آنچه در این مقاله میخوانید
ذخیرهسازی دادهها روی ابر مزایای زیادی دارد؛ اما بسیاری از کسبوکارها به دلیل نگرانیهای امنیتی با ذخیرهکردن دادههای خود روی مخالفت میکنند. در حقیقت 63 درصد کسبوکارهای کوچک و متوسط بر این عقیدهاند که ارائهدهندگان خدمات ابری باید اقدامات بیشتری را برای محافظت از دادههای کسبوکار آنها انجام دهند. با این اوصاف، آیا میتوانید برای ذخیرهسازی دادههای کسبوکار خود به رایانش ابری اطمینان کنید؟
در حقیقت «ابر» کسبوکار دیگری است که مدیریت دادههای شما را بر عهده میگیرد. بنابراین سؤال درست این است که آیا شما میتوانید به این کسبوکار اعتماد کنید یا خیر. به همین دلیل باید در مورد ارائهدهنده خدمات ابری مورد نظرتان مفصل تحقیق کنید تا مطمئن شوید که امنیت دادههای شما در اولویتهای آنها قرار دارد.
این مقاله به بررسی این موضوع که آیا ذخیرهسازی ابری انتخاب درستی است یا خیر و همچنین چگونگی اعتماد به ارائهدهندگان خدمات ابری برای ذخیرهسازی دادهها اختصاص دارد. با این حال پیش از هر چیز بررسی این که چرا باید رایانش ابری را انتخاب کنید اهمیت زیادی دارد. به همین دلیل اول به بررسی مزایای ذخیرهسازی ابری دادهها میپردازیم.
مهمترین مزایای ذخیرهسازی دادهها روی ابر
راه حال جایگزین ذخیرهسازی دادهها روی ابر این است که تمامی اطلاعات کسبوکار را روی سرورهای داخلی نگهداری کنید. ساخت دیتاسنتر داخلی معایب خود مثل هزینه بالا، نیاز به انرژی زیاد و ناکارآمدی از نظر زمانی را دارد. همچنین مدیریت سرور داخلی زمان زیادی را از تیم IT شما میگیرد.
در صورت استفاده از ابر، در اصل دیتاسنتر داخلی خود را به متخصصانی برونسپاری میکنید که میتوانند تمامی امور تعمیرات و نگهداری را برای شما انجام دهند. همچنین این اتفاق به این معنی است که پرداخت هزینههای ساعتی مربوط به اجرای سرورهای پرمصرف بر عهده شما نیست و فضای فیزیکی موردنیاز آنها را برای خودتان نگه میدارید.
ذخیرهسازی ابری مقیاسپذیرتر و منعطفتر است. اگر به فضای بیشتری در دیتاسنتر خود نیاز داشته باشید، باید سرور گرانقیمتی را با ظرفیتی بیشتر از نیازتان اضافه کنید. درحالیکه با ذخیرهسازی ابری تنها برای آنچه مصرف میکنید هزینه میپردازید؛ یعنی هزینههایتان کاهش پیدا میکند و ادامه کار برای شرکت شما آسانتر میشود.
مهمترین ریسکهای ذخیرهسازی ابری
ممکن است از مزایای ذخیرهسازی ابری بهخوبی آگاه باشید؛ اما از آن طرف امکان دارد که اقدامات امنیتی موجود شما را قانع نکرده باشند. بعضی از سازمانها به دلیل این که قادر به درک اقدامات امنیتی موجود نیستند یا از ایمن ماندن دادههای خود اطمینان ندارند، با ایده ذخیرهسازی ابری مخالفت میکنند.
از برخی جهات این نگرانی قابلقبول است؛ چون فارغ از وجود قابلیتهای امنیتی، طبیعتاً هیچوقت نمیتوان امنیت سایبری را صددرصد تضمین کرد. مجرمان سایبری هر روز پیچیدهتر میشوند. فیشینگ، حملات DDoS و هزاران راه دیگر برای به خطر انداختن امنیت سازمانها توسط هکرها وجود دارد.
