آنچه در این مقاله میخوانید
تعریف اقتصاد ابری
به مطالعه هزینه و سود رایانش ابری و اصول اقتصادی پایه آن، اقتصاد ابری میگویند.
به عنوان مثال اقتصاد ابری به سؤالات کلیدی زیر پاسخ میدهد:
• میزان بازگشت سرمایه (ROI) در فرآیند مهاجرت به سرورهای ابری یا تغییر شرکت ارائهدهنده خدمات ابری چقدر است؟
• هزینه کلی مالکیت یک سرور ابری در مقایسه با هزینه لازم برای راهاندازی سرورهای داخلی و سنتی بیشتر است یا خیر؟
اگر یک سازمان به درک درستی از اقتصاد رایانش ابری برسد، میتواند هزینههای خود را بهینه و به حداکثر ارزشآفرینی دست پیدا کند.
مزایای رایانش ابری از منظر اقتصادی چیست؟
اقتصاد ابری دو اصل اساسی دارد: اقتصاد مقیاسپذیری و دسترسی جهانی.
اقتصاد مقیاسپذیری
در بحث اقتصاد مقیاسپذیری، همکاری با ارائهدهندگان خدمات ابری به سازمانها در زمینه صرفهجویی در هزینهها کمک میکند، زیرا این کار امکان خرید منابع رایانشی در حجم بالا را با صرف حداقل هزینه فراهم میکند. وقتی سازمانها از این منابع اشتراکی استفاده میکنند، از پرداخت هزینههای سنگین برای منابع فیزیکی گرانقیمت جلوگیری میکنند، آن هم منابعی که بخشی از آنها تا مدت زیادی بدون استفاده میماند و هزینه استفاده از آن پیشپرداخت میشود.
استفاده از رایانش ابری باعث میشود که سازمانها بر اساس میزان منابع مورد مصرفشان هزینه کنند و در این مدل، افزایش و کاهش هزینهها تنها بر اساس افزایش یا کاهش میزان استفاده صورت میگیرد.
دسترسی جهانی
دسترسی جهانی به رایانش ابری نیز منجر به صرفهجوییهای عظیم میشود. چون دیگر نیازی نیست که سرورها در محل شرکت میزبانی شوند و امکان دسترسی به آنها در هر نقطه از جهان وجود دارد. این موضوع، هزینههای مربوط به نیروی کار را کاهش میدهد و دیگر نیازی نیست که تیمهای آی تی سازمانها برای استقرار و حفاظت از سختافزارهای پیچیده در محل شرکت وقت خود را صرف کنند.
با استقرار فعالیتها و زیرساخت یکپارچه در زمینه آی تی، هزینههای عملیاتی این تیم کاهش پیدا میکند و پیچیدگی فرآیندهای این دپارتمان نیز کم میشود.
علاوه بر افزایش بازدهی و صرفهجوییهایی که رایانش ابری برای سازمانها به ارمغان میآورد، یک فایده اقتصادی دیگر هم وجود دارد و آن چابکی سازمانی است. شرکتهایی که از منابع رایانش ابری استفاده میکنند، میتوانند برنامههای خود را سریعتر مستقر کنند و میزان فضای ذخیرهسازی و قدرت پردازشی خود را بر اساس نیازشان افزایش دهند. این چابکی در حوزه آی تی به سازمانهای اجازه میدهد تا خود را با تغییرات بازار و نیازهای مشتریان بهسرعت هماهنگ کنند و درآمدشان افزایش پیدا کند.
برای اقتصاد ابری طرح توجیهی بنویسید
پیش از مهاجرت به ابر، سازمانها باید مزایا و معایب اقتصادی این کار را عمیقاً بررسی کنند تا به یک تصویر درست و پرجزییات از هزینهها و صرفهجوییهای متعاقب برسند. این موضوع که آیا این کار منجر به بازدهی و صرفهجویی مالی در بلندمدت میشود یا خیر، به نیازهای سازمان و شرایط راهکار ابری در نظر گرفتهشده بستگی دارد. هدف از این بررسی، جلوگیری از در نظر گرفتن یک استراتژی ابری پرهزینه، پیچیده و نیازمند منابع زیاد است.
هنگام تجزیهوتحلیل اقتصاد ابری برای سازمان، مدیران آی تی و مالی میتوانند با استفاده از یک فرآیند اساسی در مورد نرخ بازگشت سرمایه (ROI) و هزینه مالکیت (TCO) رایانش ابری تصمیمگیری کنند و از تخمینهایی که در این زمینه میزنند در طرح توجیهی ارائهشده به مدیران اجرایی استفاده کنند. فرآیند مذکور باید شامل 3 عنصر اساسی زیر شود:
۱. امکانسنجی
محاسبه هزینههای اجرایی پایگاه داده فعلی که به هزینههای زیر تقسیم میشود:
- هزینههای سرمایهای
- هزینههای مربوط به استهلاک تجهیزات
- هزینههای مربوط به نیروی انسانی
- هزینههای تعمیر و نگهداری
- هزینههای مربوط به لایسنس (License) نرمافزار و قطعات یدکی
۲. هزینههای رایانش ابری
هزینههای زیرساخت ابری مدنظرتان (ابر عمومی، ابر خصوصی یا هیبرید) را تخمین بزنید. احتمالا برای این کار باید از شرکتهای ارائهدهنده خدمات ابری فاکتور بگیرید، اما در نظر داشته باشید که هزینههای این کار چیزی فراتر از قیمتهای پایه درجشده در این فاکتورها است. این هزینهها شامل موارد زیر میشود:
- هزینههای جاری
- هزینههای مربوط به نیروی انسانی
- هزینههای آموزش پرسنل
- هزینههای یکپارچهسازی و تست نرمافزارها
- هزینههای امنیتی و انطباق با دستورالعملهای سازمان
۳. هزینههای مهاجرت به ابر
هزینههای مربوط به انتقال فرآیندهای آی تی به سرورهای ابری یا تغییر ارائهدهنده خدمات ابری را تخمین بزنید. این هزینهها شامل نیروی انسانی موردنیاز و هزینههای یکپارچهسازی و تست نرمافزارها هم میشود.
