آنچه در این مقاله میخوانید
- سرگرمی: پخش آنلاین صدا، تصویر و ویدیوهای ذخیره شده روی ابر
- تاثیر رایانش ابری بر آموزش
- تاثیر رایانش ابری بر حوزه سلامت
- تاثیر رایانش ابری بر ذخیرهسازی داده و اشتراکگذاری آنها
- تاثیر رایانش ابری بر پشتیبانگیری و بازیابی فایلها
- تاثیر رایانش ابری روی برنامههای موبایل
- تاثیر رایانش ابری بر شبکههای اجتماعی
- تاثیر رایانش ابری بر اینترنت اشیا (IoT)
- تاثیر رایانش ابری بر امنیت خانه
- تاثیر رایانش ابری بر تجارت الکترونیک (E-Commerce)
- نتیجهگیری
تاثیر رایانش ابری بر زندگی روزمره ما چیست؟ زمانی که صحبت از «رایانش ابری» میشود، اکثر مردم تصور میکنند که این اصطلاح فقط مربوط به کسبوکارهاست و افرادی که دانش کمتری در حوزه کامپیوتر دارند، تصور میکنند که در مورد همان چیزهای پنبهای موجود در آسمان (ابرها) صحبت میکنیم. اما در واقعیت رایانش ابری روشی مدرن برای دسترسی به اطلاعاتی است که جایی روی اینترنت ذخیره شدهاند.
انقلاب ابری، انقلابی واقعی است؛ چون باعث شده تا روش کار، یادگیری و حتی بازیکردن ما با 10 یا 15 سال پیش تفاوت زیادی داشته باشد. با همهگیر شدن اینترنت و افزایش سرعت آن، این تغییرات در سالهای آتی گستردهتر هم خواهد شد. برخی از شرکتها مثل گوگل و فیسبوک در حال تلاش برای گسترش دسترسی به اینترنت در دورافتادهترین نقاط جهان هستند؛ گرچه در حال حاضر اینترنت همراه حتی در کشورهای نه چندان ثروتمند هم وجود دارد.
با در نظر گرفتن توضیحات بالا، بیایید به 10 حوزهای که رایانش ابری از طریق آنها جهان را متحول کرده، نگاهی بیندازیم:
سرگرمی: پخش آنلاین صدا، تصویر و ویدیوهای ذخیره شده روی ابر
یکی از محبوبترین و پرکاربردترین حوزههایی که تحت تاثیر رایانش ابری قرار گرفتهاتندحوزه سرگرمی است.
بیایید با صدا (موسیقی) شروع کنیم. حدود 100 سال قبل، تنها انتخاب شما چیزی بود که تعداد محدودی از ایستگاههای رادیویی پخش میکردند و اگر هنگام پخش یک آهنگ فرصت شنیدن نداشتید، آن را از دست میدادید. تعداد صفحات گرامافون در دسترس محدود بود و جدای از این، امکان ایجاد خطوخش روی آنها و خرابشدنشان وجود داشت. همچنین این صفحات برای جابجایی چندان مناسب نبودند. تا دهه 60 میلادی که نوارهای 8 قطعهای (یا ظرفیت ذخیرهسازی 8 قطعه موسیقی) به بازار آمدند، اوضاع به همین منوال بود. جابجایی این نوارها آسانتر بود، اما در مقایسه با استانداردهای امروزی بسیار بزرگ بودند.
در دهه 70 و 80 میلادی نوار کاستها محبوبیت بیشتری کسب کردند، اما هنوز عوضکردن آهنگها بهراحتی انجام نمیشد و بدتر از همه، ممکن بود نوار از کاست خارج شود و داخل ضبط صوت بپیچد و گیر کند. کاستها کوچکتر، سبکتر و پرتابلتر بودند، اما همچنان برای پخشکردن آنها به یک ضبطصوت بزرگ (در مقایسه با استانداردهای امروزی) نیاز داشتید.
اطلاعات بیشتر: آشنایی با تاریخچه رایانش ابری
انقلاب بعدی در این حوزه، توسط سیدیها انجام شد. سیدیها شبیه به صفحات گرامافون بودند، اما وزن و اندازه آنها به مراتب کوچکتر بود. البته از نظر اندازه از نوار کاستها بزرگتر بودند. سیدیها امکان تعویض آهنگ و پخش موسیقی با کیفیت بالا را فراهم کردند. در سال 2001 معرفی آیپاد باز هم اوضاع را تغییر داد. امکان ذخیره کردن صدها آهنگ روی آیپاد وجود داشت، اندازه کف دست بود و باتری آن ساعتها دوام میآورد. اما امروز کمتر کسی را میتوانید پیدا کنید که آیپاد داشته باشد.
