آنچه در این مقاله میخوانید
مهاجرت ابری موضوعی سردرگمکننده است که هر زمان در مورد آن بحث میشود، شاهد سوءبرداشتهایی در مورد مفهوم آن هستیم. در این مقاله به برخی از سؤالات متداول در مورد این مفهوم پاسخ دادهایم تا به رفع این سوءتفاهمها کمکی کرده باشیم.
در حال حاضر تعداد شرکتهایی که برنامهها، دادهها و زیرساختهای خود را از سرورهای فیزیکی داخلی به سرورهای ابری منتقل میکنند، در حال افزایش است.
به کار بستن قدرت رایانش ابری مزایای زیر را دارد:
- به رشد سازمان شما کمک میکند.
- شما را از قیدوبند ساختارهای تجاری سنتی رها میکند.
- امنیت شما را افزایش میدهد.
- شما را در یک بازار دیجیتالی رو به رشد چابک نگه میدارد تا میدان رقابت را از دست ندهید.
اما معنای تحول ابری چیست؟ آیا معنای آن با مهاجرت ابری یکی است؟ تحول دیجیتال کجای این تعاریف جای میگیرد؟
این اصطلاحات گاه در جای غلط و گاه به جای یکدیگر به کار میروند؛ اما زمانی که خواندن این مقاله را تمام میکنید، اطلاعات بیشتری از تعریف دقیق تحول ابری خواهید داشت.
معنی تحول ابری چیست؟
تحول ابری به فرآیندی گفته میشود که طی آن سازمان شما به ابر منتقل میشود تا توان عملیاتی، سوددهی و تابآوری سازمانتان افزایش یابد.
ممکن است این فرایند شامل انتقال برنامهها یا دادههای خودتان و مشتریان شود. همچنین امکان دارد به جابجایی، ایجاد یا بازسازی مجدد کل زیرساخت IT شما نیاز داشته باشد.
میزان پیچیدگی فرایند تحول ابری به اهداف سازمان تان بستگی دارد. همچنین این فرایند به هیبرید بودن یا نبودن مدل استقرار ابر و میزان Cloud Native بودن زیرساختها و اپلیکیشنهای سازمان هم وابسته است.
با این حال هدف کلی هر سازمانی که از تحول ابری استفاده میکند این است که قادر باشد تا تکنولوژی جدید را برای رشد بیشتر به کار ببرد. علاوه بر این سازمانها نیاز دارند تا در برابر تهدیدهای امنیتی جدید ایمن شده و خودشان را با بازاری دیجیتالی و رو به رشد هماهنگ کنند.
چرا تحول ابری اهمیت دارد؟
دلیل اهمیت تحول ابری ساده است: سازمانهای امروزی با استفاده از تکنولوژی ابری اداره میشوند. اولویت هر سازمانی باید هماهنگی با سرعت رشد بازار باشد و به همین دلیل باید قدمهایی که بر میدارد را با سرعت تغییرات بازار هماهنگ کند و در جریان فعالیتهای سایر سازمانها در چنین بازاری باشد.
این موضوع یعنی استقرار رایانش ابری در شرکتها رو به رشد است. در سال 2020، نشریه Forbes تخمین زده بود که 83 درصد حجم کاری سازمانها روی سرورهای ابری قرار دارد. همچنین تحقیقی که توسط Cybersecurity Ventures انجام شده نشان میدهد که در سال 2025، بیشتر از 100 زتا بایت (1000 به توان 7 بایت) اطلاعات روی سرورهای ابری وجود خواهد داشت.
هر سازمانی که از مزیتهای رایانش ابری استفاده نکند برای ماندن در بازار رقابت دچار مشکل خواهد شد.
مزایای تحول ابری چیست؟
همانطور که اشاره کردیم، تحول ابری راه آینده را به سازمانها نشان میدهد. در یک بازار مدرن، تحول ابری سازمانها را به سطح قابل قبولی از انعطافپذیری و چابکی میرساند و آنها را از وابسته بودن به ساختارهای سنتی رها میکند.
در ادامه با مزایای عمده تحول ابری آشنا میشوید:
فرآیندهای تجاری آیندهنگرانه
استفاده از تکنولوژی رایانش ابری به این معنی است که میتوانید از فرایندهای تجاری مدرن و پیشرو مثل هوش مصنوعی و تجزیهوتحلیل داده بهرهمند شوید.
