آنچه در این مقاله میخوانید
خرید سرور ابری (یا سرور کلود) برای سازمان، موضوع مهمی است که لازم است پیش از خرید موارد لازم را بررسی و با متخصصین این حوزه مشورت کنید. برای آنکه بتوانید سرور ابری مناسبی برای سازمان انتخاب کنید، پیش از هر چیز باید دقیقاً بدانید هدف شما از خرید سرور ابری چیست و تا چه میزان میتوانید برای این خرید هزینه کنید و سپس شرکت سرویسدهندهای را انتخاب کنید که تواناییهای لازم برای ارائه خدمات باکیفیت و مطلوب سازمان شما را داشته باشد. انتخاب سرویسدهنده بخش بسیار حساسی است زیرا میتواند بر مراحل بعدی کار شما، اعم از انتقال دادهها و برنامههایتان به ابر، امنیت اطلاعات، کیفیت سرویس دریافتی و پشتیبانی از شما در مواقع مورد نیاز تأثیر داشته باشد.
در این مقاله قصد داریم به تشریح نکاتی که سازمانها در زمان خرید سرور کلود و مهاجرت به ابر (بهعنوان بخش مهمی از ابری شدن) باید در نظر داشته باشند بپردازیم.
هدف شما از خرید سرور ابری چیست؟
یکی از سؤالات مهمی که سازمانها باید پیش از خرید سرور ابری یا هر سرویس ابری مشابهی به آن پاسخ دهند آن است که هدف شما از خرید آن سرویس چیست و خرید آن قرار است چه نیازمندیهایی از کسبوکار شما را برطرف کند. کلود سرور (سرور ابری) میتواند برای طیف گستردهای از نیازها، از ذخیرهسازی فایلها تا میزبانی برنامه یا وبسایت، مورد استفاده قرار بگیرد. برای آنکه بتوانید سرویس کلود مناسبی انتخاب کنید، باید دقیقاً خواستههای خود را در گفتگو با تیمهای مختلف شرکت مشخص کنید و سپس برای انتخاب سرویسدهنده و خرید سرویس مورد نظر اقدام کنید.
بودجه قابل تأمین توسط سازمان شما
هر سازمانی منابع مالی محدودی در اختیار دارد که مایل است به بهترین وجه ممکن آن را برای انجام کارهای مختلف تخصیص دهد. پیش از خرید سرور ابری و انتخاب پلن مناسب، باید دقیقاً بدانید چقدر بودجه دارید و مدیران سازمان تا چه اندازه حاضرند برای این کار منابع تخصیص دهند. همچنین باید مشخص شود که اولویت اصلی سازمان چیست؟ آیا صرفه اقتصادی سرور خریداریشده در اولویت است یا تکنولوژی به کار رفته در سرور. چنانچه اولویتهای فنی سازمان اهمیت بیشتری داشته باشند، ممکن است پس از صحبت با ارائهدهندگان مختلف لازم باشد تا در بودجه تخصیصدادهشده اندکی تجدیدنظر کرده و آن را افزایش دهید.
اهمیت انتخاب سرویسدهنده مناسب در خرید سرور کلود
پیش از خرید سرور کلود، باید یک شرکت سرویسدهنده ابری را برای دریافت خدمات انتخاب کرد. انتخاب سرویسدهنده مناسب، تأثیر بسزایی بر تسهیل و تسریع فرآیند مهاجرت به ابر و دستیابی شرکت به محیطی منطبق با خواستههای تیم IT شرکت دارد. سرویسدهنده میتواند تمامی پیکربندیهای مورد نیاز برای انجام فرایند را مشخص کند، مجموعه اقداماتی که باید انجام گیرد را تعیین و به شما در انجام بخشی از آنها کمک کند.
این روزها بازار خدمات ابری بسیار بزرگ شده و روزبهروز بر تعداد بازیگران داخلی و خارجی فعال در این حوزه افزوده میشود. هر کدام از این سرویسدهندهها، به تناسب رویکرد و تخصصی که دارند، دستهای از خدمات ابری را در سبد محصولات خود قرار داده و به مشترکان ارائه میدهند. در نتیجه، پیش از آنکه به سراغ انتخاب شرکت سرویسدهنده بروید، باید دقیقاً به نیازهای خاص کسبوکارتان و هدفی که از خرید سرور ابری در نظر دارید واقف باشید.
با کمک مدیران IT شرکت، نیازمندیهای خاص سازمان خود و انتظارات را صریحاً مشخص کنید. داشتن یک چک لیست، میتواند کار شما را در زمان مقایسه سرویس دهندگان مختلف و انتخاب از میان آنها بسیار سادهتر کند. با داشتن ذهنیت مشخص درباره تکنولوژیهای مدنظر، نکات فنی، امنیت، نوع سرویس، چگونگی مدیریت دادهها و سرویسها، میتوانید انتخابها و مقایسههای بسیار دقیقتری داشته باشید.