بسیاری از ما با استفاده از سرویسهای مختلفی مثل iTunes Radio، AccuRadio، Rhapsody، Spotify یا Google Music موسیقی را آنلاین گوش میکنیم. مجموعههای CD بهشدت کمیاب شدهاند؛ چون امکان ذخیرهسازی حجم زیادی از موسیقی روی سرورهای ابری وجود دارد. مثلاً با پرداخت کمتر از 10 دلار در ماه میتوانید یک کتابخانه موسیقی با ظرفیت میلیونها آهنگ را روی سرورهای ابری نگهداری کنید.
ویدیوها هم کمابیش همین روند را طی کردند. در دهه 30 کیفیت پخش برنامههای تلویزیون چندان خوب نبود و دریافت همین تصاویر بیکیفیت به اسپیکرها و آنتنهای غولآسا احتیاج داشت. در آن روزها برای تماشای برنامه محبوبتان باید راس ساعتی که پخش میشد خود را به خانه میرساندید. در دهه 40 میلادی برخی از افرادی که کیفیت پخش برنامههای تلویزیون در منطقه زندگی آنها خوب نبود، تصمیم گرفتند که یک آنتن غولآسا روی یکی از تپههای نزدیک قرار دهند و از آن آنتن به خانههای اطراف کابل کشیدند. این اتفاق، سرآغاز پیدایش صنعت تلویزیون کابلی بود.
در دهه 80 و 90 تعداد تلویزیونهای کابلی بهشدت افزایش پیدا کرد و این موضوع تنوع برنامههای تلویزیونی را بالا برد. در این دوران هم برای دیدن برنامه مورد علاقهتان باید سر ساعت خودتان را به خانه میرساندید، البته میتوانستید آن را توسط یک دستگاه VCR هم ضبط کنید، اما این کار نیازمند گذاشتن تلویزیون روی کانال مربوطه و تنظیم دستگاه بود. با ورود دستگاههای DVR به بازار در دهه 2000 میلادی، اوضاع کمی تغییر کرد. این دستگاهها به اینترنت متصل میشدند و امکان تنظیم هوشمند آنها برای پیدا کردن برنامه موردنظر و ضبط آن فراهم شد. این روش از ضبط با VCR بهمراتب آسانتر بود و اوضاع را عوض کرد.
امروزه ما برنامههای تلویزیونی را روی دستگاههایی مثل تبلت، گوشی هوشمند، لپتاپ و … که الزاماً تلویزیون نیستند، تماشا میکنیم. محتوای دیویدیهای سابق در حال حاضر روی سرورهای ابری ذخیره شده و میتوان با استفاده از هر دستگاهی آنها را تماشا کرد. سرویسهایی مثل Netflix، Amazon Prime Video و Hulu امکان تماشای آنلاین فیلم و برنامههای تلویزیونی را فراهم کردهاند. با این اوصاف، در حال حاضر میتوانید هر وقت که خواستید برنامه موردنظرتان را ببینید، نه هر زمانی که پخش میشود.
این اتفاق منجر به پیدایش اصطلاحی جدید با نام «Cord Cutter» شده که به معنای کسی است که تماشای تلویزیونهای کابلی را رها کرده و فقط از طریق اینترنت فیلم و تلویزیون میبیند. این افراد، در هزینههای ماهانه خود هم صرفهجویی میکنند، چون اشتراک سرویسهای پخش آنلاین ویدیو از تلویزیونهای کابلی بهمراتب کمتر است.
تاثیر رایانش ابری بر آموزش
تغییر بزرگ بعدی، در حوزه آموزش رخ داده است. در گذشته، دانشآموزان از دوران ابتدایی تا دانشگاه را باید سر کلاس حاضر میشدند و به حرفهای معلمانی گوش میدادند که روش تدریسشان کمابیش شبیه یکدیگر بود. مشکل این روش آموزش این بود که معلمها فقط میتوانستند به تعداد محدودی از افراد در یک کلاس تدریس کنند و دسترسی به آن کلاس برای سایر مردم جهان گرانقیمت و حتی غیرممکن بود.
