آنچه در این مقاله میخوانید
بررسی تفاوت دسکتاپ ابری و دسکتاپ مجازی موجب درک بهتر ما از این دو سرویس میشود. با کمک تکنولوژی VDI (دسکتاپ مجازی) میتوانید ماشینهای مجازی (VMs) را روی منابع ابری یا درونسازمانی مستقر کنید. ارائهدهندگان خدمات ابری هم همین قابلیت را به عنوان یک سرویس مدیریتشده و از طریق راهکارهای DaaS (دسکتاپ به عنوان سرویس) ارائه میکنند. با این حال، مدیریت خدمات ابری تنها تفاوت VDI و DaaS نیست.
در این مقاله تفاوتهای اصلی VDI و DaaS مثل ساختار، پلتفرمها، قیمتگذاری، کنترل و همچنین چابکی و انعطافپذیری بررسی شده است. همچنین ارائهدهندگان خدمات VDI و DaaS را به اختصار بررسی کردهایم.
دسکتاپ مجازی (VDI) چیست؟
تکنولوژی VDI شما را قادر میسازد تا از ماشینهای مجازی روی سرورهای درونسازمانی یا ابری میزبانی کنید. این دسکتاپها به وسیله یک سرور مرکزی مدیریت و روی کلاینتهای کاربران مستقر میشوند. این تکنولوژی مجازیسازی دسکتاپ که در ابتدا با نام رایانش کاربر نهایی (EUC) شناخته میشد، توسط نرمافزار VMware به محبوبیت رسید و این نرمافزار، عبارت VDI را استاندارد کرد.
تاثیر دسکتاپ مجازی بر آینده کسبوکارها
دسکتاپ به عنوان سرویس (DaaS) چیست؟
DaaS شبیه VDI است، اما ارائهدهندگان خدمات ابری آن را به عنوان یک سرویس مدیریتشده ارائه میکنند. در سرویسهای DaaS، دسکتاپهای مجازی روی زیرساختهای ابری مدیریتشده میزبانی میشوند و بهصورت ریموت به کلاینتهای کاربر ارائه میشوند. این سرویسها را میتوان با سایر سرویسهای ارائهدهندگان خدمات ابری تلفیق کرد و صورتحساب آنها بر مبنای اشتراک صادر میشود.
5 تفاوت دسکتاپ ابری و دسکتاپ مجازی
گرچه نتیجه نهایی یکسان است؛ اما نرمافزار VDI و DaaS مزایا و چالشهای متفاوتی دارد. در ادامه این دو راهکار را با تشریح تفاوتهایشان مقایسه کردهایم:
1. ساختار استیجاری (Tenancy)
استقرار VDI بر اساس یک مدل تکسازمانی صورت میگیرد؛ یعنی منابع آن فقط به یک سازمان اختصاص پیدا میکند. با این مدل استقرار، میتوانید کنترل کاملی روی پیکربندی و توزیع منابع خود داشته باشید. همچنین تأثیر نیازمندیهای سایر کاربران به منابع خدمات ابری روی فرایندهای استقرار شما حذف میشود.
در مقابل بیشتر خدمات DaaS بهصورت چندسازمانی ارائه میشوند. در این مدل ارائه خدمات، از سرویس شما روی سرورها یا دیتاسنتری که با سایر سازمانها به اشتراک گذاشته شده، میزبانی میشود. خدمات ارائه شده به هر کلاینت ایزوله بوده و فقط به همان سازمان ارائه میشود؛ اما سایر سازمانها نیز بهصورت مشترک با شما از منابع این خدمات بهصورت داینامیک (پویا) استفاده میکنند. به عبارت دیگر، اگر مسائل امنیتی و نحوه استفاده سایر کلاینتها از منابع، بر شما هم تأثیر میگذارد.
2. پلتفرم
در استقرار VDI، شما مسئول تمامی فرایندهای نصب، نگهداری و مدیریت هستید. اگر استقرار نرمافزارها روی سرورهای سازمانی میزبانی شود، تعمیر و نگهداری و میزبانی از سختافزارهای موردنیاز نیز به ماشینهای مجازی اضافه میشود. اگر هم میزبانی روی سرورهای ابری خصوصی صورت بگیرد، تعمیر و نگهداری و احتمالاً مدیریت زیرساخت شما با ارائهدهنده خدمات خواهد بود.
در استقرار DaaS، زیرساخت شما مدیریتشده است و شما مسئول نگهداری و مدیریت آن نیستید. ارائهدهنده خدمات ابری نظارت سختافزاری، ارتقا، دسترسیپذیری و عیبیابی را بر عهده خواهد داشت. با استفاده از DaaS از ارائهدهنده خدمات ابری پشتیبانی فنی نیز دریافت میکنید.
