آنچه در این مقاله میخوانید
زیرساخت یکپارچه ابری، داغترین موضوع استراتژیک و برنامهریزی نوین کسبوکارها در هر صنعتی است و شرکتها در سراسر دنیا به جای سرمایهگذاری بر روی سختافزارهای گرانقیمت و همچنین صرف زمان برای مدیریت و نگهداری از آنها، به ارائهدهندگان خدمات ابری مانند Amazon، Google Cloud و Microsoft Azure روی آوردهاند و از خدمات زیرساخت یکپارچه ابری و ذخیرهسازی مدرن آنها استفاده میکنند.
اما یک سازمان در هنگام انتخاب و اجرای یک زیرساخت ابری که مناسب اکوسیستم کسبوکارش باشد، باید چه مواردی را در نظر بگیرد تا به بهترین نتیجه برسد؟
در این مقاله ما به این سؤال مهم پاسخ خواهیم داد.
زیرساخت یکپارچه ابری چیست؟
اجازه دهید ابتدا تعریفی از زیرساخت یکپارچه ابری داشته باشیم. تعریف دقیق زیرساخت یکپارچه ابری (Integrated Cloud Infrastructure) گسترده و پیچیده است. زیرساخت یکپارچه ابری از چهار مؤلفه کلیدی تشکیل شده است که البته فقط محدود به این مؤلفهها نمیشود:
۱. سرور (Servers)
۲. نرمافزار (Software)
۳. دستگاههای شبکه (Network devices)
۴. منابع ذخیرهسازی (Storage resources)
وجود این مؤلفهها برای دسترسی به برنامههای موجود بر روی یک زیرساخت ابری ضروری است. به این برنامهها میتوان از طریق اینترنت، خدمات مخابراتی، شبکههای WAN (wide area networks) و سایر وسایل شبکه از راه دور دسترسی پیدا کرد.
زیرساخت یکپارچه ابری چطور طبقهبندی میشود؟
حال باید ببینیم زیرساخت یکپارچه ابری را چطور طبقهبندی کنیم؟ بهطورکلی زیرساختهای ابری برای ساختن یک سرویس ابری در سه بخش مرتبط با هم طبقهبندی میشوند:
۱. Computing: این بخش از زیرساخت بهمنظور ارائه خدمات ابری مختلف توسط سرور رکها ارائه میشود.
۲. Networking: برای انتقال دادههای بیرونی همانند انتقال داده بین کامپیوتر و سیستمهای ذخیرهسازی اطلاعات، استفاده میشود. این بخش از زیرساخت به روترها و سوئیچها وابسته است.
۳. Storage: یک زیرساخت ابری به یک فضای ذخیرهسازی مناسب مثل دیسکهای سخت یا فضای موجود در فلشها نیاز دارد.
انواع روشهای ارائه خدمات زیرساخت یکپارچه ابری
بهطورکلی سه مدل ارائه خدمات ابری وجود دارد: SaaS (نرمافزار بهعنوان سرویس)، PaaS (پلتفرم بهعنوان سرویس) و IaaS (زیرساخت بهعنوان یک سرویس) که با توجه به کاربرد، هر کدام مزایا و معایب خود را دارند.
۱. SaaS (Software as a Service): این نوع بیشتر از انواع دیگر استفاده میشود و محبوب شرکتهای بزرگ تجاری است که از اینترنت برای ارائه خدمات خود استفاده میکنند. با استفاده از این سرویس، دیگر نیازی به دانلود نرمافزار نیست.
۲. PaaS (Platform as a Service): تا حدی مشابه SaaS است با این تفاوت که بستری برای ایجاد نرمافزار ارائه میدهد. PaaS از طریق اینترنت ارائه میشود و به تیمهای IT این امکان را میدهد تا یک نرمافزار را بدون تداخل با سایر بخشها طراحی کنند.
۳. IaaS (Infrastructure as a Service): بیشترین کنترل داخلی را ارائه میدهد و امکان دسترسی و نگهداری مستقیم اکثر منابع ابری را فراهم میکند. IaaS کاملا خودکار و مقیاسپذیر است و به مشتریان اجازه میدهد تا منابع موردنیاز خود را بدون اتکا به سختافزار داخلی خریداری کنند. سرویسهای ابری IaaS عمدتا توسط شرکت ارائهدهنده خدمات ابری مدیریت میشوند.