با انجام محاسبات واقعی و درست، مدیران بخش آی تی میتوانند هزینههای مالکیت ساختارها و سناریوهای ابری متفاوت را با یکدیگر مقایسه کنند. این موضوع باعث میشود که طرح توجیهی ارزش تجاری مهاجرت به ابر که به مدیران ارشد سازمان ارائه میشود، قدرت بیشتری پیدا کند.
آنچه تیمهای آی تی باید در مورد اقتصاد ابری بدانند
با تحلیل و بررسی اقتصاد ابری، تیمهای آی تی به دیدگاه دقیقتری در مورد هزینههای بالاسری و جاری خود میرسند. علاوه بر این، این تیمها باید به دنبال راههایی برای افزایش بازدهی توسعهدهندگان نرمافزاری و مهندسین نرمافزار و پشتیبانی از آنها توسط رایانش ابری باشند. اقتصاد ابری چیزی فراتر از کاهش هزینههای استقرار رایانش ابری در سازمان است و شامل رسیدن به اهداف سازمان از طریق افزایش سرعت و چابکی نیز میشود. رسیدن به یک دیدگاه کاملتر در این راه، به تیمهای آی تی کمک میکند تا بهترین راهکار ابری متناسب با نیازهایشان را انتخاب کنند.
تیمهای آی تی باید در مورد تصمیمات اتخاذشده در حوزه اقتصاد ابری با احتیاط عمل کنند و در این حوزه با واقعنگری و بر اساس اصول پایه اقتصاد رفتاری عمل کنند. مجموعه تعصبات بالقوه و نقاط کور زیر میتواند روی این تصمیمات تأثیر منفی بگذارد:
نقطه کور اطمینان بیشازحد
شامل اطمینان بیشازحد از درک هزینهها و زمانبندی پروژهها میشود.
نقطه کور سرعت عمل
شامل گرفتن تصمیمات آگاهانه در مقابل تحت تأثیر قرار گرفتن توسط تکنولوژیهای روز میشود.
نقطه کور تائید
پیشداوریها و تصورات غلط بر بررسی عینی اطلاعات تأثیر میگذارد.
نقطه کور بازساخت کد و دوبارهکاری
شامل دستکم گرفتن زمان و هزینه لازم برای بازنویسی کد برنامهها به منظور اجرای آنها روی سرور ابری میشود.
نقطه کور آموزش مجدد استعدادها
شامل دست بالا گرفتن هزینه آموزش مجدد چند تیم عملیاتی میشود.
نقطه کور هزینههای عملیاتی
شامل توجه نکردن به کل هزینههای استقرار ابر مثل هزینههای اخذشده توسط ارائهدهنده خدمات ابری برای خروج دادهها میشود.
اقتصاددان ابری کیست؟
اقتصاددان ابری متخصصی است که در تمامی حوزههای اقتصاد ابری مثل اصول، هزینهها و مزایا تخصص دارد. این فرد به سازمانها کمک میکند که هزینهها و صرفهجوییهای مرتبط با یک راهکاری ابری جدید را پیشبینی کنند. طرح توجیهی تجزیهوتحلیل هزینههای مالکیت ابر که توسط یک اقتصاددان ابری تهیه میشود، منبعی بسیار باارزشی است که میتوان از آن در تصمیمگیریها استفاده کرد.
همکاری با یک اقتصاددان ابری معمولا با یک فرآیند شناخت مشتری آغاز میشود. آنها در این فرآیند به اهداف سازمان و چالشها و مشکلات تیم آی تی پی میبرند. سپس متخصص اقتصاد ابری یک فرآیند مدلسازی اقتصادی را بر اساس اطلاعات واقعی و تجزیهوتحلیل رقبا انجام میدهد.
در ارائه نهایی مربوط به هزینههای مالکیت و نرخ بازگشت سرمایه، متخصص اقتصاد ابری دست به مقایسه راهکارهای ابری متفاوت میزند و هزینهها، مخارج و صرفهجوییهای مربوط به هر کدام را برایتان روشن میکند. همچنین هزینههای بالاسری را با هزینههای عملیاتی مقایسه میکند. این طرح توجیهی شامل تأثیرات هر راهکار بر کسبوکار شما، توصیهها و قدمهای بعدی هم میشود.
نتیجهگیری
اقتصاد ابری علمی برای محاسبه هزینهها و صرفهجوییهای ناشی از مهاجرت به ابر و تغییر راهکارهای ابری موجود است و به شما کمک میکند تا بهترین راهکار ابری ممکن را برای سازمان انتخاب کنید. برای رسیدن به نتایج بهتر در این زمینه، میتوانید از یک متخصص اقتصاد ابری کمک بگیرید.
مطالب مشابه:
این مقاله را به اشتراک بگذارید