آنچه در این مقاله میخوانید
پایگاه داده ابری یک راهحل مناسب برای سازمانهایی است که میخواهند از خدمات مدیریت شده استفاده کنند. با معرفی این سرویس به بازار ابر، سازمانهای بیشتری به سمت استفاده از پایگاه داده ابری حرکت کردهاند تا از دغدغهٔ راهاندازی و مسائل نگهداری پایگاه داده مانند استخدام نیرو برای مدیریت آن و هزینههای سرسامآور خرید و نگهداری سختافزار مورد نیاز رها شوند. اگر شما هم جزو افرادی هستید که هنوز در مورد بهرهگیری از خدمات پایگاه داده ابری شک دارند، خواندن این مقاله را از دست ندهید.
پایگاه داده ابری
پایگاه داده ابری، نوعی خدمت پایگاه داده است که در داخل یک زیرساخت ابری ساخته شده و از ویژگیهای ابر مانند مقیاسپذیری، توزیعشدگی و دسترسپذیری بالا بهره میگیرد. همان قابلیتهای پایگاه داده سنتی را در پایگاه داده ابری نیز خواهید داشت، با این تفاوت که قدرت توسعه و کیفیت ارایه سرویس شما به گسترهٔ زیرساخت ابری که روی آن قرار گرفته اید بسط پیدا میکند. شما به عنوان کاربر یک زیرساخت ابری، میتوانید به راهاندازی نرمافزار خود روی ابر اقدام کنید و به سهولت و سرعت آن را به پایگاه دادهٔ ابری متصل کنید.
انواع پایگاه داده ابری
شرکتهای ارائهدهنده خدمات پایگاه داده ابری معمولاً آن را به ۲ صورت ارائه میکنند:
1. پایگاه داده ابری سنتی
در این مدل، پایگاه داده بر روی یک ماشین مجازی (Virtual Machine) نصب و پیکربندی میشود. شما همچنان مانند وضعیتی که پایگاه داده بر روی زیرساخت سازمانتان راهاندازی شده باشد، به یک تیم آیتی و سختافزار نیاز دارید تا مسئولیت نگهداری و امنیت آن را برعهده داشته باشند. مسئولیت مدیریت آن با شما است، انگار که سروری ابری را خریداری کردهاید.
2. پایگاه داده ابری مدیریتشده
این مدل به اختصار DBaaS هم خوانده میشود که از سرنام عبارت Database as a Service به دست آمده است. DBaaS یک سرویس مدیریت شده است که بدون نیاز به نصب و پیکربندی پایگاه داده به کاربر امکان میدهد که به سرعت شروع به استفاده از پایگاه داده کند. در این مدل هزینههای نگهداری و انجام بارهای مدیریتی از جمله راهاندازی، بهروزرسانی و پشتیبانگیری حذف میشود و توسعهدهندگان از نگرانی در مورد جزئیات عملیات پایگاه داده آزاد میشوند و میتوانند تمرکز بیشتری بر توسعهٔ نرمافزارشان داشته باشند. برای بهره گرفتن از پایگاه داده ابری، شما با یک شرکت ارائهدهنده خدمات ابری قرارداد میبندید و وظیفه نگهداری، نظارت و مدیریت پایگاه داده با آن شرکت خواهد بود و به شما برای تأمین امنیت و دسترسپذیری بالا متعهد میشود.
این مدل، در مقایسه با مدل سنتی پایگاههای داده ابری، از مزایای بسیاری مثل مقرون به صرفه بودن، چابکی، قدرت توسعه در لحظه، امنیت و سادگی و عدم نیاز به استخدام تعداد بیشتری از کارشناسان IT برای مدیریت پایگاه داده و زیرساخت ذخیرهسازی، پردازشی و شبکه و تأمین امنیت برخوردار است.
پایگاه داده ابری چه مزایایی دارد؟
در مقایسه با یک پایگاه داده سنتی، پایگاه داده ابری دارای مزایای زیر است:
دسترسی آسان
میتوانید از هر مکانی و تنها از طریق اینترنت، به آن دسترسی داشته باشید. ارائهدهندگان DBaaS از طریق یک رابط کاربری به شما امکان میدهند که بهسادگی بتوانید بر عملکرد پایگاه داده نظارت داشته باشید و در صورت نیاز تغییرات خود را اعمال کنید.
مقیاسپذیری
برای افزایش ظرفیت پایگاه داده ابری، نیازی به توقف فعالیت آن ندارید. با چند کلیک یا بهصورت خودکار منابع زیرساختی مورد نیاز پایگاه داده تأمین میشود و شما فقط به میزان منابعی که پایگاه داده استفاده میکند، پرداخت میکنید و دیگر هزینهای بابت منابع رزرو برای پایگاه داده نخواهید داشت.
مقاوم در برابر حوادث
به دلیل قابلیت افزونگی (High Availability) این نوع پایگاه داده، دادههای شما در یک ابر که از نظر جغرافیایی در چند نقطه یا چند شهر و یا حتی چند کشور قرار گرفته است، توزیع میشود. همچنین فرآیندهای خودکار پشتیبانگیری از پایگاه دادهٔ ابری این اطمینان را به شما میدهد که از دادههایتان نسخهٔ پشتیبان نگهداری میشود. به اینترتیب در صورت وقوع بلایای طبیعی مانند زلزله و یا اشتباه انسانی، دیگر نگرانیای برای از دست رفتن دادههایتان و قطع دسترسی به آنها نخواهید داشت.
منابع
این مقاله را به اشتراک بگذارید