آنچه در این مقاله میخوانید
فضای ابری از جمله راهکارهای نسبتا جدیدی است که مدیریت داده و اشتراک گذاری آن را برای کاربران (خصوصا شرکتها) تسهیل کرده است. با این حال اینکه فضای ابری دقیقا چیست و چگونه کار میکند، برای بسیاری جای سوال دارد. در ادامه قصد داریم چگونگی عملکرد این راهکار را شرح داده و آمارهایی از وضعیت صنعت ذخیرهسازی ابری در جهان ارائه کنیم.
چرا به فضای ابری نیاز داریم؟
کابران امروزی دنیای دیجیتال، روزانه با انبوهی از اطلاعات سر و کار دارند. گاهی حجم این دادهها در حد چند مگابایت است، اما گاهی نیز حجم آنها به چند ترابایت میرسد. اگر کاربر مجبور باشد حجم زیادی داده را بر روی کامپیوتر شخصی خود ذخیرهسازی کند، بدون شک خیلی زود سیستم کامپیوترش کند شده و باعث افت عملکرد کاری وی میشود.
با وجود آنکه استفاده از تجهیزاتی مانند هاردهای اکسترنال و یا فلش دیسکها میتواند تا حدی مشکل کاربران در نیاز به فضای ذخیرهسازی اضافه را حل کند، اما این روشها مشکلات خاص خود را دارند. از جمله اینکه نگهداری دادههای مهم و حساس در این دستگاه ها، سلامت و امنیت اطلاعات را تهدید میکند و ممکن است با آسیب سخت افزاری این دستگاه ها و یا مفقودی و سرقت آنها، تمام داده های کاربر از بین برود.
معمولا اهمیت داده برای کسبوکارها و شرکتها بسیار بیش از آن چیزی است که تصور میشود. زیرا گاهی اعتبار شرکت به این دادهها گره خورده و آسیب دیدن برخی اطلاعات، مصادف با زیانهای مالی سنگین و از دست رفتن تلاشهای چندین ساله آن برند است. با توجه به وجود چنین دغدغههایی در زمینه ذخیرهسازی و مدیریت دادهها، راهکارها و خدماتی برای ذخیرهسازی ابری داده ها ایجاد شدهاند. این راهکارها با مزایای متعددی که ایجاد میکنند، بخش زیادی از دغدغههای گروههای مختلف را پاسخ میدهند.
آمارهایی از صنعت «ذخیره سازی ابری» در جهان
آمارهای ارائه شده توسط fortunebusinessinsights نشان میدهد که ارزش بازار صنعت ذخیرهسازی ابری در سال 2020 چیزی در حدود 61.15 بیلیون دلار بوده است. با اینحال در سال اخیر، پاندمی کرونا و ضرورت انتقال بسیاری از فرآیندها به فضای آنلاین، باعث شده سرعت رشد سالیانه این صنعت افزایش یابد و ارزش این بازار را در سال 2021 به 76.43 بیلیون دلار برساند. پیش بینی می شود با تداوم این روند، ارزش این صنعت میانگین رشد سالیانه ای معادل 26.2 درصد را تجربه کند و در سال 2028 به رقم 390.33 بیلیون دلار برسد.
با ظهور شرکتهای فناوری محور و غول های صنایع مختلف در ناحیه آمریکای شمالی، بازار ذخیره سازی ابری در این منطقه بسیار پررونق شده است . در جدول زیر، ارزش تقریبی این صنعت در ناحیه آمریکای شمالی بین سالهای 2017 تا 2028 نمایش داده شده است.
در بخش دیگری از گزارش fortunebusinessinsights، داده هایی درباره میزان استفاده صنایع مختلف از فضای ابری آورده شده است. طبق نمودار ارائه شده، شرکتهای ارائهدهنده خدمات مالی، بانکها و بیمهها، از جمله سازمانهایی هستند که اتکای زیادی بر این فناوری دارند. شرکتهای فعال در صنعت فناوری اطلاعات (IT) و ارتباطات از راه دور از دیگر مصرف کنندگان شاخص ذخیره سازی ابری به حساب می آیند. سهم صنایع دیگر مانند خدمات عمومی و دولتی، ساخت و تولید، بهداشت و سلامت، اقلام مصرفی و خرده فروشی، رسانه و سرگرمی نیز در نمودار زیر قابل مشاهده است.
فضای ابری چیست؟
فضای ذخیرهسازی ابری، امکانی است که به موجب آن، فضای مشخصی در سرورهای یک شرکت سرویسدهنده، برای ذخیره سازی دادهها در اختیار کاربر قرار میگیرد و کاربران از طریق اینترنت میتوانند دادههای خود را مدیریت کرده و با افراد دیگر به اشتراک بگذارند. در این سرویس با پشتیبان گیری و دیگر اقداماتی که برای حفظ امنیت حداکثری دادهها به عمل میآید، ریسک آسیب اطلاعات به حداقل میرسد. از سوی دیگر با توجه به آنکه کاربران نیازی به خرید هیچ سخت افزاری ندارند و بر اساس میزان مصرف تنها باید یک حق اشتراک ماهانه بپردازند، هزینه های لازم برای مدیریت اطلاعات به میزان قابل توجهی کاهش می یابد.
شرکتهای ارائه دهنده سرویسهای ذخیرهسازی ابری، عموما دیتاسنترهای بزرگی در اختیار دارند. این دیتاسنترها مجهز به سرورهای قدرتمندی هستند که زیرساخت مناسب برای ذخیرهسازی دادههای کاربران را از راه دور فراهم میکنند. در نتیجه کاربران دادههای خود را از طریق اینترنت در این فضا آپلود کرده و مدیریت لازم را بر آنها انجام میدهند.
