون محدودیت فیزیکی و تنها با استفاده از اینترنت، از هر مکان و هر دستگاهی به فایلهای خود دسترسی داشته باشید.
فضای ابری و مزیت های آن
نگهداری فایلها و اطلاعات در فضای ابری، مزایای متعددی دارد که مهمترین آنها رفع محدودیتهای دسترسی و نگهداری اطلاعات است. اما در ادامه به شرح دیگر مزایای این روش نیز خواهیم پرداخت:
امکان ذخیره حجم بینهایتی از دادهها
از لحاظ فنی، محدودیت خاصی در میزان فضای قابلدسترس کاربر برای ذخیره فایلها وجود ندارد و آنچه میزان فضای در دسترس کاربران برای ذخیرهسازی را مشخص میکند، «میزان نیاز» آنهاست. کاربران در ابتدا سرویس پایهای متناسب با نیاز آن لحظه خود رزرو میکنند و هر زمان که خواستند، فضای موردنظر را به سطوح ذخیرهسازی بالاتر ارتقا میدهند. حس امکان ذخیرهسازی فایلها تا بینهایت، تجربهای است که سختافزارهای فیزیکی مانند فلش و هارد اکسترنال، چندان در برآورده کردن آن موفق نیستند، اما به لطف ابرها این امر میسر شده و در دسترس افراد قرار گرفته است.
کاهش هزینهها
باتوجهبه افزایش شدید قیمت تجهیزات سختافزاری برای نگهداری اطلاعات – مانند هارد اکسترنال – استفاده از تکنولوژیهای ابری برای ذخیره اطلاعات میتواند بسیار بهصرفه باشد. این امر خصوصاً برای شرکتهای بزرگی که حجم زیادی اطلاعات نگهداری میکنند بسیار ملموستر است. زیرا آنها به تعداد بسیار زیادی هارد نیاز خواهند داشت؛ از طرف دیگر پشتیبانی و نگهداری از این تجهیزات نیاز به استفاده از نیروی انسانی خواهد داشت که خود هزینه دیگری به شرکت تحمیل میکند.
نکته مهم دیگر استفاده از فضای ابری برای ذخیره اطلاعات، آن است که در این روش شما تنها به میزان فضای رزرو شده هزینه پرداخت میکنید و نیازی به رزرو حجم زیادی فضا و صرف هزینه برای آن به امید آنکه روزی به کار بیاید ندارید. هر زمان که به فضای بیشتری نیاز پیدا کنید میتوانید سرویس و حجم موردنیاز خود را ارتقا دهید. در این روش برخلاف روش خرید تجهیزات ذخیرهسازی فیزیکی، نیازی بهصرف هزینه پیشاپیش و نگهداری هاردهای چند ترابایتی برای نیازهای احتمالی آینده نخواهد بود.
امنیت ذخیرهسازی در فضای ابری
بهطورکلی «امنیت» مفهومی نسبی است و هیچ اطمینان صددرصدی درباره هیچیک از روشهای ذخیرهسازی اعم از سختافزاری و ابری وجود ندارد. اما میتوان گفت ازآنجاکه شرکتهای ارائهدهنده خدمات ابری، عموماً سازمانهایی بزرگ و تخصصی در زمینه فناوریهای اطلاعاتیاند، تعداد قابلتوجهی نیروی متخصص در زمینههای مختلف فناوری اطلاعات اعم از امنیت، شبکه، سختافزار و … دارند. هرکدام از این مهندسان قادر هستند در زمینه تخصصی خود بهترین عملکرد را برای شرکت ارائهدهنده خدمات ابری فراهم کنند.
در نتیجه کیفیت خروجی چنین تیمی، بهمراتب از روشهای سادهای که کاربران برای تأمین امنیت دادههای خود به کار میگیرند بیشتر است و میتوان با اطمینان بیشتری دادهها را در برابر حملات سایبری و هک حفظ کرد.
کاهش ریسک ازبینرفتن دادهها
ازآنجاکه شرکتهای ارائهدهنده خدمات ابری، سرورها و سختافزارهای بسیار پیشرفتهای دارند و این سختافزارها در بهترین شرایط محیطی نگهداری میشوند، ریسک ازدسترفتن دادهها در اثر آسیبهای فیزیکی به حداقل میرسد. حتی درصورتیکه این سرورها به دلیل حوادث طبیعی مانند سیل و زلزله و … آسیب ببیند، به لطف وجود سیستمهای پشتیبانگیری از دادهها، تمامی اطلاعات ذخیره شده بر روی فضاهای ذخیرهسازی ابری بهراحتی بازیابی میشوند.
