آنچه در این مقاله میخوانید
سرور مجازی چیست؟ اگر در جستجوی روشی برای میزبانی سرویسهای شرکتتان هستید، احتمالا برای دانستن پاسخ این سوال کنجکاوید. وقتی صحبت از سرویسهای میزبانی به میان میآید، از روشهای مختلفی مانند سرور مجازی، سرور اختصاصی، سرور ابری و هاست اشتراکی نام برده میشود که هر کدام میتوانند به تناسب اهداف و نیازهای افراد و سازمانها انتخاب شوند. اما در این میان، طی سالهای اخیر سرور مجازی یا همان (Virtual Private Server) به یکی از گزینههای اصلی شرکتها تبدیل شده و طرفداران خاص خود را پیدا کرده است. در ادامه ضمن بررسی چند و چون عملکرد این روش میزبانی، به بیان مزایا، معایب و کاربردهای آن میپردازیم و نگاهی به آمارهای صنعت جهانی میزبانی میاندازیم.
سرور مجازی چگونه کار میکند؟
در این روش میزبانی، منابع پردازشی سرور فیزیکی با استفاده از فناوریهای مجازیساز، به بخشهای جداگانهای تقسیم میشود و به صورت اختصاصی در اختیار سازمانهای مختلف قرار میگیرد. VPS را میتوان نسخه کوچک و ارزانقیمتی از اجاره یک سرور کامل به حساب آورد. به عبارتی دیگر به جای آنکه نیاز باشد تمامی منابع سرور را به صورت یکجا اجاره کرد و هزینه زیادی متحمل شد، میتوان فقط بخشی از آن را اجاره کرد و در عین حال کنترل کافی نیز بر منابع خریداری شده داشت.
این روش امکانی فراهم میآورد تا چندین کاربر بتوانند به صورت همزمان به فضاهای جداگانهای از منابع یک سرور دسترسی پیدا کنند و آن را برای هدف خاص خود به کار بگیرند.
میزبانی با استفاده از سرور مجازی در مقایسه با هاست اشتراکی روش مطمئن تر و امنتری است و هر فرد یا سازمان میتواند در فضای تخصیص یافته متناسب با نیاز و ترجیح خود، سیستمعامل و نرمافزارهای دیگر را نصب و راهاندازی و تنظیمات مشخصی را اعمال کند. منابع ایجاد شده در این روش از طریق اینترنت قابل دسترس هستند. همین امر میتواند انعطافپذیری و دسترسیپذیری کسبوکارها را بهبود دهد.
تفاوت سرور مجازی با هاست اشتراکی و سرور اختصاصی چیست؟
برخلاف روش shared hosting که منابع یک سرور فیزیکی مشخص به طور مساوی در اختیار چندین و چند مشترک قرار میگیرد، در روش میزبانی با استفاده از سرور مجازی، هر سازمان میتواند یک یا چند ماشین مجازی جداگانه در اختیار داشته باشد.
از آنجا که در روش میزبانی اشتراکی تمامی سازمانها به صورت مشترک از یک منبع محدود استفاده میکنند، سرویسدهندگان اجازه نمیدهند هر مشترک از حدی بیشتر مصرف کند و همین امر میتواند عملکرد سرویس موجود در این بستر را با اختلال مواجه کند. در سمت دیگر طیف، سازمان با اجاره یک سرور اختصاصی (Dedicated server)، تمام منابع را به صورت یکجا در اختیار میگیرد اما هزینه زیادی متحمل میشود.
اما سرور مجازی یا VPS را میتوان حدفاصل این دو مدل در نظر گرفت که در عین اینکه امکان دسترسی به منابع پردازشی و ذخیرهسازی کافی را در اختیار قرار میدهد، نسبت به اجاره سرور اختصاصی هزینه بسیار پایینتری دارد و به صرفه است.
مزایای سرور مجازی چیست؟
از جمله مهمترین نقاط قوت این روش میزبانی عبارت است از:
- داشتن کنترل بر منابع
- فراهم بودن امکان شخصیسازی سرور
- امنیت خوب نسبت به روش میزبانی اشتراکی
- انعطافپذیری و دسترسیپذیری خوب
- مقیاسپذیری (قابلیت افزایش آسان ظرفیتهای اجاره شده رم، پردازنده، پهنای باند و …)
- سرعت بیشتر و عملکرد پایدارتر در مقایسه با سرویسهای اشتراکی میزبانی. به این ترتیب افزایش ترافیک در ساعات اوج، مشکل و محدودیتی برای وبسایت ایجاد نمیکند.
- داشتن صرفه اقتصادی نسبت به اجاره یک سرور کامل
معایب سرور مجازی چیست؟
- گران بودن نسبت به روش میزبانی اشتراکی
- برای اعمال تنظیمات و مدیریت سرور نیاز به دانش فنی بالا است.
- بیدقتی و مرتکب شدن اشتباه در اعمال تنظیمات بخش امنیت میتواند دادههای شما را در معرض خطر قرار دهد.
