آنچه در این مقاله میخوانید
امروزه ذخیره اسناد، عکسها، ویدیوها و گزارشها بر روی کامپیوتر یا هارددیسک کمی قدیمی شده است. در حال حاضر بیشتر افراد فایلهای خود را روی فضایی ابری ذخیره میکنند که این فضا به جای کامپیوترهای شخصی، روی سرورهای ابری قرار دارد و میزبانی این سرورها بر عهده یک شرکت ارائهدهنده خدمات ابری است.
ذخیرهسازی اطلاعات روی فضای ابری مزایای بیشماری دارد؛ مثلاً باعث میشود که فضای ذخیرهسازی کامپیوتر شما شلوغ، پر و کند نشود. اگر لپتاپ یا گوشی هوشمند شما خراب شود، همچنان به اطلاعات مورد نیازتان دسترسی خواهید داشت. همچنین پر کردن تمامی فضای ابری اختصاصی مدت زیادی طول میکشد.
با این حال استفاده از فضای ابری نگرانیهایی را هم به دنبال دارد که عمده این نگرانیها، متوجه امنیت فضای ابری، محافظت از دادهها و احتمال از دست دادن آنها میشود؛ چون ممکن است هکرها با دسترسی به سرورهای شرکت ارائهدهنده خدمات ابری بتوانند به اسناد، عکسها، ویدیوها و گزارشات شما دسترسی پیدا کنند. علاوه بر این امکان دارد سرورها دچار مشکل شده و تمامی اسناد و عکسهای خاطرهانگیز شما بپرد.
با این حال، امنیت فضای ابری و فایلهای ذخیرهشده روی آنها از امنیت هارددیسکها بیشتر است، چون ارائهدهندگان خدمات ابری از اقدامات امنیتی سفت و سختی برای محافظت از دادههای شما استفاده میکنند.
رایانش ابری چیست؟
احتمالاً میزان استفاده شما از رایانش ابری از چیزی که تصور میکنید بیشتر است. تا به حال از Google Docs برای نوشتن متن و به اشتراکگذاری آن استفاده کردهاید؟ اگر جوابتان بله است، پس سابقه استفاده از رایانش ابری را دارید. تماشای فیلم و سریال در YouTube، ذخیره کردن عکس در Dropbox و ارسال ایمیل با Gmail، همگی مثالهایی برای استفاده از خدمات ابری هستند.
در سادهترین حالت، رایانش ابری شامل هر نرمافزار یا سرویسی میشود که روی کامپیوترهای شخصی ذخیره نشده و به جای آن از طریق اینترنت در دسترس است. تمامی فایلهایی که شما با استفاده از خدمات ابری ذخیره میکنید، روی سرورهای شرکت ارائهدهنده خدمات ابری (مثل آمازون، گوگل و مایکروسافت) ذخیره میشوند.
برای دسترسی به فایلهای ذخیرهشده روی فضای ابری، تنها به یک دستگاه متصل به اینترنت نیاز دارید. به عنوان مثال برای دسترسی به عکسهای آخرین سفرتان لازم نیست حتماً به کامپیوتر یا لپتاپتان دسترسی داشته باشید، برای دیدن آنها، کافی است به هر دستگاه متصل به اینترنت دسترسی پیدا کنید.
مشهورترین سرویسهای ابری شامل Google Cloud Platform, Amazon Web Services و Microsoft Azure میشود. هر چیزی که در YouTube، Dropbox، Gmail و Office 365 میبینید روی یک سرور ابری ذخیره شده است.
امنیت فضای ابری چقدر است؟
زمانی که دادههای خود را روی زیرساختهای ابری ذخیره میکنید، طبیعی است که نگران امنیت آنها باشید؛ چون به هر حال آنها را جایی ذخیره میکنید که کنترلی روی آن ندارید. همچنین ممکن است برایتان سؤال باشد که این سرورها چقدر در برابر حملات سایبری ایمن هستند.
اگر بخواهیم به این سؤالات صادقانه جواب بدهیم، باید بگوییم احتمال اینکه امنیت دادههای ذخیرهشده روی سرورهای ابری از امنیت دادههای ذخیرهشده روی کامپیوتر یا سرورهای ابری بیشتر باشد، زیاد است. به یاد داشته باشید که هکرها میتوانند با استفاده از بدافزار یا ایمیلهای فیشینگ به اطلاعات ذخیرهشده روی کامپیوتر و تجهیزات مشابه دسترسی پیدا کنند. همچنین ممکن است تمامی این دادهها را فریز کنند و برای آزادسازی آنها از شما باج بخواهند.