شاخصهای انتخاب یک سرویس دهنده ابری مناسب
برای آنکه بتوانید راحتتر کار انتخاب یک سرویسدهنده مناسب را انجام دهید، بهتر است گزینههای مختلف را بر اساس 8 معیاری که در ادامه بیان میکنیم مورد سنجش قرار دهید. چنانچه سرویس دهنده ابری انتخابشده این معیارها را برآورده کند، شانس سازمان شما برای داشتن یک سرویس زیرساختی مناسب و کارآمد بسیار بالا میرود.
شاخصهای پیشنهادی برای سنجش کارایی شرکت سرویسدهنده عبارتاند از:
- تکنولوژیهای به کار رفته
- نحوه تأمین امنیت اطلاعات و سیاستهای کاری
- شرکا و ارتباطات سرویسدهنده
- قراردادهای تجاری و SLA
- اعتبار و عملکرد
- پشتیبانی، مهاجرت، محدود شدن به سرویس دهنده ابری خاص (Vendor Lock-in) و پلنهای خروج
- سلامت کسبوکار و رزومه شرکت
تکنولوژی ابری به کار رفته در سرور
اطمینان حاصل کنید که تکنولوژی ابری به کار رفته در پلتفرم شرکت سرویسدهنده انتخابیتان با محیط IT فعلی کسبوکار شما همخوانی داشته باشد و اهداف شما را برآورده کند.
باید بهدقت بررسی کرد که آیا معماری ابری سرویسدهنده، استانداردها و سرویسهایش، با کار شما و رویکرد مدیریتیتان سازگاری دارد یا خیر. برای سازگارسازی کار خود با پلتفرم سرویسدهنده، چه میزان تغییر و کدنویسی جدید نیاز است؟
برخی سرویسدهندهها، سرویسهای جامعی برای مهاجرت ابری سازمانها تدارک دیدهاند و حتی گاهی در بخشهایی از برنامهریزی برای اجرای این فرایند، دستیاری را در اختیار سازمان متقاضی قرار میدهند. اطمینان حاصل کنید که درک درستی از نوع و میزان پشتیبانی سرویسدهنده در این بخشها به دست آورده باشید و تمامی کارهایی که باید انجام شود را بهصورت مشخص برنامهریزی کرده و تقسیم وظایف کنید. عموماً نیروهای پشتیبان شرکت سرویسدهنده بهخوبی میتوانند گپ موجود در تیم IT سازمان شما که مسئولیت انجام مهاجرت ابری و انتقال دادهها به زیرساخت جدید را برعهده دارند، پر کنند.
با این حال، برخی از سرویسدهندگانی که در مقیاس انبوهتر کار میکنند، ممکن است چنین خدماتی را در سطح بسیار محدودتری ارائه دهند و احتمالاً شما مجبور شوید از شرکت ثالث دیگری که تجربه و تخصص کافی در این کار را داشته باشد، برای انجام این کارها کمک بگیرید.
نقشه راه سرویس
درباره نقشه راهی که سرویسدهنده برای توسعه سرویس مشخص مورد انتظار شما در پیش میگیرد پرسوجو کنید. رویکرد سرویسدهنده انتخابی درباره مسیر پیش رو و همگام شدن با رشد فناوریها طی زمان چیست؟ آیا میتواند با گذر زمان، پاسخگویی مناسبی به نیازهای کسبوکار شما داشته باشد؟ باید دید که برنامه سرویسدهنده برای بهکارگیری فناوریهای نوین چیست و چگونه قصد دارد آنها را عملیاتی کند.
نحوه مدیریت دادهها در سرویس مذکور
احتمالاً در حال حاضر نیز طرح مشخصی برای دستهبندی دادههای سازمانتان دارید که به شما در تعیین نوع دادهها، حساسیت آن و یا سیاستهای خاصی که در قبال آن دسته باید در پیش گرفته شود کمک میکند. لازم است سازمانها پیش از هر چیز از حداقل قوانین و مقرراتی که در زمینه نگهداری و مدیریت دادههای شخصی باید رعایت شود، آگاه باشند.