چه کسانی به سراغ خرید سرور مجازی میروند؟
به طور کلی هرجا که افراد و سازمانها برای تامین منابع پردازشی و ذخیرهسازی نیاز به یک روش میزبانی داشته باشند، میتوانند VPS را به عنوان یک گزینه مهم در نظر داشته باشند. اما برخی کاربردهای خاص اقتضا میکند که این روش بر دیگر روشها ترجیح داده شود. شماری از مهمترین کاربردهای سرور مجازی برای کسبوکارهای مختلف عبارتند از:
- میزبانی وبسایتهای اینترنتی پربازدید و حساس
- استفاده به عنوان سرور ایمیل شرکتها
- استفاده به عنوان سرور بازی و کاهش پینگ در بازیهای آنلاین
- استخراج (ماینینگ) ارزهای دیجیتال
- فراهم کردن بستری برای توسعه نرمافزار و اپلیکیشن
- میزبانی دیتابیسهای سازمانی
- پشتیبانگیری دورهای از دادههای مهم و بازیابی آنها در مواقع موردنیاز
- ایجاد چندین IP خارجی و فراهم شدن امکان فعالیت در سایتهایی که ایران را تحریم کردهاند
توصیههای ضروری برای خرید سرور مجازی
بسیاری از وبسایتهای کسبوکارهای متوسط و یا وبسایتهایی که ترافیک متوسط به بالا دارند، از طریق سرور مجازی میزبانی میشوند. روش میزبانی اشتراکی به دلیل بهصرفه بودن هنوز محبوبترین روش میزبانی وبسایتهای اینترنتی به حساب میآید؛ با اینحال آمارهای WebsiteSetup نشان میدهد که ۱۰ درصد وبسایتهای دنیا بر بستر سرور مجازی میزبانی میشوند و روند مهاجرت وبسایتها به VPS رو به رشد است.
ارزش بازار جهانی صنعت میزبانی
صنعت جهانی میزبانی یا hosting در دوران کرونا رشد قابل توجهی را تجربه کرد. جدیدترین آمارهای IDC نشان میدهد که ارزش این صنعت در سال ۲۰۲۱ با رشد ۶.۴ درصدی از مرز صد میلیارد دلار عبور کرده است و پیش بینی میشود در سال ۲۰۲۲ این بازار بتواند خود را از چالشهایی مانند محدودیتهای دوران کرونا، تورم، مشکلات زنجیره تامین و منازعات سیاسی برهاند و ارزش آن به نزدیک ۱۲۰ میلیارد دلار برسد. میانگین نرخ رشد ترکیبی سالیانه این صنعت در پنج سال پیش رو ۹ درصد تخمین زده شده است.
نمودار زیر که در سایت IDC منتشر شده، ارزش بازار جهانی صنعت میزبانی را بین سالهای ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۶ نشان میدهد. منحنی درج شده بر روی نمودار نیز نشاندهنده نرخ رشد ترکیبی سالیانه ارزش این بازار در سالهای مختلف بازه زمانی ذکر شده است.
ارزش بازار جهانی سرور مجازی
سهم VPS به عنوان یکی از شاخههای مهم صنعت میزبانی، هنوز آنچنان زیاد نیست، ولی با سرعت قابلتوجهی درحال رشد است. بررسی ها نشان میدهد که ارزش بازار سرور مجازی در سال ۲۰۱۸ حدود ۲.۶ میلیارد دلار بوده و پیشبینی میشود این رقم تا سال ۲۰۲۶ با نرخ رشد ترکیبی سالیانه ۱۶.۲ درصدی به ۸.۳ میلیارد دلار برسد.
جمعبندی
میزبانی از طریق سرور مجازی (VPS) علاوهبر آنکه دسترسی شما به طیف کاملی از منابع را تضمین میکند، میتواند خیال شما را از بابت داشتن کنترل کافی بر منابع و امکان اعمال تنظیمات اختصاصی مورد نیاز نیز راحت کند. در سالهای اخیر برخی سرویسدهندگان ابری با هدف راحتی و بهینگی بیشتر کار سازمانها، سرویسهای زیرساختی مدیریتشده را ارایه کردهاند. در این سرویسها بخشی از کار مدیریت سرویس و اعمال تنظیمات آن، متناسب با نیاز هر سازمان بر عهده شرکت سرویسدهنده قرار میگیرد و سازمانها میتوانند بر امور تخصصی خود تمرکز بیشتری داشته باشند.
با چنین امکاناتی سرویسی ایجاد میشود که علاوه بر داشتن عملکرد پایدارتر و سرعت بیشتر در مقایسه با سرویسهای میزبانی اشتراکی و داشتن هزینه پایینتر نسبت به اجاره یک سرور اختصاصی، میتواند گزینه بسیار مناسبی برای تامین منابع پردازشی و ذخیرهسازی کسبوکارهای کوچک و متوسط باشد.
در سالهای اخیر، بسیاری از ادمینها ترجیح دادهاند وبسایتهای خود را به این بستر منتقل کنند و به این ترتیب دیگر از بابت محدودیتهای منابع و افزایش ترافیک نگرانی نداشته باشند. با اینحال میزبانی وبسرویسها تنها کاربرد سرور مجازی نیست و میتوان این سرویس را برای طیف گستردهای از امور از جمله نگهداری دادههای شرکت، توسعه نرمافزار، ماینینگ ارز دیجیتال و … مورد استفاده قرار داد.
منابع :
این مقاله را به اشتراک بگذارید