آنچه در این مقاله میخوانید
حدود دو دهه از عمر رایانش ابری میگذرد و دادهها نشان میدهند که در این مدت توانسته به بهرهوری کسبوکارها و کاهش هزینههایشان کمک کند و برای آنها مزیت رقابتی به وجود بیاورد. با این حال هنوز بخش عمدهای از کسبوکارها بدون کمک گرفتن از رایانش ابری به فعالیت خود ادامه میدهند. بر اساس مطالعهای که توسط International Data Group انجام شده، در حال حاضر 69 درصد کسبوکارها حداقل از یکی از ظرفیتهای رایانش ابری بهره میبرند و 18 درصد آنها قصد دارند تا در آینده راهکارهای رایانش ابری را به کار ببندند.
در همین حین، Dell هم گزارش داده که سرعت رشد درآمد شرکتهایی که در Big data، رایانش ابری، قابلیت جابهجایی (Mobility) و امنیت سرمایهگذاری میکنند، 53 درصد از سایر رقبا بیشتر است.
دادههای بالا نشان میدهند که شرکتهای طرفدار پیشرفت تکنولوژی و رهبران بازار به قدرت و مزایای متعدد رایانش ابری پی بردهاند و مهمتر از همه، از این مزایا در جهت افزایش بهرهوری، ارائه خدمات بهتر به مشتریان و بالابردن سودشان استفاده میکنند.
همه این موارد به شما ثابت میکند که با وجود جهتگیری علنی بازار به سمت رایانش ابری، در حال حاضر بهترین موقعیت برای استفاده از این تکنولوژی جدید به وجود آمده است.
کاربرد اصطلاح رایانش ابری در سالهای اخیر گسترش زیادی پیدا کرده است. با افزایش تصاعدی استفاده از دادهها هنگام ورود ما به قرن بیست و یکم، نگهداری از اطلاعات حیاتی، برنامهها و سیستمها روی کامپیوترهای خانگی و داخل سازمانی بسیار دشوارتر از قبل شده است. راهحل این مشکل همان رایانش ابری است که عمری به اندازه اینترنت دارد؛ اما سازمانها بهتازگی شروع به استفاده گسترده از آن کردهاند.
عملکرد رایانش ابری تا حدی شبیه کلاینتهای ایمیل مبتنی بر وب است؛ چون به کاربران اجازه میدهد که بدون اجبار در مورد ذخیرهکردن حجم زیادی از دادههای روی کامپیوتر خود، به آنها دسترسی داشته باشند. در حقیقت بسیاری از ما در حال استفاده گسترده از سرویسهای رایانش ابری هستیم و از این موضوع خبر نداریم.
Google Drive، فیسبوک و اینستاگرام همگی اپلیکیشنهایی مبتنی بر وب هستند و ما هنگام استفاده از آنها، دادههای خود را به سرور ابری این اپلیکیشنها میفرستیم و این دادهها در آنجا برای استفادههای بعدی ذخیره میشوند. جدای از فایده این اپلیکیشنها برای ما، این مزیت رایانش ابری برای سازمانهایی که نیاز دارند از طریق اتصال اینترنت امن به حجم زیادی از دادهها دسترسی داشته باشند، ارزش بیشتری دارد.
به عنوان مثال کارکنان سازمانها از طریق نرمافزارهای CRM مبتنی بر ابر که روی گوشی هوشمند یا تبلتشان نصب شده، میتوانند در خانه و سفر به اطلاعات مشتریان دسترسی داشته باشند و آنها را با هر شخص مجاز دیگری در هر جای جهان به اشتراک بگذارند.
با تمام این اوصاف، اگر از افرادی هستید که هنوز نسبت به کاربرد رایانش ابری شک دارند، چند دقیقهای وقت بگذارید و 12 مزیت رایانش ابری برای سازمان ها را با ما مرور کنید:
۱. صرفهجویی در هزینهها
اگر در مورد هزینههای مهاجرت به ابر هستید نگران هستید، این را بدانید که تنها نیستید و 20 درصد سازمانهای شرکتکننده در مطالعات بالا اعلام کردهاند که نسبت به هزینههای اولیه پیادهسازی سرورهای ابری نگران هستند. برای سبک و سنگین کردن مزایا و معایب رایانش ابری، باید علاوه بر هزینههای اولیه، نرخ بازگشت سرمایه (ROI) ناشی از آن را نیز در نظر بگیرید.