بهترین راهحل برای این مشکل، آموزش از راه دور یا همان آموزش آنلاین بود. این روش اغلب حتی توسط دانشآموزان که در مقاطع پایه و در خانه تحصیل میکنند هم استفاده میشود. بسیاری از مدارس و دانشگاهها در حال حاضر دانشآموز یا دانشجو را تشویق میکنند که حداقل یکی از کلاسهایش را آنلاین بگذارند و برخی تمامی کلاسها را آنلاین برگزار میکنند و مدرک آنلاین هم صادر میکنند. این روش امکان آموزش تعداد بیشتری از افراد را فراهم میکند.
از طرف دیگر، پلتفرمهایی مثل WebEx، GoToMeeting و محصولات مشابه امکان ملاقات چند نفر بهصورت آنلاین و همکاری مشترک روی پروژههای کاری از نقاط مختلف جهان را فراهم کردهاند. در حال حاضر میشود اسناد را بهصورت آنلاین مشاهده و به اشتراک گذاشت، همدیگر را بهصورت آنلاین دید و از هر نقطهای از جهان با یکدیگر همکاری کرد.
کتابهای الکترونیک یا e-book ها یکی دیگر از تحولاتی هستند که نشان میدهند اینترنت نحوه آموزش دیدن ما را عوض کرده است. از جوانانی که دوست دارند تعداد زیادی کتاب را روی تبلت یا کتابخوان الکترونیک خود داشته باشند تا افراد سالمندی که به دلیل کاهش دید دوست دارند سایز فونتهای کتاب را عوض کنند، در دسته طرفداران کتابهای الکترونیک قرار میگیرند. افرادی که دائم در حال سفر هستند از این ایده بیشتر استقبال میکنند؛ چون همیشه چیزی برای خواندن دارند، آن هم بدون اینکه کتابهای زیادی را همراه خود حمل کنند.
TED Talks هم یک سرویس آموزشی رایگان است که سخنرانان و موضوعات متنوعی دارد و مخصوص افرادی است که دوست دارند به جای خواندن، با دیدن یاد بگیرند. این سرویس یک راه عالی برای دستیابی به ایدههای بزرگترین ذهنهای جهان است. یوتیوب هم یک راه عالی برای یادگیری نحوه انجام کارهای مختلف از کارهای کامپیوتری گرفته تا ساختوساز و تعمیر خودرو است.
تاثیر رایانش ابری بر حوزه سلامت
یکی از تغییرات جدیدی که بر مدیریت حوزه سلامت تأثیر میگذارد، تصویربرداری پزشکی است. این تغییر تأثیر زیادی روی کار پزشکان، بیمارستانها، سایر فعالان حوزه سلامت و مؤسسات درمانی داشته است؛ اما بهزودی بر زندگی روزانه همه ما نیز تأثیر خواهد گذاشت.
یکی از جدیدترین تحولات در حوزه سلامت، پرونده پزشکی بیمار است. این پرونده به پزشکان شما اجازه میدهد بهصورت آنلاین به اطلاعات پزشکی شما دسترسی داشته باشند؛ آن هم بدون این که نیازی به پرکردن و ارسال فرمهای کاغذی وجود داشته باشد. همچنین خودتان هم قانوناً میتوانید هر زمانی که خواستید به این اطلاعات دسترسی داشته باشید.
یکی دیگر از تحولات جدید، پزشکی از راه دور است که در مراحل اولیه خود قرار دارد و به پزشک اجازه میدهد که تنها با استفاده از یک وب کم شما را معاینه کند و دیگر نیازی به مراجعه به مطب او نداشته باشید. این تحول برای افرادی مفید است که در نقاط دورافتاده زندگی میکنند یا خدمات پزشکی مورد نیازشان در نزدیکی محل زندگی آنها ارائه نمیشود. پیشرفتهترین حالت پزشکی از راه دور، شامل مدیریت از راه دور یک ربات جراح توسط پزشک میشود.
تاثیر رایانش ابری بر ذخیرهسازی داده و اشتراکگذاری آنها
تحول بعدی، مربوط به حوزه ذخیرهسازی داده و بهاشتراکگذاری آنها میشود. در سالهای اولیهای که استفاده از کامپیوترهای شخصی رایج شده بود، بهاشتراکگذاری فایلها توسط فلاپی دیسکها انجام میشد. فلاپیها تنها میتوانستند چند مگابایت فایل ذخیره کنند و به همین دلیل Zip Drive های Iomega وارد بازار شدند که میتوانستند تا 100 مگابایت فایل را ذخیره کنند. در سالهای بعد شرکتهای رقیب حجم Zip Driveها را تا یک گیگابایت و بیشتر افزایش دادند، اما شما همچنان مجبور بودید که یک کارتریج را همراه خود حمل کنید و آن را به یک کامپیوتر متصل کنید تا بتوانید به اطلاعات آن دسترسی داشته باشید.