تفاوت بین ساختار ابر خصوصی، ابر عمومی و ابر هیبریدی
زیرساخت یکپارچه ابری به سه شکل ابر خصوصی، ابر عمومی و ابر هیبریدی (ترکیبی) ارائه میشود که هر کدام از نظر سطح امنیت و سطح کنترل، متفاوت هستند.
۱. ابر خصوصی (Private): در ساختار ابر خصوصی، خدمات به صورت on-premise (درونسازمانی) و in-house (خصوصی) ارائه شده و منابع به شکل داخلی و بین کاربران به اشتراک گذاشته میشوند تا سطح بالایی از کنترل و امنیت را برای دادههای حساس داشته باشند. این روش اغلب به شرکتهای بزرگی توصیه میشود که فضا و بودجه لازم برای تهیه دیتاسنتر شخصی خود را داشته باشد.
۲. ابر عمومی (Public): ساختار ابر عمومی سرویسی است که به صورت off-site (در خارج از سازمان) و از طریق اینترنت ارائه، مدیریت و نگهداری میشود. این روش برای سادهسازی گردش کار و اجرای برنامههای کاربردی بین کاربران با تعداد زیاد (بهعنوانمثال ایمیل) مؤثر است و اشتراکگذاری منابع را سادهتر میکند. با اینحال، ریسک بزرگی وجود دارد که آن خطر امنیت اطلاعات است. مثلا اگر شرکتی روی یک پروژه توسعه نرمافزار توسط شبکه بیسیم ad-hoc با PaaS کار میکند، میتواند از ابر عمومی استفاده کند.
۳. ابر هیبریدی (Hybrid): ساختار ابر هیبریدی ترکیبی از خدمات ابری خصوصی و عمومی است. این راهکار، کارایی یک ابر عمومی و امنیت ابر خصوصی را دارد، اما یک شرکت مجبور است در این نوع ساختار پلتفرمهای متعددی را به طور همزمان مدیریت کرده و در عین حال از یکپارچگی ساختار API (application programming interface) اطمینان حاصل کند. به عنوان مثال، اگر شرکتی بخواهد برنامه SaaS را در یک محیط امن فعال کند، ابر ترکیبی یک انتخاب منطقی است. به این شکل که ارائهدهنده SaaS یک ابر خصوصی را در فایروال خود ایجاد میکند.
زیرساخت یکپارچه ابری
زیرساخت یکپارچه ابری بهعنوان سرویس یا IaaS مانند سایر ساختارهای ابری (که نام بردیم) از طریق اینترنت و اتصال به یک دیتاسنتر در دسترس قرار میگیرد. در این حالت این ارائهدهنده زیرساخت است که مسئولیت نگهداری و مدیریت سختافزارها مانند سرور و شبکه را به عهده دارد به این معنی که زمان مشتری برای کنترل سختافزار هدر نمیرود.
راهکار IaaS شرکتها را قادر میسازد تا از امکاناتی مانند مانیتورینگ شبکه، حفظ امنیت، disaster recovery (بازیابی شرایط بحرانی) و load balancing (متعادل نمودن بار ترافیکی)، پشتیبانگیری، نصب سیستمعامل و خیلی از امکانات دیگر استفاده کنند.
مدیریت زیرساخت یکپارچه ابری
هدف اصلی مدیریت زیرساخت یکپارچه ابری، مقیاسپذیر و یکپارچه کردن منابع اطلاعاتی یک کسبوکار است به صورتی که امنیت اطلاعات به اشتراک گذاشته شده کاربران حفظ شود. این موضوع در درازمدت باعث کاهش هزینههای عملیاتی شرکت خواهد شد.
