آنچه در این مقاله میخوانید
- 1- کاهش هزینههای ایجاد زیرساختهای آیتی در نقطه شروع کسب و کار
- 2- افزایش بهرهوری و کاهش هزینههای جذب و نگهداشت نیروی انسانی متخصص
- 3- کاهش هزینه های مربوط به خرید لایسنس و استقرار نرم افزارهای سازمانی
- 4- افزایش امنیت داده ها و جلوگیری از تحمل زیانهای ناشی از توقف عملیات
- 5- افزایش انعطاف پذیری، افزایش تداوم فعالیت کسبوکارها
استفاده از فناوری اطلاعات یک تصمیم استراتژیک است و مانند هر تصمیم سرنوشتساز دیگری نیازمند بررسی و تحلیل گزینههای مختلف است. اگر چه بررسی تصمیمات استراتژیک نیازمند پردازشهای مرتبط با زیرساخت، فرایندها و مشتریان نیز هست، اما به صورت سنتی، از منظر مالی تاثیر زیادی بر تصمیمگیریهای استراتژیک دارد. تحلیل تصمیمات استراتژیک از منظر مالی به مدیران کمک میکند تا با درک دقیقی از مزیتها و ریسکهای مالی هر تصمیم، انتخاب درستی ازمیان گزینههای پیشرو داشته باشند. مدیران با مدلهای تفاضلی و با توجه به تفاوت سودآوری و اثرات نقدینگی گزینههای مختلف درمیان مدت و بلند مدت، این گزینه ها را بررسی می کنند وبرای تصمیم گیری به جمعبندی میرسند.
در این نوشته تلاش میکنیم تا مزیتهای که بکارگیری رایانش ابری برای کسب وکارها ایجاد میکند را شرح دهیم.
1- کاهش هزینههای ایجاد زیرساختهای آیتی در نقطه شروع کسب و کار
ایجاد و نگهداشت تجهیزاتی که برای استفاده از آیتی در کسبوکارها لازم است، هزینهبر بوده و نیازمند سرمایهگذاری زیادی است. ضمنا احتمال اینکه دسترسی به منابع ارزی، ریالی و یا تامین کنندگان برای تهیه تجهیزات وجود نداشته باشد، مخصوصا در شرایط فعلی، زیاد است. این عوامل سبب میشود که هزینههای شروع کسبوکارها تا حدی افزایش یابد که عملا ورود و شروع این فرایند را دستخوش توقف کند.
تصور رایج در بین مدیران مالی این است که که ایجاد زیرساختهای آیتی در داخل شرکت از آنجا که مخارج سرمایهای تلقی میشوند، مستقیما بر سود شرکت تاثیر نمیگذارند و در مقابل هزینههای پرداختی در رایاش ابری ماهیت عملیاتی دارند و در نتیجه مستقیما از سود دوره گزارش کسر می شود. اما با یک نگاه عمیقتر به ماهیت این هزینه ها در بلند مدت نتیجه کاملا متفاوتی به دست میآید. مجموع هزینه هایی که کسب و کارها بابت نگهداشت زیرساختهای دراختیارتحمل می کنند و همچنین ظرفیت بلا استفاده ای که در زمان تجهیز زیرساختهای داخلی ناچار به تدارک آن هستند، اثر مستقیمی بر توان سودآوری شرکت می گذارد.
در رایانش ابری، کسبوکارها قادر خواهند بود تا متناسب با نیازهای اولیه خود، نسبت به در اختیار گرفتن زیرساختهای آیتی اقدام کنند و بدون آنکه لزوما مالک تجهیزاتی که استفاده میکنند، باشند، از منافع آن در جهت اهداف کسبوکار بهرهمند شوند.
در یک نگاه کلیتر، فلسفه رایانش ابری، امکان استفاده از زیرساختهای فناوری اطلاعات متناسب با نیازهای کسبوکار در کنار حداقل مبالغ لازم برای سرمایهگذاری است.