مهمترین دلایلی که شما را از ذخیرهسازی دادهها روی ابر مطمئن میکند
مزایای امنیتی ذخیرهسازی ابری دادهها
در کنار فکرکردن به مشکلات امنیتی، این نکته را فراموش نکنید که ذخیرهسازی دادهها روی ابر تعدادی مزیت هم دارد. تأمین امنیت داراییها و املاک در سطح بالا، یکی از دغدغههای اصلی ارائهدهندگان خدمات ابری است. سرورهای این شرکتها از کارکنانشان فاصله زیادی دارند و علاوه بر این اقدامات امنیتی فیزیکی و سایبری متعددی برای محافظت از آنها صورت میگیرد.
همچنین ارائهدهندگان خدمات ابری دادههای خود را رمزنگاری میکنند و از طرف دیگر آنها را در نرمافزارهای و فرایندهای امنیت سایبری بهشدت قدرتمند قرار میدهند. رعایت سطح امنیت سایبری رعایت شده توسط این شرکتها از نظر عملی و اقتصادی برای کسبوکارهای معمولی شدنی نیست. این موضوع باعث میشود که هککردن ارائهدهندگان خدمات ابری بهشدت سخت و پرزحمت باشد، آنقدر سخت که برخی را از تلاش برای این کار منصرف میکند.
در صورت نگهداری دادهها روی سروهای داخلی، آنها در برابر آلودگیهای بدافزاری و حملات باجافزاری آسیبپذیر میشوند؛ درحالیکه شانس پیادهسازی موفقیتآمیز چنین حملاتی روی ارائهدهندگان خدمات ابری بهشدت ناچیز است.
علاوه بر این ارائهدهندگان خدمات ابری از سرورهای خود بهصورت جامع و کامل Back Up میگیرند و چندین کپی از آنها را نگهداری میکنند. یعنی دادههای شما در معرض ریسک احتمالاتی مثل آتشسوزی ساختمان یا خطای بحرانی قرار ندارند. مشکلاتی که در صورت استفاده از دیتاسنترهای داخلی باید نگران آنها باشید.
چگونگی حفاظت از دادههای شما توسط ارائهدهندگان خدمات ابری
برای این که بدانید آیا میتوانید به ارائهدهندگان خدمات ابری اعتماد کنید، باید اقدامات دفاعی موجود آنها را درک کنید. وقتی ارزیابی ارائهدهنده خدمات ابری را آغاز میکنید، باید آنها را بر اساس این که آیا اقدامات امنیتی کلیدی را اجرا میکنند یا خیر، بسنجید.
در ادامه با فهرست مهمترین قابلیتهای امنیتیای که یک ارائهدهنده خدمات ابری باید داشته باشد، آشنا میشوید.
اقدامات فیزیکی
اولین نکتهای که باید در نظر داشته باشید این است که آیا ارائهدهنده خدمات ابری اقدامات امنیتی فیزیکی را هم اجرا میکند یا خیر. دسترسی فیزیکی مجرمان سایبری به املاک ارائهدهنده خدمات ابری، به اندازه حملات سایبری آسیبزننده است.
یکی از مشکلات به موقعیت فیزیکی سرورها برمیگردد. باید ببینید که آیا ارائهدهنده خدمات ابری چندین دیتاسنتر در موقعیتهای جغرافیایی مختلف را پیشنهاد میدهد؟ پخشکردن دادهها روی چندین دیتاسنتر روشی عالی برای بهحداقلرساندن ریسک ازدسترفتن یا دزدی دادهها محسوب میشود.
همچنین ارائهدهنده خدمات ابری باید اقدامات امنیتی فیزیکی متعدد دیگری را نیز در املاک خود اجرا کند. نصب دوربینهای مداربسته برای نظارت 24 ساعته و موانع بتنی برای جلوگیری از دسترسی با خودرو و تخریب دیوارها با ماشینهای سنگین، مثالهایی از این اقدامات هستند.