3. هزینه
استقرار VDI به هزینههای سرمایهای (CapEx) چشمگیر نیاز دارد، مخصوصاً اگر مجبور به خرید یا ارتقای سرورها و تجهیز دیتاسنتر شوید. با این حال زمانی که سرورها خریداری و پیکربندی شد، میتوانید بهتدریج هزینههای فنی را کاهش دهید و نگران هزینههای جاری مربوط به حق اشتراک نباشید. برای سازمانهای بزرگی که میتوانند میزان رشد و نیازشان به منابع را درست پیشبینی کنند، سرمایهگذاری اولیه و استفاده از VDI ارزانتر از DaaS تمام میشود.
در مقابل استقرار DaaS تقریباً به هزینههای سرمایهای نیاز ندارد و به جای آن هزینههای جاری مربوط به حق اشتراک را خواهید داشت. این مدل هزینهای، تغییر مقیاس فرایندها بهصورت داینامیک را آسان میکند و شما را از این که فقط برای منابع مورداستفاده هزینه میکنید مطمئن میکند. راهکار DaaS برای سازمانهای کوچک و متوسط با نیازمندیهای متغیر و آنهایی که رشد سریع در آینده را پیشبینی میکنند، ارزانتر خواهد بود.
4. کنترل
در استقرار VDI، شما معمولاً روی زیرساخت، پیکربندی و دادهها کنترل کامل دارید. علاوه بر این، چون از ساختاری تکسازمانی استفاده میکنید، اطمینان از اینکه فقط کاربران دارای صلاحیت حق دسترسی داشته باشند، برایتان آسانتر خواهد بود. با استفاده از VDI میتوانید دقیقاً مشخص کنید که چه ابزارهایی استفاده شوند، سیستمها چگونه نظارت شوند، دادهها کجا ذخیره شود و چه کسانی به آنها دسترسی داشته باشند.
با استقرار DaaS، ارائهدهنده خدمات ابری زیرساخت و بسیاری از جنبههای پیکربندی، نظارت و ذخیرهسازی دادهها را کنترل میکند. علاوه بر این، سرویسهای DaaS به اینترنت نیاز دارند.
5. چابکی و انعطافپذیری
راهاندازی و استقرار VDI معمولاً زمان زیادی میبرد و تغییردادن آن پس از استقرار، دشوار خواهد بود. به عنوان مثال استقرار VDI مقیاسپذیری شما را به منابع سرورتان محدود میکند. اگر بخواهید مقیاس را از حد منابع فعلی بالاتر ببرید، باید ابتدا سختافزار بیشتری بخرید و آن را نصب و پیکربندی کنید. علاوه بر این در استقرار VDI هزینههای بالای لایسنسها امکان امتحانکردن سیستمعاملهای متفاوت را محدود میکند.
در مقابل، شما معمولاً میتوانید مقیاس خدمات DaaS را در کمترین زمان ممکن بالا ببرید، چون زیرساخت و پلتفرم از قبل و مخصوص شما پیکربندی شده و شما فقط باید تنظیمات دسکتاپ و کاربران را مجدداً تعریف کنید. مقیاسپذیری با DaaS فقط شامل درخواست دسکتاپها یا لایسنسهای کاربری اضافه میشود. شما به خرید سختافزار بیشتر یا صرف زمان برای آمادهسازی آنها نیازی نخواهید داشت. علاوه بر این، هزینه لایسنس سیستمعاملها معمولاً در هزینه سرویس لحاظ میشود؛ یعنی بر اساس نیازتان میتوانید سیستمعاملهای مختلف را تلفیق یا آنها را عوض کنید.
با بهترین راهکارهای دسکتاپ مجازی (VDI) پیشرو آشنا شوید
در ادامه با برترین راهکارهای VDI و ویژگیهای کلیدی آنها آشنا میشوید:
1. VMware Horizon
VMware Horizon یک راهکار VDI است؛ یعنی میتوانید برای مدیریت دسکتاپهای مجازی و برنامههای مستقر روی سرورهای سازمانی و ابری از آن استفاده کنید. ارائهدهندگان خدمات ابری اغلب از آن به عنوان پایهای برای راهکارهای VMware-powered DaaS استفاده میکنند. این راهکار همچنین از استقرار multicloud و ابر هیبرید پشتیبانی میکند. Horizon یک پلتفرم تکی را برای کنترل، مدیریت و نظارت بر دسکتاپها در اختیار تیمهای IT قرار میدهد.
ویژگیهای اصلی آن به شرح زیر است:
- قابلیت یکپارچه شدن با VMware’s Software-Defined Data Center
- امکان دسترسی به دسکتاپهای ویندوز و لینوکس
- ارائه کنترل دسترسی مبتنی بر نقش و True single sign-on (SSO)
2. IBM Cloud
IBM Cloud یک پلتفرم Full stack است که میتوانید از آن برای استقرار VDI مبتنی بر VMware استفاده کنید. با استفاده از IBM Cloud میتوانید بین یکی از مدلهای استقرار مدیریتشده توسط کاربر، مدیریتشده بهصورت بخشبندی و تمام مدیریتشده را انتخاب کنید.