پیش از خرید سرور ابری، بسته به آنچه بهعنوان چارچوب و قاعده کلی مدیریت داده در نظر دارید، درباره لوکیشن نگهداری داده و قواعد خاص هر ناحیه جغرافیایی مشخص تحقیق و بررسی کنید. چنانچه کسبوکار شما نیازمندی خاصی دارد و یا شرایط خاصی باید رعایت شود، سرویسدهندهای انتخاب کنید که به شما در انتخاب برخی چیزها آزادی عمل لازم درباره تصمیمگیری درمورد مکان ذخیرهسازی دادهها، فرایندهای اعمال شده بر آن و نحوه مدیریت داده را بدهد. سرویسدهنده انتخابی باید در مورد مکانی که برای نگهداری دادههای شما در نظر دارد شفافیت داشته باشد. اما به طور کلی مسئولیت بهدستآوردن چنین دادههایی و آگاهی از آنها بر عهده خود سازمانها و مدیران IT آن است.
درباره توانایی سرویسدهنده برای رمزگذاری دادهها حین انتقال به ابر و ذخیرهسازی دادههای حساس تحقیق کنید. فرایند اطلاعرسانی سرویسدهنده در مواقع نشت اطلاعات را بررسی کرده و مطمئن شوید که با قواعد مدنظر شما سازگاری دارد و سازمان شما را متحمل ریسک نمیکند.
نحوه تأمین امنیت اطلاعات
سطح امنیت در رایانش ابری و سیستمهای شرکت سرویسدهنده را بهدقت بررسی کنید تا مطمئن شوید بلوغ کافی برای پاسخگویی به اهداف سازمان شما را دارند. طراحی کنترلهای امنیتی موجود باید «مبتنی بر ریسک» بوده و سیاستها و فرایندهای امنیتی مورد انتظار سازمان شما را اغنا کند.
توجه کنید که تمامی دسترسیها و فعالیتهای کاربران، قابلپیگیری، کنترل و مسیریابی باشند و مسئولیتها و نقش هر طرف در تأمین امنیت بهصورت شفاف در مستندات تبیین شده باشد.
شرکا و ارتباطات سرویسدهنده
گاهی شرکتهای سرویسدهنده، ارتباطات مناسبی با دیگر سرویس دهندگان (خصوصاً بازیگران کلیدی صنعت) دارند. توجه به چنین ارتباطاتی میتواند به اعتبارسنجی، توانمندی فنی و صلاحیت متخصصان فعال در این شرکت ارائه خدمات ابری کمک کند. از سوی دیگر ممکن است این ارتباطات بتواند به پاسخگویی بهتر به نیازهای خاص سازمان شما نیز کمک کند.
بااینحال، بسته بهاندازه شرکت سرویسدهنده و سرویسگیرنده و جنس کاری که قرار است انجام دهند، ممکن است بتوان انعطافپذیری بیشتری داشت و برخی بخشها را طی مذاکرات دقیقتر تعیین تکلیف کرد.
پلنهای تجاری مختلف برای خرید سرور کلود
هر سرویسدهندهای بسته به استراتژی کسبوکار خود، پلنهای تجاری مشخصی را برای مشترکان هر سرویس تعریف میکند. معمولاً مدل قیمتگذاری سرویسدهندگان، مبتنی بر زمان استفاده از یک سرویس است. حتی ممکن است مدتزمان استفاده سازمانها از یک سرویس مشخص بر اساس دقیقه محاسبه شود و برای مواردی که بازه بلندمدتتری استفاده شود، تخفیفهایی اعمال شود.
بسته به رویکردی که برای خرید سرور کلود در نظر دارید، میتوانید در پلنهای سرویس دهندگان مختلف جستجو و مناسبترین مورد را انتخاب کنید.
اعتبار و کیفیت عملکرد سرویسدهنده ابری
برای سنجش اعتبار و کیفیت عملکردی سرویس دهندگان، راههای زیادی وجود دارد. مثلاً میتوان بر اساس SLA، عملکرد سرویسدهنده را طی 6 یا 12 ماه اخیر مورد بررسی قرار داد. برخی سرویسدهندگان این اطلاعات را بهصورت رسمی منتشر میکنند؛ ولی گاهی نیاز است که خودتان از آنها بخواهید تا این اطلاعات را در اختیارتان بگذارند.
بهتر است ایدهآل نگری را کنار گذاشته و واقعگرایانه به موضوع نگاه کنید. اندکی Down Time برای هر سرویسدهندهای طبیعی است. آنچه اهمیت دارد آن است که سرویسدهنده، در برابر این داون تایمها چه رویکردی اتخاذ کند. اطمینان حاصل کنید که سرویسدهنده انتخابی برای خرید سرور کلود، برنامه مناسبی برای مدیریت این داون تایمهای ناخواسته را داشته باشد و این فرایندها را کاملاً مستندسازی کند. سرویسدهنده باید بتواند در زمان بروز داون تایم، ارتباط و تعامل درستی با مشترکان برقرار کند و سرویسی منطبق با سطح کیفی توافق شده ارائه دهد.