احتمالا اقدامات امنیتی مورداستفاده توسط شرکتهای ارائهدهنده خدمات ابری از اقداماتی که شما برای محافظت از کامپیوترتان انجام میدهید، قدرتمندتر است.
چرا امنیت فضای ابری سفتوسخت رعایت میشود؟
آیا میدانید چه چیزی امنیت فضای ابری را بالا میبرد؟ اول از همه، سرورها در انبارهایی نگهداری میشوند که اکثر کارکنان به آنها دسترسی ندارند. دوما تمامی فایلهای ذخیرهشده روی فضای ابری رمزنگاری میشوند، به این معنی که محتوای آنها بههمریخته به نظر میرسد و این موضوع دسترسی به آنها را برای هکرها سخت میکند.
لیست زیر شامل اقداماتی است که ارائهدهندگان خدمات ابری برای محافظت از دادههای شما معمولا از آنها استفاده میکنند:
آپدیتهای امنیتی مداوم
معمولا چقدر نوتیفیکیشنهای آپدیت سیستمعامل، مرورگر و سرویس ایمیل خود را نادیده میگیرید؟ در بحث امنیت کامپیوتری، این کار اشتباهی بزرگ است؛ چون امکان دارد این بهروزرسانیها حاوی ابزارهایی باشند که از کامپیوتر یا سیستم شما در برابر ویروس و بدافزار محافظت میکنند.
زمانی که فایلها و دادههای خود را روی فضای ابری ذخیره میکنید، مسئولیت آپدیت اقدامات امنیتی با شرکت مالک سرورهای ابری است و به همین دلیل، دیگر لازم نیست نگران فراموش کردن یا نادیده گرفتن آپدیتها باشید. این کار توسط شرکت ارائهدهنده خدمات ابری بهصورت منظم انجام میشود.
ابزارهای هوش مصنوعی و آپدیتکنندههای خودکار
ارائهدهندگان خدمات ابری در حال روی آوردن به هوش مصنوعی به منظور افزایش امنیت فضای ابری خود هستند. اهمیت این موضوع زمانی بیشتر میشود که بدانید پیدا کردن متخصصان امنیت فضای ابری برای زیرنظر داشتن دادهها اصلا آسان نیست. ارائهدهندگان خدمات ابری حداقل از هوش مصنوعی برای انجام تجزیهوتحلیلهای امنیت داده در سطوح اولیه استفاده میکنند. نرمافزارهای هوش مصنوعی مورد استفاده در این سطح، الگوریتمهایی دارند که با استفاده از آنها میتوانند به دنبال نقاط آسیبپذیر اقدامات امنیتی بگردند و آنها را شناسایی کنند.
فایروالهای داخلی
ارائهدهندگان خدمات ابری برای افزایش امنیت فضای ابری و محافظت از دادههای شما، به فایروالها تکیه میکنند. همانطور که از نام آن میتوان حدس زد، FireWall (فایروال یا دیوار آتشین) کمابیش شبیه دیواری است که از دادههای شما محافظت میکند.
فایروالها میتوانند مبتنی بر نرمافزار یا سختافزار باشند و قوانینی را برای ترافیک ورودی به شبکه وضع میکنند. این قوانین به منظور فیلتر کردن ترافیک مشکوک و نگهداشتن دادههای شما پشت دیوار، وضع میشوند. این موضوع باعث میشود که هکرها نتوانند ویروس یا بدافزار خود را از حفاظهای امنیتی وضعشده توسط ارائهدهنده خدمات ابری رد کنند.
افزونگی (بکاپ چند نسخهای)
چگونه هنگام خرابی سختافزار و قطع برق امنیت فضای ابری تأمین میشود؟ در صورتی که سرورهای شرکت ارائهدهنده خدمات ابری قربانی یک بلای طبیعی یا قطعی برق گسترده شود، آیا به اطلاعاتتان دسترسی خواهید داشت؟
بیشتر شرکتهای بزرگ ارائهدهنده خدمات ابری از افزونگی استفاده میکنند؛ یعنی اطلاعات شما را چند بار کپی میکنند و آنها را روی پایگاههای داده مختلف ذخیره میکنند. با این راهکار، اگر یکی از سرورها یا پایگاههای داده از دسترس خارج شود، شما میتوانید از طریق سرور پشتیبان به اطلاعات خود دسترسی داشته باشید.
