آنچه در این مقاله میخوانید
شرکتها برای تأمین نیازهای پردازشی، ذخیرهسازی و میزبانی سرویسهای مختلف خود، به سرورها نیاز دارند. بسته به نوع کاربرد، مشخصات سختافزاری موردنظر، توان مالی و … میتوان سرورهای متفاوتی تهیه کرد. سرورهای اختصاصی مستقر در محل شرکتها، سرورهای مجازی، سرورهای ابری و حتی سرویسهای میزبانی مشترک (هاست مشترک) همه از انواع مختلف سرورهایی هستند که میتوانند به اقتضای شرایط انتخاب شوند. ازآنجاکه سرور بستری برای ارائه خدمات هر کسبوکار (خصوصاً کسبوکارهای آنلاین) است، کیفیت و کارایی آن بسیار اهمیت دارد و هیچگونه اختلالی در عملکرد آن پذیرفته نیست. در این مقاله قصد داریم به بیان نکاتی بپردازیم که پیش از خرید سرور باید مورد توجه قرار گیرند تا سرور انتخاب شده بهخوبی بتواند نیاز کسبوکار را برطرف کند.
1.انتخاب نوع سرور
اولین قدم در خرید سرور، انتخاب نوع سرور است. پیشتر مدیران IT شرکتها برای تأمین فضای موردنیاز فعالیت شرکت در فضای وب، ناچار بودند بین انعطافپذیری سرورهای اختصاصی گرانقیمت و خدمات معمولی ولی ارزانقیمت فضای میزبانی اشتراکی (هاست)، یکی را انتخاب کنند؛ اما اکنون با خرید سرور مجازی، شرکتها میتوانند ضمن بهرهمندی از انعطافپذیری، دسترسی مناسب، امنیت و سرعت خوب، مجبور بهصرف هزینه زیاد برای خرید و استقرار یک سرور اختصاصی نباشند.
یک سرور مجازی، در واقع یک سرور اختصاصی (مانند مجتمع تجاری بزرگ) است که از طریق نرمافزارهای مجازی ساز به بخشهای کوچکتری تقسیم شده و هر بخش در قالب یک سرور مجازی (مانند یک واحد تجاری)، در اختیار یک شرکت قرار میگیرد. سرورهای مجازی تعریف شده بر روی هر سرور اختصاصی میتوانند عملکردی کاملاً مستقل از یکدیگر داشته باشند و بر روی هر کدام از آنها از سیستمعامل، تنظیمات و نرمافزارهای خاصی استفاده شود.
با آنکه سرور مجازی سطح دسترسی بالایی برای کاربران ایجاد میکند و میتواند به تعداد دلخواه آی پی معتبر داشته باشد، استفاده از آن در مقایسه با خرید یک سرور اختصاصی، هزینه بسیار کمتری دارد. در تصویر زیر میتوان تفاوت میان انواع سرویسهای میزبانی یعنی سرور اختصاصی، سرور مجازی و میزبانی اشتراکی را مشاهده کرد.
در واقع سرور مجازی (Virtual Private Server) حدفاصل فضای میزبانی اشتراکی (هاست اشتراکی) و سرور اختصاصی است. به عنوان مثال به کمک VPS صفحات وبسایت شرکتها حتی در ساعات پرترافیک میتواند بهسرعت لود شود و خیالتان تا حد زیادی از امنیت سایت راحت باشد. در نتیجه سایتهایی که میزان بازدید بالایی دارند، لزوماً مجبور به خرید سرورهای اختصاصی نخواهند بود و میتوانند با استفاده از سرور مجازی، با زحمت و هزینه بسیار کمتری نیازشان به یک فضای میزبانی باکیفیت را برآورده کنند.
مزایای خرید سرور مجازی نسبت به دیگر انواع سرورها
فضای میزبانی اشتراکی در واقع ابتداییترین نوع سرویس میزبانی است و حداقل امکانات را برای میزبانی سرویسها در اختیار کسبوکارها قرار میدهد. درحالیکه سرورهای اختصاصی و سرور مجازی، میتوانند منابع پردازشی و فضای ذخیرهسازی قابلتوجهی در اختیار کاربر قرار دهند. قدرت پردازش سرور مجازی میتواند در حد سرورهای اختصاصی باشد، با این تفاوت که با اجاره سرور مجازی، کاربر میتواند تنها بهاندازه نیاز خود فضا اجاره کند و از ابتدا نیازی بهصرف هزینههای بالا برای استقرار سرور اختصاصی ندارد.