2- افزایش بهرهوری و کاهش هزینههای جذب و نگهداشت نیروی انسانی متخصص
در کنار پیچیدگیهایی که در خرید و تجهیز اتاقهای سرور و دیتاسنترها وجود دارد، موضوع جذب نیروی انسانی کارآمد برای استفاده حداکثری از پتانسیلهای زیرساخت در اختیار هم مستلزم صرف زمان و هزینه قابل توجهی است. اینجا است که سرویسهای مدیریت شده به کمک کسبوکارها میآیند. سرویسهایی که به کسبوکارها اجازه میدهند تا بدون نگرانی از هزینهها و پیچیدگیهایی که ایجاد یک تیم متخصص به کسبوکار تحمیل میکند، از همه ظرفیتهای زیرساختهای بر بستر ابراستفاده کند. تحقیقات متعددی نشان میدهد که مفهوم رایانش ابری، از منحصرا استفاده از زیرساختها به دریافت سرویس متناسب با زیرساختهای در اختیار گرفته شده، توسط ارائهکنندگان خدمات ابری در حال حرکت است.
3- کاهش هزینه های مربوط به خرید لایسنس و استقرار نرم افزارهای سازمانی
نرم افزارهای سازمانی(نظیر نرم افزارهای مالی و در نگاهی گستردهتر راهکارهای مدیریت منابع سازمانی و مدیریت ارتباط با مشتریان) نقش زیادی در ثبت، طبقه بندی، تحلیل و گزارشگری جامع و به موقع ایفا میکنند. این راهکارها می توانند اطلاعات لازم برای تصمیمگیری را در اختیار مدیران و ذینفعان یک واحد تجاری قرار دهند و در کنار آن فرایندهای ارائه ارزش افزوده به مشتریان را با کیفیت و سرعت بهتری مدیریت کنند. همین مزایا است که استفاده از این راهکارها را در کسبوکارهای امروزی به یک “باید” تبدیل کرده است. اما استقرار راهکارهای نرمافزاری مستلزم فرآیندهای پیچیده خرید و استقرار آن است.
در کنار آن تدارک زیرساختهای آیتی مورد نیاز سیستمهای مختلف و توسعه این زیرساختها متناسب با گسترش استفاده از راهکارهای نرمافزاری، به پیچیدگیهای تصمیمگیری در خصوص انتخاب این راهکارها اضافه میکند. رایانش ابری با تعریف مفهوم SaaS به مشتریان اجازه میدهد تا با حداقل نیاز به سرمایهگذاری و صرفا با توجه به کارایی و تناسب نرمافزارها با انتظارات کسبوکار، این راهکارها را انتخاب و سرعت بهرهبرداری از آنها را تا حد زیادی بهبود دهند.
4- افزایش امنیت داده ها و جلوگیری از تحمل زیانهای ناشی از توقف عملیات
تصمیم به استفاده از فناوری اطلاعات در کنار مزیتهای بسیاری که دارد، همانند هر تصمیم استراتژیک، ریسکهایی را هم با خود به همراه میآورد که در صورت عدم تدارک مناسب، میتواند حیات کسبوکار را با چالشهای جدی مواجه کند. تجمیع دادهها و لزوم دردسترس بودن آنها برای ذینفعان متناسب با سطوح دسترسی اگر چه نقش تعیینکنندهای در ارائه اطلاعات به موقع و مفید در تصمیمگیری دارد، اما ریسک انتشار اطلاعات رقابتی و حیاتی سازمان را نیز بالا میبرد. همچنین اگر چه مزیتهای استفاده از راهکارهای نرمافزاری در افزایش سرعت و کیفیت ارائه کالاها و خدمات بر کسی پوشیده نیست، در صورت وقوع حوادثی که منجر به عدم دسترسی به فرآیندهای کلیدی سازمان شود، چرخه اصلی درآمدزایی شرکت مورد تهدید جدی قرار میگیرد.