تست امنیت فضای ابری توسط شرکتهای دیگر
ممکن است به منظور اطمینان از امنیت فضای ابری در برابر هکرها، مجرمان سایبری، ویروسها و بدافزارها، شرکت ارائهدهنده خدمات ابری از یک شرکت دیگر بخواهد که سرورها و نرمافزارهایش را بهصورت منظم تست کند. این تستها به ارائهدهنده خدمات ابری در زمینه افزایش احتمال محافظت از اطلاعات شما در برابر هکرها کمک میکند.
برای افزایش امنیت فضای ابری چه اقداماتی میتوانید انجام دهید؟
اگر در حال حاضر از فضای ابری برای ذخیره کردن اطلاعاتتان استفاده میکنید، میتوانید اقدامات زیر را برای افزایش امینت فضای ابری انجام دهید:
رمزنگاری اطلاعات
اول از همه، مطمئن شوید که شرکت ارائهدهنده خدمات ابری دادههای شما را رمزنگاری میکند. این کار باعث میشود که از سخت شدن فرایند هک تا جای ممکن مطمئن شوید. ذخیره کردن عکسها و فایلها بهصورت رمزنگاریشده کار هکرها متوقف میکند، چراکه برای آنها دزدیدن اطلاعات رمزنگاری نشده راحتتر است.
از اطلاعات خود بکاپ بگیرید
مطمئن شوید که ارائهدهنده خدمات ابری از اطلاعات شما بکاپ میگیرد؛ چون اگر تمامی اطلاعات شما روی یک سرور ذخیره شود و آن سرور به هر دلیلی از دسترس خارج شود، دیگر به اطلاعاتتان دسترسی نخواهید داشت. همچنین با وجود استفاده از خدمات ابری، بهتر است از اطلاعات حساس خود روی هاردهای اکسترنال بکاپ بگیرید. این کار یک لایه حفاظتی اضافه برای شما درست میکند و درصورتیکه اتفاقی برای ارائهدهنده خدمات ابری بیفتد، به کارتان میآید.
از احراز هویت دو عاملی استفاده کنید
میتوانید با فعالسازی احراز هویت دوعاملی، زندگی را برای هکرها سختتر کنید. همانطور که از نام آن میتوان حدس زد، فعالسازی احراز هویت دو عاملی باعث میشود که فرایند وارد شدن به حساب کاربری و دسترسی به فضای ابری 2 مرحلهای شود.
به عنوان مثال اگر بخواهید بهصورت اینترنتی به حساب بانکی خود دسترسی پیدا کنید، اول باید نام کاربری و رمز عبور خود را وارد کنید. بعد باید صبر کنید که بانک یک کد را به گوشی یا ایمیل شما بفرستد. پس از واردکردن کد، میتوانید وارد حساب کاربری خود شوید. این مرحله اضافه باعث میشود که دسترسی به ایمیلها و اطلاعات شخصی و مالی شما برای هکرها سخت شود.
نتیجهگیری
تأمین امنیت فضای ابری نیازمند اقداماتی از سوی شما و شرکت ارائهدهنده خدمات ابری است. رمزنگاری دادهها، آپدیتهای منظم، افزونگی (بکاپ گیری چندگانه)، تستهای امنیتی و استفاده از فایروال و هوش مصنوعی در حوزه مسئولیتهای ارائهدهنده خدمات ابری قرار میگیرد و خودتان هم میتوانید با استفاده از احراز هویت دو عاملی، بکاپ گیری شخصی و رمزنگاری دادهها، امنیت فضای ابری را بالا ببرید.
مقالات مرتبط:
امنیت ابری و اهمیت آن برای کسبوکارها
راهکارهای بالا بردن امنیت در رایانش ابری
12 موضوع ضروری در امنیت داده که باید در سال جدید از آن آگاه باشید
این مقاله را به اشتراک بگذارید