همچنین در زمانی که نیاز به منابع پردازشی بیشتری باشد، بهسرعت میتوان سرویس را ارتقا داد. در نتیجه مقیاسپذیری سرور مجازی بالاست. در زیر به برخی از مهمترین مزایای سرور مجازی نسبت به دیگر انواع سرورها میپردازیم:
- قدرت پردازش بالا
- صرفه اقتصادی (هزینه کمتر نسبت به سرورهای اختصاصی)
- عدم نیاز به دانش فنی خاص برای مدیریت سرور
- انعطافپذیری و دسترسی بالا
- مقیاسپذیری (قابلیت توسعه سریع سرویس در مواقع موردنیاز)
2.سرویسهای مدیریت شده بهتر است یا سلفسرویس؟
پس از انتخاب نوع سرور، باید مشخص شود که مایلید سرور بهصورت مدیریت شده در اختیارتان قرار گیرد و یا متخصص IT شرکت، بسته به نیازهای خاص کسبوکارتان چینش و مدیریت سرویس را عهدهدار شود. کسبوکارهایی که محدودیت مالی دارند و تخصص زیادی در تنظیم و کنترل سرور ندارند، بهتر است از سرورهای مدیریت شده استفاده کنند. تمامی امور کنترل و مدیریت این نوع سرورها توسط کارشناسان و متخصصان شرکت ارائهدهنده سرویس انجام میشود.
درحالیکه کسبوکارهای خاصی که دارای اندازه بزرگتری هستند، دارای متخصصان IT جداگانهاند و یا نیازهای خاصی دارند، میتوانند مدیریت سرور را خود به عهده گیرند. هرچند در چنین مواردی نیز، تهیه سرورهای مدیریت شده میتواند لود کاری متخصصان IT شرکت را کاهش دهد تا بتوانند بر امور مهمتر تمرکز کنند.
3.انتخاب سیستمعامل سرور
سیستمعاملهای ویندوز و لینوکس دو مورد از متداولترین سیستمعاملهایی هستند که بر روی سرورها نصب میشوند. بسته به کاربردهای مدنظر خود، باید حتماً نوع سیستمعامل سروری که قرار است خریداری کنید را از پیش مشخص کنید.
4.مشخصات سختافزاری
گام بعدی در انتخاب و خرید سرور، تعیین مشخصات سختافزاری، سرعت و قدرت پردازشی موردنیاز کسبوکار است. در زمان خرید سرور باید میزان CPU، RAM، فضای ذخیرهسازی، پهنای باند و … سرور موردنظر را مشخص کرد.
CPU: میزان قدرت CPU انتخاب شده برای سرور، در واقع توان پردازشی سرور را نشان میدهد. بسته به اینکه هدف شما از تهیه سرور چیست، میتوانید CPUها با قدرتهای متفاوتی را انتخاب کنید. برای مثال، چنانچه سرویسی که قرار است بر روی سرور قرار داده شود، یک «دیتابیس» باشد، باید درباره مقادیر CPU سرور بسیار حساس بود و تلاش شود بالاترین مقادیر را تهیه کرد. هرچه توان پردازشی سرور بالاتر باشد، قدرت پاسخگویی و واکنش آن افزایش مییابد.
RAM: سرورها نیز همانند کامپیوترهای معمولی، دارای رم هستند. بسته به نوع کاربرد در نظر گرفته شده برای سرور، مقادیر متفاوتی رم نیاز خواهد بود. چنانچه قصد شما از تهیه سرور، میزبانی وب باشد، بسته به تعداد بازدیدکنندگان وبسایت، باید میزان رم در نظر گرفته شده برای سرور را افزایش دهید. مثلاً اگر سایت شما روزی 2 هزار بازدیدکننده داشته باشد، RAM یکگیگابایتی برای شما کفایت خواهد کرد. اما اگر تعداد بازدید، از این مقدار فراتر رود، باید رم را ارتقا داد. میزان RAM سرور، بر زمان لود صفحات تأثیر مستقیم دارد. پس بهتر است همواره رم را کمی بیشتر از حدی که پیشبینی میکنید نیاز باشد، تهیه کنید تا در صورت افزایش یکباره بازدیدکنندگان، سایت مختل نشود.
