آنچه در این مقاله میخوانید
وقتی صحبت از بهترین فضای ابری میشود، مقصود سرویسی با بیشترین نقاط قوت و کمترین نقاط ضعف است. قیمت، امنیت، پایداری، دسترسپذیری و خدمات پشتیبانی، شماری از مهمترین عواملی هستند که میتوانند بر رضایت سازمانها از یک سرویس ابری اثر بگذارند.
گاهی متناسب با خواسته مشخصی که یک سازمان دارد، استفاده از یک سرویس ابری مشخص جوابگو نخواهد بود و بهتر است از مدلهای ترکیبی یا هیبرید استفاده شود. در سالهای اخیر، اقبال سازمانها به استفاده از مدلهای ترکیبی، افزایش قابل توجهی داشته است، به طوری که آمارهای flexrea نشان میدهد در سال ۲۰۲۱ میلادی، حدود ۹۲ درصد شرکتها استراتژی چند ابری (multicloud) را در پیش گرفته و ۸۲ درصد نیز با مدل هیبرید کار را پیش برده اند. چنین رویکردهایی میتواند باعث کمرنگ شدن نقاط ضعف و تقویت نقاط قوت شود و در مجموع خروجی بهینهتری بدست آید.
بهترین فضای ابری چه خصوصیاتی دارد؟
در مورد امنیت سهلانگاری نکنید!
یکی از مهمترین مسایل در انتخاب بهترین فضای ابری آن است که سرویس انتخاب شده بتواند امنیت دادههای شما را تامین کند. کاربران بسیاری در سراسر جهان هر روز حجم عظیمی از دادههای مهم (اعم از دادههای شخصی و تجاری) را در زیرساختهای ابری بارگذاری میکنند و هکرها نیز دایما برای دستیابی به این اطلاعات در کمین هستند. سرویسدهندگان ابری عموما برای آنکه کار هکرها در دستیابی به این دادهها را سخت کنند، از رمزنگاری وبسایت و رمزنگاری ترافیک استفاده میکنند.
رمزنگاری وبسایت به این معنی است که آیا وبسایت ارایه دهنده سرویس ذخیرهسازی ابری خودش امنیت کافی داشته باشد و در واقع ارتباط امنی میان مرورگر وب و وبسایت ابری برقرار باشد. رمزنگاری ترافیک نیز به این موضوع اشاره دارد که دادهای که قصد انتقال آن را دارید، از طریق یک کانال ارتباطی امن ارسال شود و هیچ فرد سومی نتواند به محتوای داده در حال انتقال پی ببرد.
سرویسهای ابری که از رمزنگاری سر به سر (end-to-end encryption) بهره میبرند میتوانند بالاترین سطح امنیت را برای دادههای کاربران فراهم کنند. در نهایت رعایت ترکیب رمزنگاری وبسایت و ترافیک میتواند تا حد زیادی امنیت کاربر در استفاده از این سرویس ابری را بهبود دهد و از نشت اطلاعات جلوگیری کند.
با اینحال نباید فراموش کرد که بخشی مهمی از کار نیز به عهده خود مشترک (کاربر) است. اینکه تنظیمات امنیتی سرویس را به درستی انجام دهد و از پسوردهای ضعیف استفاده نکند. البته باید سیستم تعریف شده توسط سرویسدهنده ابری نیز به گونهای تنظیم شده باشد که اجازه استفاده از پسوردهای ضعیف را به کاربران ندهد و آنها را در تعریف یک پسورد امن راهنمایی کند. سرویسدهندگانی که از احراز هویت دومرحلهای استفاده میکنند نیز ریسک بروز حملات سایبری و نشت اطلاعات کاربران را تا حد خوبی کاهش میدهند.