مدیریت زیرساخت ابری یا CIMI (cloud infrastructure management interface) یک استاندارد API متنباز است که به کاربران اجازه میدهد تا آن را به شیوهای ساده به کار بگیرند و با ارتباطات همگن بین اکوسیستمهای ابری مدیریت کنند که این موضوع به تعامل بیشتر افراد کمک میکند. (لازم به ذکر است که API مخفف Application Programming Interface بوده که میتوان آن را رابط برنامهنویسی نرمافزار تعریف کرد.)
برای تهیه زیرساخت یکپارچه ابری به چه چیزهایی نیاز داریم؟
حال به این سؤال پاسخ میدهیم که یک سازمان در هنگام انتخاب و اجرای یک زیرساخت ابری که مناسب اکوسیستم کسبوکارش باشد، باید چه مواردی را در نظر بگیرد تا به بهترین نتیجه برسد؟
پیشنیاز ۱: نحوه مدیریت خدمات و منابع
زیرساخت ابری تمام اجزای یک دیتاسنتر را مجازیسازی میکند. مدیریت سرویس یک بسته عبارت است از اندازهگیری برنامهها و خدماتی که کاربران نهایی میتوانند به راحتی از طریق یک ارائهکننده ابر عمومی و یا خصوصی آن را دریافت و بهوسیله یک ابزار ساده مدیریت کنند. مدیریت خدمات باید موضوعاتی مانند نگهداری و گارانتی منابع، ارائه صورتحساب و مقررات اندازهگیری را در نظر داشته باشد. پس از استقرار سرویسهای مدیریتی باید به ایجاد خطمشیهایی برای گردشهای کاری اقدام شود تا از کارآمدی و تحویل درست فرایندها مطمئن باشیم.
پیشنیاز ۲: نحوه یکپارچهسازی ابزارهای مدیریت مرکز داده
اکثر دیتاسنترها از انواع ابزارها برای مدیریت سیستمها، امنیت، تأمین و مراقبت از مشتری و غیره استفاده میکنند که با خدمات مدیریت ابری و APIهای متنباز برای ادغام سیستمها کار میکنند. سرویس ابری مدرن باید از زیرساختهای بهروز دیتاسنتر و همچنین نرمافزار، سختافزار، مجازیسازی و سایر فناوریهای روز دنیا پشتیبانی کند.
پیشنیاز ۳: مدل گزارشدهی، قابلمشاهده بودن، قابلیت اطمینان و امنیت
دیتاسنترها به سطوح بالایی از گزارشدهی نیاز دارند تا بتوانند سطح دسترسی SLA، امنیت و هزینهها را تضمین کنند. بدون وجود امکان گزارشدهی و دید دقیق میتوان گفت که مدیریت عملکرد سیستم، خدمات مشتری و سایر فرایندها تقریبا غیرممکن است و این مؤلفهها باید بتوانند بهدقت عمل کنند. برای داشتن یک ابر امن، باید از ایمن بودن دادهها و برنامهها و درعینحال وضعیت دسترسی افراد مجاز اطمینان حاصل کرد.
پیشنیاز ۴: رابط کاربری، ادمین و توسعهدهندگان
بهرهمندی از استقرار خودکار و رابطهای سلفسرویس، استفاده از خدمات پیچیده ابری را برای کاربران نهایی آسان و مقرونبهصرفه میکند. رابطهای سلفسرویس (Self-service interfaces) این امکان را به مشتریان میدهند که یک سرویس ابری را هماهنگ با مراکز داده خود مدیریت کنند. رابطهای ادمین (Administrator interfaces)، دید بهتری را برای منابع و ماشینهای مجازی ارائه میدهند و همه این ساختار برای توسعهدهندگان (developers) از طریق API یکپارچهسازی میشود.
مزایای استفاده از زیرساخت یکپارچه ابری چیست؟
پیشرفت تکنولوژی به نفع گسترش فناوری ابری در حال حرکت است؛ بنابراین مهاجرت به زیرساخت ابری مزایای کلیدی آشکاری دارد که به شرکتها در سادهسازی فرایندهای تجاریشان کمک میکند.
۱. صرفهجویی در هزینهها
مهمتر از همه، زیرساخت ابری هزینههای عملیاتی شرکت شما را کاهش داده و یا تا حد زیادی حذف میکند. با زیرساخت ابری، یک شرکت صرفا هزینه مدیریت خدمات مورد نیاز را پرداخت میکند.
