آنچه در این مقاله میخوانید
اگر بخواهیم تنها به گفتههای مارک زاکربرگ مؤسس فیسبوک (در حال حاضر متا) اکتفا کنیم، متاورس آینده اینترنت و سرگرمی در جهان است. البته برخی فکر میکنند که تغییر نام برند فیسبوک به متا و ورود این کمپانی به دنیای واقعیت مجازی، یعنی این که فیسبوک ابداعکننده دنیای مجازی متاورس است؛ اما این تصور درست نیست و مطرحشدن ایده متاورس، به دهه نود میلادی باز میگردد.
متاورس امکان زندگی در یک جهان مجازی را فراهم میکند که قوانین این دنیا بر آن حاکم نیست و دیگر محدودیتهای جغرافیایی و زمانی دنیای واقعی برای کاربران آن وجود ندارد؛ یعنی شما میتوانید در یک دنیای مجازی با هنرپیشه خارجی محبوبتان همسایه شوید و گاهی به او سر بزنید! یا میتوانید در حالی که در خانه هستید، سری به پاریس بزنید و از فروشگاههای خیابان شانزه لیزه خرید کنید. با توجه به متعدد بودن متاورس ها، ممکن است هر کدام از این جهانهای موازی، ویژگیها و فضای متفاوتی داشته باشند.
متاورس چگونه شکل گرفت؟
اصطلاح متاورس، نخستین بار توسط نویسندهای به نام «نیل استفنسن» در سال 1992 میلادی و در کتاب او با نام «تصادف برفی» مطرح شد. داستان این کتاب، در مورد افرادی است که از آواتارهای مجازی برای ملاقات با یکدیگر در ساختمانهای سهبعدی و مجازی، استفاده میکنند. فیلمهایی مثل ExistenZ دیوید کراننبرگ (1999) و برخی از اپیزودهای سریال Black Mirror مثل Fifteen Million Merits که در سال 2014 پخش شد، از جمله پیشبینیهای سینما و تلویزیون در مورد متاورس بودند.
متاورس چگونه کار میکند؟
در پروژههای متاورس، معمولاً دو نوع رمزارز وجود دارد. رمزارزهای رایج داخل خود متاورس و رمزارزهای حاکمیتی. با استفاده از رمزارزهای داخل خود بازی، میتوانید برای آواتار خود لباس، خانه، ماشین و NFT بخرید و با استفاده از رمزارزهای حاکمیتی، برای خود اعتبار میخرید. این اعتبار، به شما حق رأی و تصمیمگیری در سیاستهای کلان متاورس را میدهد.
NFT ها مالکیت شما بر اجسام مجازی در متاورس را تضمین میکنند. همانند دنیای واقعی، در متاورس نیز هر جسمی از خانه و زمین گرفته تا وسایل منزل، خاص و منحصر به فرد هستند و وقتی شما آنها را میخرید، به کیف پول مجازی شما منتقل میشوند و سایر افراد هزینهای که شما تعیین میکنید را باید برای خرید آنها بپردازند.
عینکهای واقعیت مجازی نیز در واقع پل ارتباطی شما با دنیای مجازی متاورس هستند. با استفاده از آنها، شما حس میکنید که در حال راه رفتن در متاورس هستید و جسم شما در آنجا حضور دارد. البته بدون این عینکها و از طریق مانیتور گوشی و کامپیوتر هم میتوان با دنیای متاورس ارتباط برقرار کرد، اما تجربه آن چندان واقعی نخواهد بود.
رایانش ابری چگونه به متاورس کمک میکند؟
بزرگترین خدمت رایانش ابری به ما در سالهای اخیر، تسهیل دورکاری و ارتباط اعضای مختلف یک تیم از نقاط مختلف جهان، با یکدیگر بوده است. این خدمت را به بینیاز کردن سازمانها از خرید تجهیزات شبکه و سرور بهمنظور راه اندازی مرکز داده، اضافه کنید.
یکی از موفقترین پیوندها میان رایانش ابری و متاورس، Microsoft Mesh نام دارد. مش در حقیقت نوعی متاورس است که توسط مایکروسافت در سال 2021 معرفی شد و ارتباط از راه دور در یک محیط کاری را محسوستر میکند. این متاورس دو کاربرد متفاوت دارد:
اول این که امکان ساخت یک محیط کاری مجازی را به وجود میآورد که شما در آن دارای آواتار مخصوص به خود هستید و از طریق آن میتوانید با دیگران ارتباط برقرار کنید. قابلیت پیادهسازی تمامی امکانات صوتی و تصویری یک محیط کاری واقعی مثل ویدیو پروژکشن و … در این محیط مجازی، وجود دارد.
دوم این که با استفاده از عینکهای واقعیت مجازی مایکروسافت یا همان Hololens، میتوانید از نزدیک با تصویر سهبعدی و زنده همکارانتان ارتباط برقرار کنید.