جابجایی CD و DVD قابل رایت کردن (Writable) راحتتر بود، اما استفاده از آنها بهآسانی فلاپیها نبود؛ چون در همگامسازی دادهها مشکل داشتند. در آن زمان برخی از شرکتها هم سرورهایی داشتند که امکان دسترسی اشتراکی و آسان به اسناد را برای گروهی از افراد فراهم میکرد، اما استفاده از آن مستلزم حضور فرد در شرکت بود.
در مقابل، بهاشتراکگذاری فایلها با کمک رایانش ابری به شما اجازه میدهد تا به دادهها، عکسها و هر چیزی که میخواهید از هرجایی و با استفاده از هر دستگاهی دسترسی داشته باشید. ایده ذخیرهسازی ابری حدود 10 سالی است که مطرح شده، اما از زمانی که کاربران آیفون و آیپد شروع به ذخیرهسازی اسناد و عکسهای خود روی iCloud کردند و کاربران آندروید و سرویس ایمیل مایکروسافت و آفیس هم همین کار را روی Google Drive و OneDrive انجام دادند، این ایده به شدن محبوب و فراگیر شد. همه این راهکارها به کاربران اجازه میدهند تا دادههای خود را روی ابر ذخیره و از آن دریافت کنند و آن را با خانواده، دوستان و همکاران به اشتراک بگذارند.
در حال حاضر سرویسهای زیادی وجود دارند که بهصورت تخصصی روی ذخیرهسازی و به اشتراک گذاشتن فایلها بهصورت آنلاین کار میکنند. احتمالاً شناختهشدهترین آنها، DropBox است. با استفاده از این سرویس میتوانید فایلهای خود را روی سرورهای ابری ذخیره و آنها را بین تمامی دستگاههای خود همگامسازی کنید و با استفاده از یک مرورگر وب، حتی از دستگاههایی که متعلق به خودتان نیستند هم به آنها دسترسی داشته باشید.
سازمانها معمولاً تمایل دارند که روی آن چیزی که روی سرورهای ابری ذخیره میشود و افرادی که به آن دسترسی دارند، کنترل بیشتری داشته باشند. بیشتر سرویسهایی که تا قبل از این نام بردیم، این قابلیت را دارند. برخی از شرکتها بهصورت تخصصی در زمینه سطوح کنترل سازمانها روی محتوای موجود در ابر کار میکنند و از میان آنها میتوان به Syncplicity و VMware’s Horizon Suite اشاره کرد.
تاثیر رایانش ابری بر پشتیبانگیری و بازیابی فایلها
یکی از کارهایی که بسیاری از افراد اهمیت آن را فراموش میکنند، پشتیبانگیری است و این افراد معمولاً هنگام از دست رفتن فایلها و عکسها و خراب شدن هارد درایوها، افسوس میخورند. با ذخیره کردن فایلها روی سرورهای ابری میتوانید از بخشی از این افسوسها جلوگیری کنید. همچنین اگر فایلی رو دستگاه شما آلوده به ویروس شود ممکن است روی سایر دستگاههایی که به آن متصل میکنید تاثیر مخربی بگذارد اما استفاده از سرورهای ابری تا حد زیادی از این مشکل جلوگیری میکند.
پیش از این، معدود افرادی که پشتیبانگیری انجام میدادند (بر اساس آمار 25 درصد افراد ماهانه و 7 درصد روزانه)، معمولاً از فلاپیها، ZipDriveها و … استفاده میکردند که با ورود هاردهای اکسترنال و فلشها به بازار، کار این افراد راحتتر شد. هاردهای اکسترنال معمولاً دارای حافظه یک ترابایت و بیشتر هستند؛ اما مشکل پشتیبانگیری روی آنها این است که کاربر باید همچنان حواسش به پشتیبانگیری باشد و اگر حادثهای مثل آتشسوزی، ضربه سنگین، سرقت یا غیره رخ دهد، هم فایلهای اصلی و هم پشتیبان به علت نگهداری آنها در یک مکان، از بین میروند.