هارددیسک: میزان هارددیسک سرور را باید با توجه میزان فضایی که برای ذخیرهسازی دادهها نیاز دارید انتخاب کرد. معمولاً، در مواردی که هدف از خرید سرور، میزبانی وب است، میزان فضای ذخیرهسازی با توجه به نوع وبسایت و میزان گستردگی کسبوکار مشخص میشود. مثلاً فضای لازم برای یک وبسایت شخصی، با یک وبسایت فروشگاهی بسیار متفاوت است.
5.انتخاب سرویسدهنده
کیفیت سرویس دریافتی در خرید سرور، رابطه مستقیمی با کیفیت خدمات شرکت سرویسدهنده دارد. پیش از خرید سرور باید بهدقت بررسی کرد و سرویسدهندهای را انتخاب کرد که علاوه بر آنکه از سختافزارهای باکیفیتی برای راهاندازی سرورها استفاده میکند، بلکه متخصصان کارآزمودهای داشته باشد تا مدیریت سرورها را بهدقت عهدهدار شوند و امنیت آن را تأمین کنند. داشتن پکیجهای مناسب، سهولت ارتقاء سرویسها، قیمت بهینه، گستردگی خدمات ارائه شده، خدمات پشتیبانی باکیفیت و … همگی از جمله مواردی هستند که میتوانند در انتخاب یک سرویسدهنده مناسب دخیل باشند.
6.خدمات پشتیبانی 24×7
ازآنجاکه سرورها بستری برای ارائه خدمات یک کسب و کارند، کیفیت و تداوم عملکرد سرورها، تأثیر مستقیمی بر کیفیت ارائه خدمات شما به مشتریان کسبوکارتان دارد. ارائه خدمات پشتیبانی 24 ساعته در 7 روز هفته، فاکتور مهمی است که حتماً باید در انتخاب سرویسدهنده برای خرید سرور مورد توجه قرار گیرد.
7.سرویس پشتیبانگیری
دادهها یکی از ارزشمندترین منابع هر کسبوکارند. در نتیجه فراهمکردن زمینههایی که بتواند خیال شما را از حفظ دادهها و امنیت آنها راحت کند بسیار مهم است. هدف از پشتیبانگیری دادهها این است که با نگهداری نسخههای متعدد از دادهها در سرورهای گوناگون، ریسک ازبینرفتن آنها در اثر خطاهای انسانی، آسیبهای سختافزاری، بلایای طبیعی، حملات هکری و … را به حداقل رساند؛ درصورتیکه دادههای موجود در یک سرور، به هر دلیلی دچار آسیب شوند، با استفاده از سرویسهای پشتیبانگیری، میتوان بهسرعت دادهها را بازیابی کرد و کسبوکار را به حالت عادی برگرداند.
چه زمانی باید به فکر تغییر سرویس و خرید سرور مجازی بیفتیم؟
سرورهای اختصاصی، از نظر پتانسیلهای پردازشی و ذخیرهسازی، کاربر را با محدودیت خاصی مواجه نمیکنند، اما معمولاً کسبوکار را متحمل هزینه بالایی میکنند. همچنین در بسیاری مواقع، بخش زیادی از منابع سرور بدون استفاده باقی میماند. در سمت مقابل، هاستهای اشتراکی هزینه بسیار پایینی دارند و سرویسی مقرونبهصرفه برای سایتهای کم ترافیکاند، اما منابع پردازشی و امکانات آنها برای پاسخگویی به ترافیکهای بالاتر کافی نیست و ممکن است گاهی نتوان با انتخاب پلنهای مختلف آن، نیاز پردازشی کسبوکارهای کمی بزرگتر را برآورده کرد.