زمانی که تکنولوژی رایانش ابری مستقر شود، سیستم شما به صورت منظم بهروزرسانیها را (بسته به سیاستهای ارائهدهنده خدمات ابری طرف قرارداد) دریافت میکند که شامل بهروزرسانیهای نرمافزاری، انتقال به سرورهای بهتر و قدرت پردازشی بیشتر میشود.
با استفاده از استقرار تکنولوژی جدید و پیشرفته و اطمینان از اینکه این تکنولوژی بهروزرسانیهای لازم را دریافت میکند، قادرید مزایای رقابتی خود را حفظ کنید.
افزایش بازدهی
با استفاده از تحول ابری، مزایای بهبود سرعت و چابکی را در فرآیندهای سازمانی خود خواهید دید. میتوانید سرعت تعداد زیادی از فرآیندها را افزایش دهید یا آنها را خودکار کنید.
برای مثال دستیابی به اطلاعات حیاتی با استفاده از رایانش ابری به مراتب سریعتر از زمانی انجام میشود که این داده در مکانهای مختلف و روی شبکههای درونسازمانی فیزیکی ذخیره شوند.
همچنین میتوانید فرایند تجزیهوتحلیل اطلاعات سازمان را با استفاده از هوش مصنوعی بهصورت خودکار در بیاورید تا یک دید کلی از سازمان به شما بدهد و تصمیمات آتی خود را با هوشمندی بیشتری بگیرید.
این مزایا منجر به صرفهجویی در زمان میشود و به صاحبان کسب و کارها کمک میکند تا بر سایر جنبههای سازمان تمرکز و برای مشتریان خود ارزش آفرینی کنند.
کاهش هزینهها
استفاده از تحول ابری به شما کمک میکند تا هزینهها را به شدت کاهش دهید. بر اساس گزارش سازمان Nucleus Research، تحول ابری به سازمانها کمک میکند تا نرخ بازگشت سرمایه خود را نسبت به دوران استفاده از سرورهای درونسازمانی سه برابر کنند.
استفاده از رایانش ابری به شما کمک میکند تا تمام دادهها و فرایندهای خود را بهصورت آنلاین مدیریت کرده و گردش کارها را ساده کنید که این موضوع در نهایت به مدیریت آسانتر سازمان منتهی میشود.
همچنین اگر از ابر عمومی (مثل Azure Cloud) استفاده کنید، یک مزیت دیگر هم نصیبتان میشود و آن هم عدم نیاز به استخدام پرسنل آی تی برای مدیریت یک دپارتمان IT داخلی است. این مزیت نیز منجر به کاهش هزینهها و افزایش بازدهی میشود.
مقیاسپذیری
استفاده از ساختار ابری منجر به بهبود مقیاسپذیری میشود؛ چون بدون وجود زیرساختهای سنتی (سرورهای فیزیکی) محدود نمیشوید. این موضوع باعث میشود که فرایندهای کاری شما انعطافپذیری لازم برای افزایش مقیاس (به منظور پاسخگویی به نیازهای بزرگتر) را داشته باشند و در صورتی که به منابعی نیاز نداشتند، مقیاس خود را کاهش بدهند.
انعطافپذیری در کار
یکی از شناختهشدهترین مزایای رایانش ابری، انعطافپذیری در نحوه کار کردن است. تحول ابری به شما اجازه میدهد که از طریق گوشی هوشمند، تبلت یا دستگاههای مجاز دیگر بهآسانی به دادههای سازمان دسترسی پیدا کنید.
این اتفاق به کارکنان و مشتریان شما اجازه میدهد که فارغ از محل زندگیشان، همیشه در جریان اتفاقات سازمان باشند. در زمان اوج پاندمی کرونا این مزیت به بسیاری از کارکنان کمک کرد که از خانه کار کنند.
بهبود امنیت
امنیت سایبری یک نگرانی فراگیر و تماموقت است. استفاده از سرورهای درونسازمانی باعث میشود که تمرکز پرسنل IT شما بین نظارت بر انجام فرایندهای معمول و محافظت از سازمان شما در برابر حملات سایبری، تقسیم شود.