شرکتها هم معمولاً مشکلات مشابهی دارند، چون اکثر آنها نیز در زمینه پشتیبانگیری چندان آگاهانه عمل نمیکنند. اغلب این شرکتها اصلاً از فایلهای خود پشتیبان نمیگیرند و اگر هم بگیرند، آن را روی تجهیزات ذخیرهسازی نواری (Tape) انجام میدهند که احتمال خطای آنها بسیار زیاد است. با این حال این نوارها مزایایی مثل قابلیت ذخیرهسازی آسان در محلی غیر از شرکت را دارند، گرچه بسیاری از شرکتها همین قانون حیاتی را هم رعایت نمیکنند.
بهترین راهکار برای افراد و شرکتها، پشتیبانگیری روی سرورهای ابری است. تعداد شرکتهایی مثل Carbonite، CrashPlan و Norton Security که در این زمینه خدمات ارائه میدهند کم نیستند. استفاده از خدمات آنها هم آسان است: کافی است برنامه مربوطه را نصب کنید و پس از آن کامپیوتر شما شروع به پشتیبانی گیری از فایلهای شما روی سرورهای ابری میکند و میتوانید این فرایند را به دلخواه برنامهریزی کنید تا مثلاً هر شب یا هر 15 دقیقه یکبار در زمان آمادهبهکار بودن کامپیوتر انجام شود. هزینه این سرویس به حجم فضا و تعداد دستگاهها بستگی دارد و برخی از آنها به کاربران خانگی سرویسهای ارزانتر ارائه میدهند و در مقابل، به سازمانهای خدمات بیشتری عرضه میکنند.
پشتیبانگیری برای افرادی که گوشی هوشمند خود را گم میکنند (یا از آنها دزدیده میشود) یا یک فاجعه مثل تخریب خانهشان با سیل یا آتش را تجربه میکنند مفید است. برای سازمانها قضیه کمی فرق میکند؛ چون پشتیبانگیری از همه فایلهای آنها روی سرورهای ابری خیلی طول میکشد و صرف این زمان ممکن است به قیمت اختلال در کسبوکارشان تمام شود. برای آنها یک گزینه وجود دارد و آن هم داشتن تجهیزاتی روی ابر است که به آنها اجازه میدهد مجدداً و با سرعت بالا آنلاین شوند. شرکتها و محصولاتی که این خدمات را ارائه میدهند شامل VMware’s vCloud Air، HotLink DR Express، Zerto و Sungard Availability Services میشوند.
ابرآمد نیز خدماتی مشابه با شرکتهای بالا به شما ارائه میکند. با کلیک بر روی این لینک با خدمات ذخیرهسازی ابرآمد آشنا شوید.
تاثیر رایانش ابری روی برنامههای موبایل
برنامههای موبایل موجود روی گوشیهای هوشمند و تبلتها، مثال خوب دیگری برای کاربرد رایانش ابری هستند. دادههای این برنامهها روی سرورها ذخیره یا از دستگاههای شخصی استخراج و گردآوری شده و بعد برای کاربران ارسال میشود. همانطور که Waze اطلاعات ترافیکی را در اختیار شما قرار میدهد یا Google Transit برنامه حرکت اتوبوسها را بر اساس محل استقرار و مقصدتان به شما میگوید. بسیاری از بازیها اطلاعات مربوط به امتیاز، مرحله و … شما را روی سرورهای ابری ذخیره میکنند و برخی برنامههای بهرهوری مثل مجموعه Microsoft Office از دستگاه شما برای پردازش اطلاعات و از سرورهای ابری برای ذخیره کردن اسنادتان استفاده میکنند.
کتابخوانهای الکترونیکی هم روش کار مشابهی دارند. شما یک کتاب را روی یک کتابخوان یا برنامه Kindle میخوانید و هر زمان که وارد دستگاه دیگری میشوید، آخرین صفحهای که خواندید بهصورت خودکار برایتان باز میشود و این کار تغییر دستگاهها هنگام خواندن را برایتان آسان میکند. تمامی یادداشتها، هایلایتها و … بهصورت خودکار روی سرورهای ابری ذخیره و بین دستگاههای مختلف همگامسازی میشوند. کارکرد برنامههای آموزشی هم کمابیش مشابه همین روند است.
تاثیر رایانش ابری بر شبکههای اجتماعی
در گذشته اگر میخواستید از اوضاع و احوال دوستان و اتفاقات زندگی آنها باخبر باشید، باید به آنها زنگ میزدید یا برایشان نامه مینوشتید. با وجود اینکه هنوز هم کسانی هستند که سطح روابط را از این حد هم کمتر نگه داشتهاند و به فرستادن کارت تبریک عید یا مشابه آن بسنده میکنند؛ شبکههای اجتماعی زندگی همه ما را متحول کرده است.