۲. چابکی و مقیاسپذیری
اکثر زیرساختهای خدمات ابری بهصورت مدیریت شده ارائه میشوند و میتوان در عرض چند دقیقه نوع سرویس را تغییر داد. این کار بهرهوری و کارایی سیستمهای تجاری را بهبود میبخشد و به شرکای خارج از سایت اجازه میدهد تا در هر زمان و مکان به دادههای مشترک در دستگاههای تلفن همراه دسترسی داشته باشند. با استفاده از زیرساخت ابری، یک شرکت بیشتر بر کسبوکار خودش متمرکز میشود تا تمرکز بر فناوری اطلاعات.
۳. امنیت
یک تصور غلط رایج وجود دارد که سرویسهای ابری عموما ایمن نیستند و دادهها به راحتی میتوانند در معرض خطر قرار گیرند. حقیقت آن است که خطر در فناوری اطلاعات سازمانها همیشه وجود دارد. اما فناوریهای زیرساخت ابری و ارائهدهندگان ابر همیشه با فایروالهای قویتر، کلیدهای رمزگذاری پیشرفته و رویکرد ترکیبی خدمات را ارائه میدهند و دادههای حساس و برنامهها را در یک ابر خصوصی و یک مکان دوم هم ذخیره میکند تا در برابر هکرها، ویروسها و سایر موارد نقض داده ایمن باشند.
معایب استفاده از زیرساخت یکپارچه ابری چیست؟
زیرساختهای ابری علاوه بر مزایایی که گفته شد، معایبی هم دارند:
۱. انحلال ارائهدهنده خدمات ابری
ابر هنوز یک فناوری در حال تکامل است به این معنی که برخی از شرکتهای خدمات ابری آن را بهدرستی درک کردهاند ولی برخی نه. اینکه شرکت ارائهدهنده خدمات ابری منحل شود، میتواند برای کسبوکاری که برای کل پایگاهداده خود تنها به یک زیرساخت متکی است ویرانکننده باشد. (پس انتخاب یک شرکت معتبر بسیار مهم است).
۲. اتصال غیرقابل اعتماد
زیرساخت یکپارچه ابری خوب باید اتصال شبکه خوبی هم داشته باشد. هرگونه اشکال در اتصال اینترنت یا اینترانت دیتاسنتر به دلیل قطعی فنی به این معنی است که ابر به همراه تمام دادهها، نرمافزارها و یا برنامههای کاربردی موجود در آن از بین میرود. یک اتصال قابل اعتماد به این معنی است که شرکت ارائهدهنده خدمات ابری به وعدههای تجاری و SLAهای خود پایبند باشد.
۳. کنترل
از آنجایی که زیرساخت ابری توسط ارائهدهنده خدمات آن کنترل میشود، ممکن است سازمانها دسترسی و کنترل کمتری نسبت به دادهها داشته باشند.
جمعبندی
یک سازمان در هنگام انتخاب و اجرای یک زیرساخت ابری باید از نحوه مدیریت خدمات و منابع، نحوه یکپارچهسازی ابزارهای مدیریت مرکز داده، مدل گزارشدهی، قابلمشاهده بودن، قابلیت اطمینان و امنیت و در آخر رابط کاربری، ادمین و توسعهدهندگان اطمینان حاصل کند.
همانطور که فناوری ابری به تکامل و بهبود خود ادامه میدهد، زیرساخت یکپارچه ابری، برای شرکتهایی که به دنبال حفظ و مدیریت سرورها و سایر ابزارهای ذخیرهسازی خود هستند، بیشتر به یک مزیت بدل خواهد شد. پیشرفت کلی ابر و خدمات آن، شرکت را قادر میسازد تا در عصر تحول دیجیتال در خط مقدم باشد. چه آن شرکت از زیرساخت ابری بهصورت محدود استفاده کند یا بهصورت گسترده!
مطالب مرتبط
با زیرساخت ابری کسبوکارتان را توسعه دهید
بهترین فضای ابری برای کسبوکار شما
این مقاله را به اشتراک بگذارید