زمانی که به ابر مهاجرت میکنید، دسترسی آسانتر به دادهها باعث میشود که در وقت و هزینه موردنیاز برای پروژههای جدید صرفهجویی شود. اگر هم نگران هزینه امکاناتی که به آنها نیاز ندارید (یا آنها را نمیخواهید) هستید، این را بدانید که هزینه بسیاری از سرویسهای ابری بر اساس میزان مصرف شما دریافت میشود و اگر از بعضی از مزیتهای رایانش ابری بهرهبرداری نکنید، لازم نیست هزینه آن را بپردازید. این قضیه در مورد فضای ذخیرهسازی مورد نیازتان هم صدق میکند و نیاز به خریداری فضایی ندارید که احتمال استفاده از آن وجود ندارد.
دو فاکتور بالا در کنار یکدیگر هزینههای شما را پایین میآورند و نرخ بازگشت سرمایه را افزایش میدهند. نیمی از مدیران ارشد فناوری و رهبران IT شرکتکننده در تحقیق مؤسسه Bitglass در سال 2015 اعلام کردند که استفاده از اپلیکیشنهای مبتنی بر ابر، هزینههای آنها را کاهش داده است.
۲. امنیت رایانش ابری
بسیاری از سازمانها هنگام استفاده از راهکارهای ابری، دغدغه مسائل امنیتی را پیدا میکنند. به هر حال زمانی که فایلها، برنامهها و سایر دادهها در امنیت کامل روی سرورهای داخلی سازمانی نگهداری نمیشوند، از کجا مطمئن شوید که امنیت آنها تضمین شده است؟ اگر شما بتوانید از طریق اینترنت به دادههای خود دسترسی داشته باشید، چه چیزی جلوی یک مجرم سایبری را میگیرد که با همان روش به دادههای شما دسترسی پیدا نکند؟
اول از همه، این را بدانید که اصلیترین وظیفه یک شرکت ارائهدهنده خدمات ابری (مثل ابرآمد) نظارت بر امنیت دادهها بهصورت تماموقت است. سپردن بحث امنیت به میزبان ابری از نظارت داخلی بر امنیت دادهها کارآمدتر است، چون یکی از نگرانیهای اصلی شما در حوزه IT را کم میکند. علاوه بر این، بسیاری از سازمانها نمیخواهند این حقیقت را بپذیرند که بخش عمدهای از دزدی دادهها در داخل سازمان رخ میدهد و کارکنان خودی مسئول آن هستند. در چنین موردی، نگهداری دادههای حساس در خارج از سازمان امنیت بیشتری دارد. اگر در این بخش هم نیاز به آمار و ارقام دارید، پاراگراف بعدی را بخوانید.
RapidScale گزارش کرده که 94 درصد سازمانها پس از استفاده از رایانش ابری شاهد بهبود امنیتشان بودهاند و 91 درصد هم ادعا کردهاند که رایانش ابری کار را برایشان در زمینه انطباق با قوانین دولتی راحتتر کرده است. علت اصلی افزایش امنیت این سازمانها، رمزنگاری دادههایی است که بین شبکهها جابهجا و در دیتابیسهای ابری ذخیره میشوند. رمزنگاری باعث میشود که هکرها و افراد غیرمجاز نتوانند به راحتی به اطلاعات شما دسترسی پیدا کنند. همچنین امکان تغییر تنظیمات امنیتی سرویسهای ابری بر اساس نیاز و ماهیت سازمانهای مختلف وجود دارد. علاوه بر این، 20 درصد کاربران رایانش ابری ادعا کردهاند که در کمتر از 4 ساعت پس از وقوع بحران، توانستهاند دادههای خود را بازیابی کنند.