توجه به توافقنامه سطح خدمات (SLA )
توافقنامه سطح خدمات (SLA) ابری، مجموعهای از تهعداتی است که دو طرف در مورد آنها توافق میکنند. در این اسناد، سازمان (کاربر) تمامی اولویتها و انتظارات خود از بهکارگیری این سرویس را مشخص میکند و سرویسدهنده نیز تعهدات و پارامترهای عددی سرویسی که قرار است ارایه دهد را به دقت تشریح میکند. دقت در تنظیم بندهای مختلف این توافقنامه، میتواند به حل بهتر اختلافات موجود درباره (Down Time) سرویس، خدمات پشتیبانی، نشت دادهها و نظارت بر خدمات کمک کند و در مجموع باعث شود رضایت شما از کار با آن سرویس بالاتر برود. معمولا هرچه سطح سرویس درخواستی یک سازمان بالاتر باشد، دست آن سازمان در چانهزنی و تغییر جزییات این توافقنامه بازتر است.
آگاهی کامل از شرایط ذخیرهسازی دادهّها
برای دستیابی به بهترین فضای ابری و داشتن تجربهای خوشایند از کار با آن، بهتر است همان ابتدا در مورد مواردی مانند اینکه دادهها چگونه و کجا ذخیره میشوند، آیا محدودیتی در اشتراکگذاری دادهها با کاربران وجود دارد یا خیر و اینکه پس از حذف اکانتتان چه بلایی سر اطلاعات میآید صحبت کنید.
وقتی صحبت از ذخیرهسازی ابری دادهها به میان میآید در حقیقت دادههای شما به یک دیتاسنتر فیزیکی و یا شبکهای از دیتاسنترها ارسال میشود و این دیتاسنترها همیشه یک آدرس فیزیکی دقیق دارند. پس حتما درباره اینکه این دیتاسنترها در کجا قرار دارند و جزییات نحوه ذخیرهسازی دادهّای شما چیست اطلاعات لازم را کسب کنید.
از نظر عملیاتی و عملکردی مهم است که دادههای شما حتیالامکان در جایی نزدیک شما و کاربران نهاییتان نگهداری شوند تا سرعت سرویسدهی شما کند نشود. از سوی دیگر برخی کشورها قوانین سختگیرانهای درباره چند و چون دادههای ذخیره شده سازمانها بر روی ابرها و حیطه اختیاریشان در قبال آن دادهها دارند. پس مواظب باشید در چنین دامهایی که امنیت دادههای شما را تهدید میکند نیافتید.
برای آنکه بتوان با خیال راحت از کار با یک سرویس ابری لذت برد، باید بدانید که آیا پس از حذف اکانت کاربری، اطلاعات شما به طور کامل حذف میشوند یا ممکن است نسخهای از آن در جایی باقی بماند. برخی سرویسها ضمن آنکه فرآیند حذف داده و حساب کاربری در آنها بسیار ساده و سرراست است، با ارسال پیامهایی خیال کاربر را از بابت حذف کامل تمامی دادهها از سرورها راحت میکنند. پس چنانچه دادههای سازمان شما حساسیت خاصی دارد، بهتر است حتما به چنین نکاتی توجه کنید.
سهولت تغییر سرویسدهنده
گاهی در زمانی که سازمان قصد دارد سرویسدهنده ابری خود را تغییر دهد و به سراغ یک سرویسدهنده دیگر برود، انتقال دادهها میان این دو سرویس دهنده به یکی از معضلات جدی تبدیل میشود. این موضوع زمانی بحرانی میشود که شرکت اولیه، حاضر به همکاری برای انجام این انتقال نباشد و تمامی بار این کار حساس به دوش خود سازمان میافتد.
برای جلوگیری از چنین مشکلی، اول از همه باید توجه کرد که سرویسدهنده انتخابی، اکوسیستم بستهای نداشته باشد تا در زمان انتقال میان دو شرکت، ناسازگاری تکنولوژیک پیش نیاید.دوم باید در تنظیم توافقنامه سطح خدمات پشتیبانی تمهیدات لازم برای احتمال نیاز به چنین موردی اندیشیده شود و تمامی زمانبندیها، مدل انتقال دادهها (فیزیکی یا ابری)، هزینهها و تعهدات هر یک از طرفین در پیشبرد کار انتقال به دقت تعیین شود.