این مثالها و مثالهایی از این دست به ضرورت ایجاد امنیت در لایههای مختلف برای راهکارهای آیتی مورد استفاده تاکید میکند نکته مهم در مورد امنیت نسبی بودن مفهوم ایجاد آن در سازمان است. بدون شک حتی در بهترین شرایط هم هیچگاه نمیتوان به صورت مطلق یک ساختار را امن تلقی کرد اما با استفاده از تجربیات مختلف در مواجهه با شرایط بحرانی و سرمایه گذاری و معماری درست در زیرساختهای آیتی میتوان تا حد زیادی از بروز موضوعات امنیتی جلوگیری کرد.
رایانش ابری با استفاده از دستورالعملهای مشخص و استاندارد سازی فرآیندهای مقابله با خطرات احتمالی و لزوم به روزرسانی این دستورالعملها، همواره سطح امنیت بالاتری نسبت به شرایط مشابه در داخل سازمانها دارد و همواره به عنوان یکی از دلائل اصلی مهاجرت به این راهکارها تلقی میشود. رایانش ابری از طریق کنترل ریسکهای امنیتی، سهم زیادی در جلوگیری از وقوع اتفاقات ناگوار و در نتیجه زیانهای هنگفت ناشی از نبود امنیت در کسبوکارها میشود.
5- افزایش انعطاف پذیری، افزایش تداوم فعالیت کسبوکارها
مدلهای پرداخت متناسب با استفاده از منابع، برای کسبوکارها در شرایط امروز حیاتی است. کسبو کارها برای استفاده از امتیازات فناوری اطلاعات (سرعت، دقت ، کیفیت و در نتیجه افزایش درآمد، کاهش هزینه، و افزایش مزیتهای رقابتی) ناچار به سرمایهگذاری بر زیرساختهای فناوری اطلاعات هستند. استفاده از این زیرساختها، خود نیازمند سرمایهگذاریهای کلان و اختصاص منابع ریالی و ارزی قابل توجه است. تخصیص منابع برای ایجاد زیرساختهایی که لزوما در لحظه مورد استفاده قرار نمیگیرند و همچنین هزینههایی که این زیرساختها جهت نگهداشت و بهبود، به کسبوکارها تحمیل می کنند، می تواند نقدینگی سازمان را تحت تاثیر قرار دهد.
میدانیم که محدودیت در منابع نقدی به نوبه خود می تواند انعطافپذیری سازمانها را تحت تاثیر جدی قرار دهد و از سرعت واکنش آنها به فرصتها (و مهمتر از آن تهدیدها) تا حد زیادی کم کند. در چنین شرایطی است که تصمیم به استفاده از زیرساختهای ابری دیگر نه یک تصمیم در حوزه استفاده از تکنولوژیهای روز، که یک الزام در تداوم فعالیت شرکتها نیز هست.
شرکتهایی که برای تامین زیرساختهای فناوری اطلاعات از رایانش ابری استفاده می کنند، به دلیل دسترسی به منابع نقدینگی بیشتر انعطافپذیری بالاتری به منظور استفاده از فرصتها و مقابله با خطرات کسبوکار دارند. این قابلیتها، علاوه بر ایجاد یک مزیت رقابتی نسبتا پایدار ، موجب افزایش مفهوم تداوم فعالیت در کسبوکارها میشود.
استفاده از رایانش ابری اگر با نگاه بلند مدت تحلیل شود و در صورتیکه بر اساس یک مدل تصمیم گیری درست و دقیق انجام پذیرد، میتواند بر بهبود عملکرد مالی یک کسبوکار موثر باشد.
رایانش ابری با تاثیر بر افزایش حجم نقدینگی، تاثیر مناسبی بر انعطاف پذیری مالی کسبوکار دارد، با تناسببخشی به نیازهای زیرساختی و منابع در اختیار، سهم زیادی در استفاده بهینه از منابع دارد و با ایجاد اطمینان از تداوم فعالیت شرکت از اتلاف منابع در صورت وقوع حوادثی که همواره در کمین هر کسبوکاری هست، جلوگیری میکند. همچنین با حذف هزینههای آشکار و پنهان منابع انسانی و ایجاد تمرکز تیمهای متخصص بر اهداف استراتژیک فناوری اطلاعات، سهم زیادی در افزایش کارایی آنها خواهد داشت.
این مقاله را به اشتراک بگذارید