۳. انعطافپذیری
شما فقط میتوانید روی تعداد محدودی از مسئولیتها بهصورت همزمان تمرکز کنید. مثلاً اگر راهکارهای IT فعلی سازمان شما را مجبور میکنند که بیشتر روی مسائلی مثل ذخیرهسازی دادهها تمرکز کنید، فرصت تمرکز روی اهداف سازمان و جلب رضایت مشتریان از شما گرفته میشود. به عبارت دیگر، زمانی که مسئولیت بحث زیرساختهای IT را به یک سازمان دیگر میسپارید، فرصت بیشتری را برای توجه به جنبههایی از کارتان خواهید داشت که مستقیماً بر سوددهی شما تأثیر میگذراند.
رایانش ابری در مقایسه با سرورهای داخل سازمانی انعطافپذیری بیشتری را در اختیارتان میگذارد. مثلاً اگر پهنای باند بیشتری نیاز داشته باشید، ارائهدهنده خدمات ابری آن را به سرعت در اختیارتان قرار میدهد و به فرایندهای IT پیچیده برای افزایش آن در داخل سازمان نیاز نخواهید داشت. این آزادی عمل و انعطافپذیری تأثیر زیادی روی بازدهی کلی سازمان خواهد داشت. 65 درصد شرکتکنندگان در تحقیق InformationWeek اعلام کردهاند که قابلیت رفع سریع نیازها، یکی از مهمترین دلایلی است که سازمانها هنگام مهاجرت به سرور ابری باید آن را در نظر بگیرند.
۴. دسترسیپذیری
رایانش ابری به شما امکان میدهد که از طریق گوشی هوشمند و دستگاههای مشابه به اطلاعات سازمان دسترسی پیدا کنید. در حال حاضر 2.6 میلیارد گوشی هوشمند فعال در جهان وجود دارد و این موضوع به شما نشان میدهد که چقدر از این مزیت استقبال شده است. پرسنلی که برنامه کاری شلوغی دارند یا راهشان دور است، میتوانند از طریق این قابلیت با مشتریان و همکارانشان ارتباط برقرار کنند.
با استفاده از رایانش ابری میتوانید اطلاعات بهروز و معتبر را در اختیار کارکنان فروش خارج از سازمان، کارکنان فریلنسر و دورکار قرار بدهید تا بتوانند بین کار و زندگی شخصی خود تعادل برقرار کنند.
به همین دلیل جای تعجب نیست که احتمال گسترش استفاده از خدمات ابری در سازمانهایی که رضایت کارکنان را اولویت خود قرار دادهاند، 24 درصد بیشتر از سایرین است.
۵. تجزیهوتحلیل مؤثر دادهها
همینطور که در عصر تکنولوژی به پیش میرویم، ضربالمثل قدیمی «دانش قدرت است» معنای خود را از دست میدهد و به یک اصطلاح دقیقتر و بهروزتر یعنی «داده مساوی با پول است» تبدیل میشود. در اطراف تراکنشهای مشتری و فرایندهای سازمان شما، میلیونها بیت داده وجود دارد که منتظر شناسایی و اقدام شما هستند. البته حجم زیاد این دادهها غربالکردن آنها را سخت میکند؛ مگر اینکه از راهکار رایانش ابری مناسب برای این کار استفاده کنید.
امروزه در بسیاری از راهکارهای ذخیرهسازی مبتنی بر ابر، قابلیت تجزیهوتحلیل داده هم وجود دارد تا بتوانید به دادههای مورد استفاده خود یک دید کلی داشته باشید. از آنجا که اطلاعات شما روی فضای ابری ذخیره میشود، میتوانید به راحتی مکانیزمهای ردیابی داده را فعال کنید و گزارشهای دلخواه را از تجزیهوتحلیل دادههای سازمان به دست بیاورید.
با استفاده از بینش حاصل از این گزارشها، میتواند بازدهی سازمان را بالا ببرید و برای دسترسی سریعتر به اهداف سازمان برنامهریزی کنید. به عنوان مثال، شرکت تولید نوشیدنی Sunny Delight با کمک بینشهای بهدستآمده از تجزیهوتحلیلهای ابری توانسته سود خود را تنها در یک سال دو میلیون دلار بیشتر کند و 195 هزار دلار از هزینههای مربوط به نیروی انسانی خود را کاهش دهد.