Maltaward معتقد است که بلوکها و موانع بتنی راهحلهای امنیتی با دوامی برای جلوگیری از دسترسی موقت یا دائم به سایت و پروژههای ساختوساز یا تعمیر و نگهداری و حتی مسدودکردن ورودی وسایل نقلیه بلااستفاده هستند.
رمزنگاری
یکی از خطوط دفاعی اصلی هر ارائهدهنده خدمات ابری، رمزنگاری است. آنها از الگوریتمهای پیچیده برای سری نگهداشتن دادههای ذخیره شده روی ابر استفاده میکنند. دادههای رمزنگاری شده بلااستفاده هستند و شکستن رمز آنها بدون کلید رمزنگاری، عملاً ممکن نیست؛ چون به زمان و قدرت رایانشی زیادی نیاز دارد که باعث میشود کل عملیات غیرمنطقی به نظر برسد.
رمزنگاری دادهها به عنوان یکی از مهمترین اقدامات امنیت سایبری شناخته میشود؛ چون حتی اگر مجرمان دادهها را بدزدند، نمیتوانند به آنها دسترسی داشته باشند و به هیچ عنوان قادر به استفاده از آنها نخواهند بود.
به دنبال آن دسته از ارائهدهندگان خدمات ابری بگردید که خدمات رمزنگاری و رمزگشایی در محل و همچنین Back Up و ذخیرهسازی را انجام میدهند. در این صورت امنیت دادههای شما در هر مرحله از فرایند کاملا تأمین میشود.
کنترلهای امنیت ابری
ارائهدهنده خدمات ابری مدنظر شما باید تعدادی کنترل امنیت ابری را هم اجرا کند تا امنیت دادهها در همه حال تأمین شود. این کنترلها انواع مختلفی دارند؛ به همین دلیل باید از ارائهدهنده خدمات ابری بخواهید که چگونگی اقدامات کلیدی خود را برای شما توضیح دهد. برخی از مهمترین اقدامات مذکور عبارتاند از:
کنترلهای پیشگیرانه
این کنترلها نمیتوانند نقاط آسیبپذیر سیستم را حذف کنند؛ اما قادر به افزایش قدرت کلی سیستم هستند. این کنترلها فرایندهایی مثل احراز هویت کاربران ابر را ایجاد میکنند که جلوی دسترسی کاربران تأییدنشده به سیستم را میگیرد.
کنترلهای بازدارنده
این کنترلها در کاهش حملات علیه سیستم تأثیر دارند و به مهاجمان بالقوه اطلاع میدهند که اقدامات حفاظتی قدرتمندی در دست اجرا است.
کنترلهای شناساییکننده
این کنترلها هرگونه شبهحادثهای که علیه سیستم رخ داده را شناسایی میکنند و به آنها پاسخ میدهند. کنترلهای شناساییکننده میتوانند شامل سیستمها، شبکهها و نظارت بر نقاط نهایی (Endpoints) شوند.
کنترلهای واکنشی
این کنترلها در زمینه محدودکردن آسیب ناشی از حمله علیه سیستم عمل میکنند. به عنوان مثال ممکن است Back Up ای را بازیابی کنند تا سیستم بازسازی شود.
نتیجهگیری
هیچ سیستمی ایدهآل نیست و میتوان این حقیقت را به ارائهدهندگان خدمات ابری نیز تعمیم داد. با این حال در صورت انتخاب ارائهدهندهای که اقدامات دفاعی قدرتمندی دارد، کسبوکار شما از مزایای امنیتی متعدد ذخیرهسازی ابری دادهها سود میبرد. برای تخفیف دادن هر نوع ریسکی، میتوانید از فرایندهای امنیت سایبری قدرتمند در سیستم خودتان استفاده کنید و مطمئن شوید که از کل دادههای خود back up دارید تا در صورت بروز بدترین اتفاقات به کارتان بیاید.
برای آشنایی با سرویس ذخیرهسازی ابری ابرآمد اینجا کلیک کنید. همچنین میتوانید برای پیش از تصمیمگیری از کارشناسان متخصص ما مشورت بگیرید:
این مقاله را به اشتراک بگذارید