در حال حاضر فقط فیسبوک میلیونها نفر کاربر دارد و فکر نمیکنیم نیاز باشد به تعداد کاربران شبکههای اجتماعی اینستاگرام، تیکتاک، توییتر و سایر راههای دیگری اشاره کنیم که از طریق آنها خانواده و دوستان را از حالمان باخبر میکنیم یا با آنها علایقمان را در میان میگذاریم. تأثیر رایانش ابری در این حوزه آنقدر ملموس است که نیازی به توضیح بیشتر نیست.
تاثیر رایانش ابری بر اینترنت اشیا (IoT)
در گذشته وقتی که وسایل خانه مثل سشوارها، لامپها و … خراب میشدند، یا یکی دیگر میخریدیم یا آنها را پیش یک متخصص میبردیم تا مشکل را شناسایی و وسیله مورد نظر را تعمیر کند. این شخص مثل یک دکتر از تخصص و دانش خود استفاده میکرد تا بفهمد مشکل چیست و چه راهی برای حل آن وجود دارد. مثل پزشکی، تعمیر وسایل هم به سعی و خطا نیاز داشت و گاهی اوقات تعمیرکار باید چندین بار تلاش میکرد تا مشکل را حل کند.
زمانی که بسیاری از وسایل خانه هوشمند شدند، وضع بهتر شد؛ چون این کامپیوترهای کوچک و ساده تعبیه شده روی وسایل به تعمیرکار کدی میدادند و این موضوع شانس تعمیر وسیله در اولین تلاش را بالا میبرد. همچنین زمان در دسترس نبودن وسیله کاهش پیدا میکرد؛ گرچه هنوز هم خراب شدن وسایل مایه ناراحتی بود.
در حال حاضر وضعیت بهتر هم شده و متخصصین پیشبینی میکنند که در طول پنج سال آینده، میلیاردها وسیله به اینترنت متصل خواهند شد. به این تکنولوژی اینترنت اشیا یا IoT میگویند و بر خلاف امروز که بسیاری از وسایل موجود در اینترنت نیاز به کاربر دارند، در آینده بسیاری از وسایل بهصورت مستقیم با انسان تعامل نخواهند داشت.
امروزه اگر خودروی شما خراب شود و سازنده خدمات مناسبی را برای شما در نظر گرفته باشد، کامپیوتر خودروی شما بهصورت خودکار با سازنده ارتباط قرار میکند و از آنها میخواهد که با شما تماس بگیرند تا مشکل را برایشان شرح دهید و سپس شما را راهنمایی میکنند تا به نزدیکترین نمایندگی بروید یا خودشان برایتان تعمیرکار میفرستند. در حال حاضر بعضی از لوازمخانگی فوق پیشرفته کامپیوتری دارند که حتی قبل از بروز خرابی خودش به اینترنت متصل میشود و از تعمیرکار میخواهد که با شما تماس بگیرد و برای بازدید هماهنگیهای لازم را انجام دهد. در چند سال آینده، تعداد این وسایل افزایش خواهد یافت.
امروزه برخی از یخچالها مجهز به تکنولوژی سامانه بازشناسی با امواج رادیویی (RFID) هستند که با استفاده از آن بر محتویات داخل خود نظارت دارند و اگر یکی از آنها (به عنوان مثال شیر) تمام شود، به شما اطلاع میدهند تا آن را تهیه کنید. ماشینهای لباسشویی هم از این تکنولوژی برای شناسایی عدم هماهنگی استفاده میکنند و در صورت بروز به شما SMS میدهند.
اوضاع حتی برای وسایلی که به بزرگی و گرانقیمتی لوازمخانگی نیستند هم عوض شده است. در حال حاضر شرکت فیلیپس یک سری لامپ هوشمند با نام Phillips hue وارد بازار کرده که به اینترنت WiFi خانه متصل شده و به شما اجازه میدهند که به دلخواه خود رنگ و میزان روشنایی آنها را تغییر بدهید. این لامپها تایمرهایی دارند که امکان خاموش و روشنشدن خودکار و برنامهریزی آنها را فراهم میکند. یکی دیگر از امکانات لامپهای هوشمند فیلیپس، امکان برنامهریزی برای تغییر رنگ نور هنگام زنگ خوردن تلفن یا دریافت ایمیل است. ترموستاتهای هوشمند یکی دیگر از جلوههای اینترنت اشیا هستند.