محدودیتهای پهنای باند
پهنای باند یک سرویسدهنده ابری، پارامترهای مختلفی مانند سرعت اینترنت، اپلیکیشنهای موبایلی، نرمافزارها و سیستم پشتیبانی، محدودیتهای ذخیرهسازی و نوع دادههای مورد پذیرش را شامل میشود. برای آنکه بتوان از برآورده شدن خواستههای کسبوکار خود توسط آن سرویسدهنده مشخص مطمین باشد، باید حتما پیش از آغاز همکاری دید روشنی از پهنای باند و توانمندیهای سرویسدهنده ابری داشته باشید. حتی پیش از شروع به همکاری، باید درباره ظرفیت و نوع نرمافزاری که قرار است برای پشتیبانگیری دادهها استفاده شود نیز توافق کرد تا بتوان در فواصل زمانی درستی از دادهها بکاپ گرفت.
توجه به سازگاری نرمافزاری و امکان یکپارچهسازی برنامهها
برای داشتن بهترین فضای ابری، باید حتما ارائه دهنده فضای ابری را انتخاب کرد که با مدل نرمافزاری به کار گرفته شده در سازمان شما مطابقت داشته باشد و بتوان آن را با دیگر نرمافزارهای سازمانی یکپارچهسازی کرد. حتما باید توجه داشت که ارائه دهنده فضای ابری انتخابی توانایی پشتیبانی از رابطهای برنامهنویسی سازمان را داراست و چنانچه سازمان شما با (big data) سر و کار دارد، سرویسدهنده ابری انتخابی باید حتما توانایی پشتیبانی از انبار داده (data warehouses) و دریاچههای داده (data lakes) را داشته باشد تا به بهینگی مدیریت دادهها ضربهای وارد نشود. امکان پشتیبانی از انواع سیستمهای عامل مانند ویندوز، IOS و اندروید از دیگر نکاتی است که میتواند از بروز چالشهای آتی جلوگیری کند.
ارایه قابلیتهای مورد نیاز برای پشتیبانگیری از دادهها
بدون شک تمامی قابلیتّهای پشتیبانگیری و بازیابی که در سرویسهای ابری مختلف ارایه میشود با هم برابر نیستند. پس مهم است مشخص کنید که دقیقا کدام قابلیتها برای حفاظت از دادههای سازمان شما ضروری است و هر کدام از پلتفرمها چگونه کار زمانبندی و بازیابی دادهها را انجام میدهند. معمولا شما در اکثر سرویسها امکان انتخاب زمانهای بکاپگیری را دارید. اما بد نیست گزینههای دیگری که هر سرویسدهنده میتواند در اختیارتان قرار دهد را نیز بررسی کنید. حتما درباره چگونگی بکاپگیری پس از پر شدن ظرفیت اختصاصی خود سوال بپرسید؛ اینکه آیا دادهها بر روی داده های بکاپگیری شده پیشین over write میشوند یا خیر.
جمع بندی
با افزایش روزافزون شرکتهای متقاضی مهاجرت به ابر و سرویسدهندگان ابری متعددی که در بازار موجودند، انتخاب بهترین فضای ابری به یکی از چالشهای جدی مدیران تبدیل شده است. برای حل این مساله بهتر است پیش از هر چیز اولویتها و خواستههای سازمان تعریف شوند. پس از تعیین دقیق این مورد، یکی از مهمترین مسایل در انتخاب بهترین فضای ابری آن است که سرویس انتخاب شده بتواند امنیت دادههای شما را تامین کند.همچنین وقتی صحبت از ذخیرهسازی ابری دادهها به میان میآید در حقیقت دادههای شما به یک دیتاسنتر فیزیکی و یا شبکهای از دیتاسنترها ارسال میشود و این دیتاسنترها همیشه یک آدرس فیزیکی دقیق دارند.
پس حتما درباره اینکه این دیتاسنترها در کجا قرار دارند و جزییات نحوه ذخیرهسازی دادهّ ی شما چیست اطلاعات لازم را کسب کنید.میزان پهنای باند ، نحوه ی پشتیبان گیری و نگهداری اطلاعات در فضای ابری نیز موضوعات مهمی هستند که باید به آنها توجه کنید.
این مقاله را به اشتراک بگذارید