مدل استقرار مدیریتشده توسط کاربر، به شما امکان کنترل کامل را میدهد و بر اساس پلتفرم VMware Horizon 7 عرضه میشود. استقرار مدیریتشده بهصورت بخشبندی دسکتاپها، برنامهها و پلتفرم VDI را پوشش میدهد و بر اساس VMware Horizon Cloud عرضه میشود. سرویسهای تماماً مدیریتشده نیز بر اساس پلتفرم IBM GTS Managed Horizon 7 عرضه شده و تماماً توسط IBM مدیریت میشوند.
ویژگیهای اصلی IBM Cloud به شرح زیر است:
- ارائه مشاوره حرفهای در زمینه ساختاربندی و مدیریت استقرار VDI
- تضمین دسترسی از طریق دیتاسنترهایی که در سطح جهان پراکندهاند.
- گزینههای انعطافپذیر برای پیکربندی
3. Citrix Virtual Apps and Desktops
Virtual Apps and Desktops یک پلتفرم VDI است که یک کنسول واحد را برای استقرار و مدیریت دسکتاپها در اختیارتان میگذارد. میتوانید از این سرویس برای برنامههای مبتنی بر نرمافزار به عنوان سرویس (SaaS) و مبتنی بر وب استفاده کنید یا آن را برای دسترسی به کامپیوتر از راه دور و استقرار دسکتاپها و اپلیکیشنهای ویندوز و لینوکس به کار ببرید. امکان استفاده از این سرویس هم روی سرورهای سازمانی و هم ابری وجود دارد.
ویژگیهای کلیدی Virtual Apps and Desktops شامل لیست زیر میشود:
- ابزار بهینهسازی داخلی
- ابزارهای انطباقپذیری و امنیتی End-to-end
- قابلیت دسترسی روی هر پلتفرم ابری یا Hypervisor
مهمترین راهکارهای DaaS پیشرو
در ادامه با برترین راهکارهای DaaS و ویژگیهای کلیدی آنها آشنا میشوید:
1. AWS WorkSpaces
AWS WorkSpaces یک راهکار DaaS است که توسط AWS مدیریت و میزبانی میشود. همچنین میتوانید آن را برای ارائه دسکتاپهای ویندوز و لینوکس بر اساس پلن حق اشتراک یا میزان استفاده به کار ببرید. این سرویس در 13 منطقه AWS عرضه میشود و میتوانید دسکتاپهای آن را در سرتاسر جهان مستقر کنید. هنگام استقرار، دسکتاپها برای امنیت بیشتر به یک ابر خصوصی مجازی (VPC) متصل میشوند.
ویژگیهای اصلی AWS WorkSpaces را در ادامه میبینید:
- امکان استفاده از لایسنسهای خودتان
- یکپارچه شدن با Active Directory برای مدیریت کاربران
- تنوع بالای منابع با اندازههای مختلف
2. Microsoft Windows Virtual Desktop
Windows Virtual Desktop یک راهکار DaaS است که توسط Azure مدیریت و میزبانی میشود. میتوانید از WVD برای ارائه اپلیکیشنها و دسکتاپ ویندوز 7 و 10 به کاربران نهایی استفاده کنید. همچنین از محیطهای خدمات دسکتاپ ریموت (RDS) نیز پشتیبانی میکند.
با قابلیتهای کلیدی آن در لیست زیر آشنا میشوید:
- امنیت گسترشیافته و پشتیبانی از مشتریان نسخههای قدیمی ویندوز 10
- امکان یکپارچه شدن کامل با Microsoft 365
- ابزارهای داخلی برای مهاجرت ابری
3. Itopia
Itopia یک راهکار DaaS مبتنی بر پلتفرم ابری گوگل (GCP) است و شامل یک کنسول مدیریت یکپارچه میشود که دوستدار کاربر (User friendly) است و یک منحنی یادگیری ملایم دارد. با کمک Itopia میتوانید فرایندهای استقرار GCP را بهصورت خودکار دربیاورید و حجمهای کاری مبتنی بر ابر خود را با اسکریپتنویسی حداقلی مدیریت کنید.
ویژگیهای کلیدی itopia شامل لیست زیر میشود:
- پشتیبانی از مهاجرت از VMware یا Citrix VDI
- ابزارهای داخلی برای مدیریت منابع و هزینهها
- امنیت داخلی مثل احراز هویت چندلایه و رمزنگاری سختافزار
این مقاله را به اشتراک بگذارید