۶. بهبود همکاریهای مشترک
حتی اگر تعداد کارمندان شما بیشتر از دو نفر نیست، باید ایجاد حس همکاری را جزو اولویتهای خود قرار دهید؛ چون داشتن کارکنانی که نمیتوانند با یکدیگر در قالب یک تیم همکاری کنند سودی ندارد. رایانش ابری باعث میشود که ایجاد حس همکاری تبدیل به فرایندی ساده شود. اعضای تیمهای شما از طریق پلتفرمی مبتنی بر ابر میتوانند اطلاعات مورد نیازشان را ببینند و به آنها دسترسی داشته باشند. بعضی از سرویسهای ابری حتی فضاهای اجتماعی مشترکی را برای ایجاد ارتباط بین پرسنل سازمان در اختیارتان میگذارند که توجه و علاقه آنها را جلب میکند. بدون راهکار ابری هم میتوانید حس همکاری را ایجاد کنید، اما این کار احتمالاً مؤثر و آسان نخواهد بود.
۷. کنترل کیفیت
گزارشهای کیفی ناسازگار و ضعیف یکی از عواملی هستند که برای رسیدن کسبوکار شما به موفقیت، ضرر زیادی دارند. در یک سیستم ابر محور، تمامی اسناد در یک مکان و در یک قالب ذخیره میشوند. وقتی که تمامی پرسنل به اطلاعات مشابهی دسترسی داشته باشند، خیالتان از یکپارچگی دادهها، جلوگیری از خطای انسانی و داشتن سوابق مشخص از تجدیدنظرها و بهروزرسانیهای اسناد راحت میشود. در مقابل مدیریت اسناد در سیلوهای داخل سازمانی باعث میشود که پرسنل شما تصادفاً نسخه متفاوتی از اسناد را ذخیره کنند و این موضوع منجر به سردرگمی و ازدسترفتن نظم دادهها میشود.
۸. بازیابی اطلاعات در زمان بحران
کنترل یکی از عناصری است که بر موفقیت سازمان شما تأثیر زیادی دارد. متأسفانه هر چقدر هم که بر فرایندهای سازمان خود کنترل داشته باشید، باز هم ممکن است اتفاقاتی خارج از اراده شما رخ دهند. این اتفاقات غیرقابلپیشبینی منجر به Downtimeهای مضر برای سایت شما میشوند و حتی اگر این Downtimeها کوتاه باشند، تأثیر منفی زیادی را روی کسبوکار شما میگذارند و کاهش بازدهی، درآمد و تخریب حسن شهرت برند شما را به دنبال خواهند داشت.
برای جلوگیری از وقوع چنین اتفاقاتی که به سازمان شما ضرر میزنند، هیچ راهی وجود ندارد و تنها میتوانید کاری کنید که پس از وقوع آنها، سرعت بازیابی دادهها بالا برود. سرویسهای مبتنی بر ابر این امکان را در اختیار شما قرار میدهند. بر اساس آمار، حدود 20 درصد کاربران سرویسهای ابری مدعی هستند که توانستهاند بازیابی دادههای خود را در کمتر از چهار ساعت انجام بدهند، درحالیکه این آمار برای کاربرانی که از سرویسهای ابری استفاده نمیکنند تنها 9 درصد است. در یک مطالعه جدید دیگر، 43 درصد مسئولان IT سازمانها گفتهاند که قصد دارند در راهکارهای ابری برای بازیابی اطلاعات پس از بحران، سرمایهگذاری کنند یا آن را بهبود ببخشند.
۹. جلوگیری از ضرر
اگر سازمان شما روی رایانش ابری سرمایهگذاری نکرده باشد، برای دسترسی به دادههای ارزشمندتان به کامپیوترهای داخل سازمان وابسته خواهید بود. در نگاه اول شاید این مشکل چندان به چشم نیاید، اما حقیقت این است که در صورت بروز مشکل برای سختافزار داخل سازمان، این امکان وجود دارد که دادههای شما برای همیشه از دست بروند. اگر به بعضی از مشکلات رایج کامپیوترها مثل عفونتهای ویروسی، خرابی در اثر خطای کاربر یا اختلال در عملکرد به دلیل قدیمی شدن فکر کنید، خطر ازدسترفتن دادهها به این شیوه بیشتر به چشمتان میآید. جدای از اینها، آمارها نشان میدهد که سالانه 10 هزار لپتاپ در فرودگاهها به سرقت میرود و این فاکتور مهم را هم باید در نظر بگیرید.