شما میتوانید با خرید و نصب یک ترموستات Nast کاری کنید که در زمان نبودنتان در خانه، در مصرف انرژی صرفهجویی شود و هنگامی که در مسیر خانه هستید، دما به حالت مطلوب شما بازگردد. همچنین میتوانید برای درهای خانه قفلهایی بخرید که از تکنولوژی NFC استفاده میکنند و زمانی باز میشوند که تلفن هوشمندتان را نزدیک آنها قرار میدهید. Google Wallet و Apple Pay از این تکنولوژی استفاده میکنند و استفاده از قفلهای دارای آن باعث میشود که دیگر مجبور به حمل کلید نباشید. برخی از هتلها هم از این تکنولوژی استفاده میکنند و دیگر به مهمانان خود کلید نمیدهند.
در مقیاس بزرگتر، به دستگاههایی مثل موتورهای هواپیمای مدرن امروزی میرسیم که در هر دقیقه آمارهای مختلف را جمعآوری میکنند و در صورتی که مشکلی وجود داشته باشد، روی زمین باقی میمانند تا تیم تعمیر و نگهداری با قطعات یدکی درست برسند و تاخیرهای فنی به حداقل برسد. سایر قطعات هواپیما هم میتوانند همین کار را انجام دهند و با استفاده از امواج ماهوارهای به تیم فنی مستقر روی زمین مشکل را گزارش دهند.
تکنولوژی اینترنت اشیا هنوز به بلوغ نرسیده است؛ اما در سالهای هیجانانگیز آینده شاهد رشد و گسترش آن خواهیم بود.
تاثیر رایانش ابری بر آینده اینترنت
تاثیر رایانش ابری بر امنیت خانه
در سالهای گذشته اگر خانه را ترک میکردید، نمیتوانستید بفهمید در آن چه میگذرد.
دوربینهای مراقبت از نوزاد یکی از نخستین کاربردهای تکنولوژی ارتباطات بیسیم در خانهها بودند. با این دوربینها، دیگر نیازی به چک کردن مداوم کودک یا شنیدن گریه بلند او نبود. در حال حاضر بعضی از آنها به اینترنت هم متصل میشوند و میتوانید وضعیت نوزاد را هنگامی که تحت مراقبت پرستار، خواهر/برادر بزرگتر یا پدربزرگ/مادربزرگ است، چک کنید.
گسترش کاربرد اینترنت باعث شد که روزبهروز به تعداد تولیدکنندگان تجهیزاتی که خانه شما را از نظر دزدی، آتشسوزی و … تحتنظر داشتند و در صورت بروز مشکل به شما خبر میدادند افزوده شود. این تجهیزات هنوز هم وجود دارند و امروز میتوانید آنها را با استفاده از دوربینها و میکروفونهای موجود در خانه تقویت کنید.
استفاده از تکنولوژیهای حفاظتی جدید به شما اجازه میدهد بفهمید داخل یا بیرون خانه چه میگذرد و در صورت بروز مشکل به پلیس یا آتشنشانی خبر بدهید. همچنین میتوانید بفهمید که پرستار کودکتان چگونه با او رفتار میکند. همچنین میتوانید در صورت نیاز از تصاویر این دوربینها به عنوان مدرک در پروندههای قضایی استفاده کنید. دسترسی به این دوربینها از هر نقطه از جهان که باشید امکانپذیر است و با استفاده از آنها میتوانید در طول یک سفر با خانواده در ارتباط باشید یا برای کودکتان داستان شبانه بخوانید و در انجام تکالیفش به او کمک کنید.
روشهای بالا بردن امنیت رایانش ابری
تاثیر رایانش ابری بر تجارت الکترونیک (E-Commerce)
در انتها به سراغ یکی دیگر از کاربردهای فراگیر رایانش ابری یعنی تجارت الکترونیک میرویم. در دهههای گذشته، فروشندگان کاتالوگهای خود را برای شما پست میکردند تا برای خرید تشویق شوید. درصورتیکه این کاتالوگها شما را جذب میکردند، باید برای خرید آنها به فروشگاه مربوطه مراجعه میکردید یا از فروشنده میخواستید که آن را برای شما ارسال کند.