در چنین زمانی باید به فکر خرید سرور مجازی افتاد که در کنار تأمین منابع پردازشی کافی و بدون محدودیت، قیمت مناسبتری نسبت به سرورهای اختصاصی دارند. در ادامه چند مورد از مهمترین مواقعی که بهتر است به سراغ خرید سرور مجازی رفت ذکر میکنیم:
- افزایش ترافیک بازدید سایت: زمانی که ترافیک وبسایتتان به میزان قابلتوجهی افزایشیافته باشد و سرویس هاست اشتراکی دیگر نتواند جوابگوی تعداد بالای کاربرانی باشد که از وبسایتتان بازدید میکنند، خرید سرور مجازی میتواند مشکل شما را حل کند.
- کند شدن وبسایت: استفاده از سرور مجازی، زمان لود صفحات سایت را به میزان قابلتوجهی کاهش میدهند. پس چنانچه به دنبال بهبود رتبه سایت خود در موتورهای جستجو هستید و این پارامتر برایتان مهم است، میتوانید از سرور مجازی برای میزبانی سایتتان استفاده کنید.
- فروشگاههای اینترنتی: در صورتی که یک فروشگاه اینترنتی و یا کسبوکاری در حوزه تجارت الکترونیکی دارید و مایلید خدمات پرداخت سریع، مطمئن و امنی برای مشتریان فراهم کنید، خرید سرور مجازی میتواند راهکار بسیاری مناسبی باشد. سایتهای فروش بلیت مثال بسیار خوبی از برای این موضوع هستند.
- نگرانی از امنیت: در مواقعی که دادههای حساسی دارید، استفاده از سرور مجازی میتواند امنیت داده های شما را به میزان قابلتوجهی افزایش دهد. با استفاده از سرور مجازی برای میزبانی کسبوکارتان، به دلیل حضور کارشناسان فنی متخصص، ریسک حملات هکری و سوءاستفادههای اینترنتی از اطلاعات شما به میزان قابلتوجهی کاهش مییابد.
- مواجهه با خطاهای سرور: باید بدانید که چنانچه مکرراً با خطاهای 50X و یا خطاهایی با این مضمون که «سرور در دسترس نیست» مواجه میشوید، مشتریان نیز این خطاها را تجربه خواهند کرد. چنین خطاهایی برای کسبوکارهای آنلاین بههیچعنوان پذیرفته نیست و بهتر است برای بهبود شرایط، کسبوکارتان را به یک سرور مجازی منتقل کنید.
- استفاده از نرمافزارهای خاص: درصورتیکه از تنظیمات و نرمافزارهای خاصی استفاده میکنید، سرور مجازی گزینه بهتری برای میزبانی اطلاعات شما خواهد بود. عملکرد برنامههایی که منابع پردازشی زیادی میطلبند، بر روی سرور مجازی بسیار بهبود پیدا میکند.
در مجموع میتوان گفت سرور مجازی، راهکاری است که در زمینه فضای میزبانی میتواند نیازهای طیف وسیعی از کسبوکارها را برآورده کند. چه آن کسبوکار، وبسایتی پربازدید باشد و چه کسبوکاری تخصصی با نیازهای فنی پیچیده و خاص یا کسب و کاری که فضای میزبانی وب و سرور را برای مقاصد پردازشی و ذخیرهسازی نیاز دارد. شرکتهای ارائهدهنده خدمات سرور مجازی با تأمین خواستههای چنین کسبوکارهایی، باعث صرفهجویی قابلملاحظهای در هزینههای آن خواهند شد.
خرید سرور مجازی، پکیجی از کیفیت خدمات و صرفه اقتصادی توأمان را برای کسبوکارها فراهم میآورد. استفاده از خدمات سرور مجازی ارائه شده در داخل کشور باعث میشود هزینه ترافیک مصرفی کاربران کمتر باشد و سرعت بارگذاری صفحات افزایش یابد.
انتخاب درست شرکت ارائهدهنده خدمات فضای میزبانی، برای خرید سرور مجازی بسیار مهم است. در انتخاب و خرید سرور مجازی توجه داشته باشید که گزینه درستی را متناسب با نیاز خاص کسبوکار خود انتخاب کنید.
این مقاله را به اشتراک بگذارید