برای استفاده از این 2 کاربرد، به تکنولوژی هوش مصنوعی و تجهیزات سختافزاری مرتبط مثل کارت گرافیک قدرتمند و … نیاز است که مایکروسافت از طریق سرورهای ابری خود، آنها را برای مشتریان این سرویس فراهم میکند.
بهتازگی کمپانی بزرگی مثل علیبابا نیز شروع به ارائه خدمات در حوزه متاورس نموده است. خدمات علیبابا در حوزه متاورس، شامل قابلیت ساخت فروشگاه مجازی، بازدید از املاک با استفاده از نسخه مجازی ملک، تکنولوژی واقعیت مجازی ابری، ارائه بازیهای متاورسی روی سرور ابری و … میشود.
چگونه میتوان وارد متاورس شد و از آن کسب درامد کرد؟
برای ورود به هر متاورس، باید وارد سایت یا اپلیکیشن آن شوید و پس از ثبتنام و ایجاد کیف پول مجازی، میتوانید در آن شروع به فعالیت کنید. معروفترین و پرکاربردترین پروژههای متاورس را در ادامه میبینید:
1. دیسنترالند (Decentraland)، قدیمیترین متاورس
قدیمیترین پروژه متاورس جهان با شکل و شمایل امروزی، دیسنترالند یا دسنترالند است که فعالیت خود را از سال 2022 آغاز کرده و در حال حاضر کاربران زیادی دارد. این متاورس روی بلاکچین اتریوم ایجاد شده و شما بهعنوان کاربر، میتوانید در دیسنترالند زمین بخرید و در آن ساختمان موردنظر خود را بسازید. همچنین با تأسیس یک فروشگاه میتوانید NFT های خود را به بقیه کاربران بفروشید.
ارزش زمینهای این متاورس بهتازگی رشد چشمگیری داشته و ارزش برخی از آنها میلیون دلاری است. برای کسب درامد در این متاورس لازم نیست که زمین بخرید یا NFT بفروشید. با ساختن کاراکتر و انجام مینی گیم ها نیز میتوانید درامد اندکی کسب کنید.
2. سندباکس (Sandbox)
در حال حاضر، محبوبترین متاورس در جهان، پلتفرم سندباکس است. فضای این پلتفرم، شباهت زیادی به بازی قدیمی ماینکرفت دارد و محیط و کاراکترهای آن، از تعدادی پیکسل ساخته شدهاند.
سندباکس آزادی عمل بیشتری را در اختیار کاربرانش قرار میدهد و آنها میتوانند با استفاده از امکانات این متاورس، بازیهای دلخواه خود را بسازند. متاورس سندباکس نیز روی بلاکچین اتریوم بنا شده و کسب درآمد در آن، از طریق خرید زمین و معامله NFT، امکانپذیر است.
3. OVR
در میان تمامی متاورس ها، OVR نزدیکترین تجربه به زندگی در دنیای واقعی را برای کاربرانش ممکن کرده است. OVR همان کره زمین است که بر بستر اتریوم شبیهسازیشده و از نظر جغرافیایی، محدودیت دارد.
OVR بیشتر روی تکنولوژی AR یا واقعیت افزوده متمرکز است و به شما این امکان را میدهد که در دنیای واقعی، با نسخه مجازی محیط اطرافتان ارتباط برقرار کنید. مثلاً هنگامیکه در واقعیت با یک فروشگاه بسته مواجه میشوید، میتوانید در همان لحظه به نسخه مجازی آن مراجعه کرده و خرید کنید.
در حال حاضر چند پروژه متاورس دیگر نیز وجود دارند که در حال برداشتن قدمهای اولیه و توسعه فضای خود هستند. بهعنوانمثال، یکی از آنها با نام Star Atlas که بر بستر سولانا بنا شده، امکان سفر به فضا را نیز برای شما فراهم میکند.
نتیجهگیری
در این مقاله، شما را با تعریف مفهوم متاورس، تاریخچه، مؤلفهها و نحوه عملکرد آن آشنا کردیم. همچنین فهمیدید که متاورس به شدت به رایانش ابری وابسته است و بدون آن، بسیاری از پروژههای متاورس وجود نداشتند. چرا که اجرا کردن یک بازی متاورسی بر بستر اینترنت و با جزییات زیاد، نیاز به امکانات سختافزاری عظیم و پیشرفتهای دارد که رایانش ابری توسعهدهندگان این بازیها و خدمات متاورسی را از خرید این تجهیزات بینیاز نموده است. رایانش ابری ارتباطات مجازی درونسازمانی را نیز تسهیل کرده و کمک بزرگی به توسعه شرکتهای مجازی و مدرن نموده است. شرکتهایی که با استفاده از سرویسهایی مثل Microsoft Mesh اداره میشوند و ابعاد آنها در متاورس، بهمراتب از واقعیت گستردهتر است.
منابع :
https://www.microsoft.com/en-us/mesh
https://www.wired.com/story/what-is-the-metaverse/
https://www.alibabacloud.com/solutions/metaverse
این مقاله را به اشتراک بگذارید