نخستین استفاده از این روش فروش، در دهه 1900 انجام شد، زمانی که فروشگاه Sears تمامی قطعات موردنیاز برای ساخت یک خانه را برای مشتری ارسال میکرد. در زمانی که استفاده از این روش خیلی همهگیر بود، شرکتها زمان و هزینه زیادی را برای ارسال این کاتالوگها صرف کردند و باعث شدند تا درختان زیادی برای ساختن آنها قطع شود. این روش فروش زمانی دشوارتر میشد که کسی میخواست کالایی را به عنوان هدیه بخرد و برای شخص دیگری ارسال کند.
آمازون یکی از شرکتهای پیشرو در چیزی که امروزه با نام تجارت الکترونیک میشناسیم محسوب میشود. در ابتدا این شرکت تعدادی کتاب را خریداری میکرد و وقتی سفارشی ثبت میشد، کتاب را برای خریدار در هر کجای جهان ارسال میکرد. پس از مدتی تعداد آیتمهای موجود در آمازون افزایش پیدا کرد و کالاهای دیجیتال هم به سبد محصولات موجود اضافه شد.
در سالهای اولیه تجارت الکترونیک، تجربه کاربری بسیار ضعیف و خام بود؛ چون اینترنت سرعت خیلی کمی داشت و بالا رفتن سرعت اینترنت، تجربه کاربری را هم بهبود بخشید. در میانه دهه 2000 میلادی، سرعت اینترنت به حدی رسید که تعاملات آنلاین هم گسترش یافت. در این زمان، آمازون شروع به اجاره دادن سرورها، فضای ذخیرهسازی و … به مشتریان خود کرد و نام این سرویس را Amazon Web Services یا AWS گذاشت.
با موفقیت آمازون، سایر فروشگاههای فیزیکی (که امروزه با نام فروشگاهها خشت و گلی شناخته میشوند) دستبهکار شدند و شروع به فروش آنلاین محصولاتشان کردند. در حال حاضر تقریباً تمامی فروشگاههای عمدهفروش بزرگ مثل والمارت، Sears و Best Buy و حتی برخی از فروشندگان محصولات خاص و گرانقیمت هم به تجارت آنلاین رو آوردهاند؛ به نحوی که میتوانید تقریباً هر چیزی را از فروشگاههای محلی بهصورت آنلاین بخرید و به سراسر جهان ارسال کنید. مثلاً اگر بخواهید برای خانواده یا دوستانتان در استرالیا هدیه بفرستید، میتوانید به سایت یکی از عمدهفروشان استرالیایی مراجعه کنید و آیتمهای موردنظرتان را از آنجا بخرید و برای عزیزانتان ارسال کنید. با این کار، به جای پرداخت هزینههای گزاف حملونقل بینالملل، کرایه حمل بار داخل کشور استرالیا را میپردازید که بهمراتب ارزانتر است.
علاوه بر فروش محصولات مختلف بهصورت آنلاین، شرکتهایی (مثل RetailMeNot) به وجود آمدهاند که کوپنهای دیجیتال را روی سایت خود قرار میدهند و حراجی کالاها و خدمات فروشگاههای محلی را تبلیغ یا به شما پیشنهاد میکنند. سایتهای دیگری (مثل Angie’s List) وجود دارند که به شما اجازه میدهند شرکتهای مختلف را بهصورت آنلاین رتبهبندی کنید و سپس آیتمهای ویژه این شرکتها را در قالب تبلیغات به مشترکان سایت بفروشید.
نتیجهگیری
امروزه تاثیر رایانش ابری بر کسی پوشیده نیست. گرچه بعضی از این پیشرفتها در کشورهای توسعهیافته عادی شده است؛ اما گسترش آنها در کشورهای در حال توسعه ادامه دارد و به ساکنان آنها این شانس را میدهد تا درک بهتری از پیشرفت داشته و به منابع آموزشی و پزشکی و موارد مشابه دسترسی داشته باشند. همچنان که اینترنت با سرعت بالایی به نقاط بیشتری میرسد، سرعت تحول کار، زندگی و بازیکردن ما هم شتاب میگیرد. به تازگی کمیسیون ارتباطات فدرال آمریکا (FCC) حداقل پهنای باند 25 مگابایتی بر ثانیه را برای سرعت اینترنت تصویب کرده است، سرعتی که در سال 2010 تنها 4 مگابایت بر ثانیه بود. افزایش سرعت اینترنت در خانه و محل کار ما باعث میشود که کیفت خدمات ارائهدهندگان سرویس نیز افزایش پیدا کند.
این مقاله را به اشتراک بگذارید