اگر از رایانش ابری استفاده نکنید، ریسک ازدسترفتن تمامی اطلاعات داخل سازمان را به جان میخرید. با استفاده از یک راهکار ابری، تمامی اطلاعاتی که روی سرورهای ابری ذخیره میکنید در جای امنی نگهداری میشوند و بهآسانی میتوانید با کمک اینترنت به آنها دسترسی داشته باشید؛ حتی اگر کامپیوتر خودتان یا کامپیوترهای موجود در شرکت دچار مشکل شوند.
۱۰. بهروزرسانی خودکار برنامهها
برای آنهایی که همیشه سرشان شلوغ است، هیچچیزی آزاردهندهتر از صبرکردن برای تمامشدن بهروزرسانیهای سیستم وجود ندارد. اپلیکیشنهای مبتنی بر ابر بهصورت خودکار رفرش و بهروزرسانی میشوند و با استفاده از آنها دیگر نیازی نیست که دپارتمان IT بهصورت دستی تمامی نرمافزارها را در کل سازمان آپدیت کند. این موضوع در وقت کارکنان این واحد و هزینهای که برای مشاوران IT خارج سازمان میپردازید صرفهجویی زیادی میکند. بر اساس گزارش PCWorld 50 درصد سازمانهای مجهز به رایانش ابری اعلام کردهاند که نیازشان به منابع IT داخل سازمانی کمتر شده است.
۱۱. ماندن در میدان رقابت
با وجود محبوبیت روزافزون رایانش ابری، هنوز هم بعضی ترجیح میدهند همه چیز را در داخل سازمان نگهداری کنند. این انتخاب آنها است؛ اما با این کار برای خودشان در مقابل رقبای مجهز به رایانش ابری، نقطهضعف میتراشند. اگر زودتر از رقبایتان به راهکارهای رایانش ابری مجهز شوید، خودتان را در منحنی یادگیری (Learning curve) از آنها جلو میاندازید. نتایج یکی از مطالعات اخیر Verizon نشان میدهد که 77 درصد سازمانها معتقدند رایانش ابری برایشان یک مزیت رقابتی است و 16 درصد آنها این مزیت را چشمگیر میدانند.
۱۲. کمک به محیطزیست
با توجه به وضعیت فعلی محیطزیست، دیگر نمیتوانید با قراردادن سطلهای زباله مجزا برای تفکیک زبالههای خشک و تر ادعا کنید که به فکر محیطزیست هستید. کمک واقعی به محیطزیست یعنی این که متعهد شوید تا دورریزهای خود را در تمامی سطوح سازمانی کاهش دهید. انتقال سرورهای سازمانی به ابر، به محیطزیست کمک بیشتری میکند و اثر کربنی (Carbon footprint) شما را کاهش میدهد.
زیرساختهای ابری با کمک شیوههای زیر از فعالیتهای زیستمحیطی پشتیبانی میکنند:
- باعث میشوند که سرویسهای مجازی جایگزین محصولات و سختافزارها شوند.
- پسماندهای کاغذی را کاهش میدهند.
- بهرهوری انرژی را افزایش میدهند.
- با فراهمکردن امکان دسترسی پرسنل به اطلاعات از هر نقطه جهان، آلایندههای ناشی از رفتوآمدها را کاهش میدهند.
گزارش مؤسسه Pike پیشبینی کرده بود که طی سالهای 2010 تا 2020 به دلیل افزایش بهکارگیری رایانش ابری و سایر راهکارهای مجازیسازی دادهها، میزان مصرف انرژی توسط دیتاسنترها تا 31 درصد کاهش پیدا میکند. با استفاده از خدمات رایانش ابری ابرآمد میتوانید به سرویسهای متنوع ابری از جمله دسکتاپ ابری، سرویس ذخیرهسازی ابری، سرور ابری مدیریتشده دسترسی داشته باشید.
این مقاله را به اشتراک بگذارید