در نتیجه، درصورتیکه در انتخاب شرکت ارائهدهنده سرویس ابری دقت کافی شود، میتوان تا حد زیادی نسبت به امنیت دادههای ذخیره شده در فضاهای ابری مطمئن بود.
دسترسی نامحدود به دادهها
همانطور که ذکر شد، یکی از مهمترین مزیتهای استفاده از سرویسهای ذخیرهسازی ابری برای نگهداری از دادهها، امکان دسترسی به اطلاعات و فایلهای ذخیره شده، بدون وجود محدودیتهای سختافزاری و یا مکانی است. کاربران میتوانند از طریق هر کامپیوتر، لپتاپ، تبلت و یا گوشی هوشمندی به اینترنت متصل شده و به دادههای مورد نیازی که در فضای ابری اختصاصدادهشده به آنها، ذخیره شده است دسترسی پیدا کنند.
بدین ترتیب هیچ اهمیتی ندارد که شما در کدام نقطه از کره زمین باشید؛ فقط یک کامپیوتر پیدا کنید و فایلهای موردنظر خود را بردارید. همچنین دیگر اهمیتی ندارد که برای ارائه فایلی که برای محل کار آماده کردهاید، فلش و هارد خود را همراه داشته باشید یا نه. بهسرعت میتوانید به فایل موردنظر که در فضای ابری ذخیره کردهاید دسترسی پیدا کنید و آنها را با دیگر افراد به اشتراک گذارید.
ازآنجاکه با استفاده از ابرها برای ذخیره و به اشتراکگذاری دادهها، دیگر نیازی به وصل کردن فلش و هارد به کامپیوتر نیست، ریسک آلوده شدن سیستم به ویروسها و بدافزارها به شدت کاهش مییابد.
پس در نهایت میتوان مهمترین مزیتهای تکنولوژیهای ذخیرهسازی ابری را چنین مواردی بهحساب آورد:
- امکان ذخیره حجم بینهایتی از دادهها
- کاهش هزینهها
- امنیت بالاتر
- کاهش ریسک ازبینرفتن دادهها
- امکان بازیابی فایلهای آسیبدیده
- امکان دسترسی به فایلها، بدون محدودیت فیزیکی
- تسهیل به اشتراکگذاری دادهها
- کاهش ریسک انتقال بدافزارها و ویروسها به کامپیوترها
- صرفهجویی در زمان
ارائه فضای ابری در دنیا
سرویسهای ذخیرهسازی ابری اکنون دیگر یکی از محبوبترین سرویسها در سراسر جهان هستند، به همین دلیل شرکتهای بزرگ و مطرح زیادی به این حوزه ورود کرده و به ارائه فضای ابری برای ذخیرهسازی اطلاعات میپردازند. شرکتهای گوگل، آمازون، مایکروسافت و علیبابا از جمله شاخصترین بازیگران جهانی این فناوریاند.
جمعبندی:
تا مدتها دغدغه دانشمندان و شرکتهای دیجیتال، افزایش ظرفیت ذخیرهسازی دادهها در ابزارهای هرچه کوچکتری مانند فلش و هارد بود؛ اما اکنون بهجرئت میتوان گفت که با ورود فناوریهای ابری به دنیای آیتی، زمینبازی عوض شده و با مزایایی که فضای ذخیرهسازی ابری برای کاربران فراهم میآورد، بدون تردید باید بهزودی با فلش مموریها و هاردهای اکسترنال خداحافظی کنیم؛ تا چند سال دیگر این ابزارها بهمانند فلاپیها و سیدیها بهسرعت از فعالیتهای روزانه کنار گذاشته خواهند شد و به ابزارهایی نوستالژیک خواهند شد و تکنولوژیهای ذخیرهسازی ابری، با در اختیار گذاشتن روشی که کاربران را با حداقل محدودیتها روبهرو میکند، یکهتاز عرصه ذخیره و نگهداری اطلاعات خواهند بود.
این مقاله را به اشتراک بگذارید