فضای ذخیره سازی ابری چگونه کار میکند؟
نحوه کارکرد فضای ذخیرهسازی ابری بسیار ساده است. در این سرویس، اطلاعات بر روی سرورهایی از دیتاسنترهایی در هر کجای دنیا ذخیره شده و کار نگهداری و محافظت از دادهها بر عهده شرکت سرویس دهنده قرار میگیرد. از آنجا که دادههای کاربر در کلاستری از سرورها توزیع و نگهداری میشود امکان از بین رفتن دیتا به حداقل می رسد و از طریق اینترنت قابل دسترس است.
در سرویس «فضای ذخیرهسازی ابری»، زنجیرهای از چندین سرور (شامل سرورهای کنترلی اصلی و سرورهای ذخیرهسازی) به کار گرفته میشود. تمامی این سرورها با هم در ارتباطند و بسته به نیاز هر کاربر، بخشی از فضایی از این سرورها به وی تخصیص داده میشود. استفاده از چنین راهکاری، میتواند صرفه اقتصادی قابل توجهی برای شرکتها ایجاد کند. زیرا استفاده از فضای ذخیرهسازی موجود در دیتاسنترهای مرکزی، شرکت را از خرید سرورهای قدرتمند و گران قیمتی که قرار است کار نگهداری دادهها در آنها انجام شود بینیاز کرده و در عوض تنها به میزانی که از فضای ذخیرهسازی سرورهای شرکت سرویس دهنده استفاده شده هزینه پرداخت میشود.
در سرویس ذخیرهسازی ابری، امکان پشتیبانی از انواع فایلهای مختلف با هر حجمی میسر است. تنها کافی است یک حساب کاربری ایجاد کنید و داده مورد نظر را آپلود کنید. سپس با ورود به اکانت خود از طریق هر دستگاه دیگری اعم از گوشی موبایل، تبلت و یا کامپیوترهای دیگر، در هر کجا میتوانید به اطلاعات آپلود شده دسترسی پیدا کنید.
همین حذف محدودیتهای جغرافیایی و سخت افزاری در دسترسی به داده ها، از جمله مهمترین دلایل محبوبیت سرویس ذخیرهسازی ابری نزد افراد و سازمانهاست. زیرا با آپلود داده ها در ابر، دیگر نیازی به حمل مداوم تجهیزات ذخیره سازی مثل هارددیسک های حجیم و فلش مموری ها و ….نخواهد بود و از هرکجا و صرفا با اتصال به اینترنت می توان به دادههای خود دسترسی پیدا کرد و آن را با دیگران به اشتراک گذاشت.
هر کاربر می تواند بسته به نیاز و تمایل، برای گروه خاصی از افراد (مثلا همکاران شرکت یا هم تیمیهای تان در یک پروژه) اجازه دسترسی به پوشههای مشخصی از فایلها را ایجاد کند تا بتوانند اطلاعات مذکور را بخوانند، از راه دور اصلاحات لازم را اعمال کنند و با شما به اشتراک بگذارند. همچنین امکان بکاپگیری و بازیابی دادهها در فضای ابری باعث میشود بتوانید اطلاعاتی که به صورت اتفاقی حذف شده اند، برگردانید. دادههای آپلود شده در فضای ذخیرهسازی ابری، از امنیت بالایی برخوردارند و از طریق نام کاربری و رمز عبور محافظت میشوند. در نتیجه تنها افراد مجاز امکان مشاهده و اعمال تغییر در فایلها را خواهند داشت.
مزایای فضای ابری برای نگهداری از دادههای سازمانی
با گسترش فرهنگ سازمانی دورکاری و رواج محیطهای کاری توزیع شده (انجام وظایف از هر مکانی غیر از دفتر سازمان)، محبوبیت راهکارهای ابری نزد مدیران سازمانها به سرعت در حال افزایش است. با وجود آنکه امنیت فضای ابری یکی از مواردی است که گاهی مدیران را در مهاجرت به ابر دچار تردید می کند، آمارهای statista از سهم دادههای شرکتی ذخیره شده در فضای ابری، بین سالهای ۲۰۱۵ تا ۲۰۲۱ در سراسر جهان، نشان میدهد که در سالهای اخیر اعتماد سازمانها و کسبوکارها به فضای ابری رو به افزایش بوده است. طبق نمودار ارائه شده، در دو سال اخیر نیمی از شرکتها، فضای ذخیرهسازی ابری را برای نگهداری اطلاعات سازمان خود انتخاب کرده اند.
جمعبندی
فضای ذخیرهسازی ابری، مثالی از پیشرفتهای تکنولوژیکی است که در سالهای اخیر نزد افراد و سازمانها بسیار محبوب شده است. این فناوری با فراهم کردن زمینهای بهبود دسترس پذیری اطلاعات از طریق اینترنت، کار نگهداری و مدیریت بهینه فایلها و اطلاعات را بسیار سادهتر کرده است.
از سوی دیگر، با امکان خرید اشتراک ماهیانه استفاده از فضای ذخیرهسازی ابری بر اساس نیاز، افراد از خرید تجهیزات سخت افزاری برای ذخیره اطلاعات بینیاز شدهاند و میتوانند هزینهها را بهتر مدیریت کنند. این روش ذخیرهسازی جدید، روشی بسیار ایمن و مطمئن است و تنها افراد مجاز میتوانند به اطلاعات دسترسی پیدا کنند. مجموع این شرایط باعث شده گرایش سازمانها به استفاده از فضای ابری برای مدیریت و نگهداری فایلها روز به روز افزایش یابد.
این مقاله را به اشتراک بگذارید