داشتن سرویسهای Disaster Recovery برای مواقع بحرانی، میتواند کسبوکار را در برابر آسیبهای احتمالی و ازدسترفتن اطلاعات یاری کند.
پشتیبانی برای مهاجرت به ابر
یکی از مهمترین چالشهایی که ممکن است سازمانها پس از خرید سرور ابری از یک سرویسدهنده با آن مواجه شوند، Vendor Lock-in یا گیرافتادن در محیط یک سرویسدهنده مشخص است. این مشکل زمانی پیش میآید که شما از سرویسدهندهای خدمات بگیرید که محصولات و خدماتش، قابلیت سازگاری با خدمات دیگر فعالان اکوسیستم را نداشته باشد. بهاینترتیب امکان هرگونه نقلوانتقال میان سرویسدهندههای مختلف از شما سلب شده و مجبور خواهید شد تنها از سرویسهای همان شرکت خاص استفاده کنید و یا قید بسیاری از دادهها و برنامههایتان را بزنید.
برای آنکه از وقوع چنین مشکلی پیشگیری شود، همواره باید پیش از خرید سرور کلود توجه داشته باشید که سرویسدهنده انتخابی، از تکنولوژیهایی استفاده کند که قابلیت سازگاری با سرویسهای رقبا را داشته باشد. سرویسدهندههایی که از تکنولوژیهای خاص و اختصاصی استفاده میکنند، کسبوکارها را در معرض این مشکل قرار خواهند داد.
بهطورکلی، در زمان شروع به استفاده از هر سرویسی، استراتژی مشخصی برای خروج از آن سرویس نیز در نظر داشته باشید زیرا در بسیاری مواقع، برخلاف انتظار، تغییر یک سرویس و مهاجرت به محیط یک سرویسدهنده جدید، به آن سادگی که فکر میکردید نیست و این میتواند هزینههای زیادی به سازمان تحمیل کند. همچنین در انعقاد قرارداد حتماً نحوه دسترسی به دادهها و اینکه سرویسدهنده تا چه مدتی دادههای شما را نگهداری خواهد کرد نیز صریحاً مشخص کنید.
رزومه شرکت سرویسدهنده و سلامت کسبوکار آن
باوجودآنکه بررسی فنی و صلاحیت عملیاتی یک سرویسدهنده بسیار مهم است، اما در کنار آن نباید از سلامت ساختاری و مالی شرکت سرویسدهنده و رزومهای که دارد غافل شد.
در انتخاب سرویسدهنده برای خرید سرور کلود یا هر سرویس ابری دیگری، توجه کنید که شرکت انتخاب شده در آن اکوسیستم خوشنام باشد زیرا وجود هرگونه چالش و ابهام در رزومه آن شرکت، میتواند زنگ خطری برای همکاری بلندمدت شما با آن سرویسدهنده باشد.
داشتن ثبات کافی و تداوم در ارائه آن مدل سرویس، ریسک ایجاد هرگونه چالش در مدتزمان همکاری پیش رو را کاهش داده و میتواند خیال شما را از انتخاب یک همراه فنی خوب برای پیشبرد اهداف کسبوکارتان راحت کند.
جمعبندی
بهطورکلی، در زمان خرید سرور ابری یا هر سرویس ابری مشابه دیگری، باید اهداف و اولویتهای سازمان خود را مشخص کنید. پس از تعیین این موضوع، بودجه قابل تخصیص برای خرید این زیرساخت باید مشخص شود. با مشخصشدن اهداف، نیاز، بودجه و تکنولوژیهای موردنظر، میتوان به دنبال سرویسدهنده مناسبی گشت و ارائه آن سرویس را به آن شرکت سپرد.
برای انتخاب سرویسدهنده باید توجه شود که شرکت انتخابی، سطح کیفی خدمات مناسبی داشته باشد و علاوه بر بهکارگیری فناوریهای مناسب، رویکرد معقولی برای زمانهای پیش رو نیز در نظر داشته باشد. فرایندهای مدیریت دادهها و سرویسها، پلنهای تجاری شرکت، مدل قرارداد و SLA آن، از دیگر پارامترهایی هستند که باید در انتخاب سرویسدهنده موردتوجه قرار داد. باوجودآنکه داشتن استانداردها و گواهینامههای مرتبط، نباید مبنای اصلی انتخاب سرویسدهنده قرار گیرد، اما توجه به برخی از این استانداردهای عمومی، میتواند به شما در انتخاب راحتتر سرویسدهنده مناسب کمک کند. خوشنامی و ثبات آن شرکت در ارائه آن سرویس خاص، از دیگر نکاتی است که میتواند دریافت خدمات باکیفیت را برای سازمان شما تضمین کند.
منبع:
این مقاله را به اشتراک بگذارید