با تحول ابری، شما این فرایندهای امنیتی را به یک شرکت ارائهدهنده خدمات ابری میسپارید که دائما در حال نظارت بر تهدیدهای احتمالی است و از سازمان شما در برابر نشتی دادهها و سایر تهدیدها محافظت میکند.
با مراحل معمول تحول ابری آشنا شوید
فرایند تحول ابری معمولاً در si مرحله عمده انجام میشود:
تغییر اپلیکیشنها
تغییر و تحول اپلیکیشنها به معنی اطمینان از قابل انتقال بودن برنامههای فعلی سازمان به سرورهای ابری است. این موضوع از طرق مختلف قابل انجام است و انتخاب هر کدام از این روشها، به میزان کار مورد نیاز برای سازگار کردن اپلیکیشن با محیط جدید بستگی دارد.
گاهی اوقات انتقال یک اپلیکیشن کار زیادی نمیبرد چون با محیط جدید کاملاً سازگار است و امکان دارد متوجه شوید که برای این سازگاری تنها به تغییر چند بخش در Stack نرمافزار (مثلاً Front End) نیاز دارید.
گاهی اوقات هم فرایند سازگارسازی با تغییرات کوچک حلوفصل نمیشود و ممکن است هدف سازمان تغییر و تحولات اساسی و مهاجرت تمامی فرایندها به ابر باشد. این موضوع به معنای Refactor کردن همه چیز یعنی Front End، میان افزارها، دادههای ذخیره شده و فرایندهای پردازشی آنها است.
تحول شبکه
تغییر و تحول شبکه فرایندی است که طی آن اجزای شبکه به سرور ابری منتقل میشوند. شبکههای سنتی مثل مدلهای توزیع قطب و اقمار (hub-and-spoke) که روی دیتاسنترهای سنتی میزبانی میشوند، معمولاً پشت یک فضای امنیتی مثل دیوار آتش قرار دارند. متصل شدن به این شبکهها به این معنی است که کاربران باید به یک وی پی ان (VPN) متصل شوند که سرورهای آن هم فیزیکی و سخت افزاری است.
این فرایند زمانبر است و این روزها استفاده از آن در حال منسوخ شدن است. با رایانش ابری، کاربران میتوانند با اتصال اینترنت و بدون نیاز به VPN به شبکه و منابع سازمان دسترسی داشته باشند. به این روش دسترسی، شبکه مبتنی بر نرمافزار (SDN) میگویند.
سازمانها با استفاده از تکنولوژی SDN میتوانند اجزای زیرساخت (مثل دسکتاپهای مجازی) را با استفاده از اتصال اینترنت مستقر کنند.
علاوه بر این، میتوان SDN را از طریق شبکههای ابری چندگانه، هیبرید و پیچیده راهاندازی کرد و این شبکهها میتوانند با استفاده از منابع داخل سازمانی یا ابری کار کنند.
تحول امنیت
فرایند تغییر و تحول امنیت دادهها به نحوی طراحی میشود که از تأمین امنیت دادهها قبل، حین و بعد از مهاجرت ابری اطمینان حاصل شود.
محیطهای مختلف به رویکردهای متفاوتی برای تأمین امنیت دادهها نیاز دارند. آن دسته از سیاستهای امنیتی که روی محیطهای داخل سازمانی بهخوبی عمل میکنند، هنگام انتقال حجمهای کاری به ابر چندان موفق نخواهند بود.
هنگام مهاجرت به ابر برای اطمینان از امنیت دادهها به اقدامات مختلفی نیاز است. رمزگذاری دادهها هنگام انتقال و هنگامیکه از آنها استفاده نمیشود، از جمله این اقدامات است.
همچنین باید از دادههای خود بهصورت منظم Backup بگیرید و برای زمانهای وقوع بحران یا حوادثی که میتوانند منجر به آسیب دیدن یا پاک شدن دادهها شوند، استراتژی بازیابی داده داشته باشید. این موضوع تداوم فعالیت سازمان را تضمین میکند.
در زمینه امنیت داده، سیاستهای تأمین امنیت شبکه باید در اولویت قرار داشته باشند. به عنوان مثال برای اطمینان از این موضوع میتوانید از استراتژیهای Zero trust networking استفاده کنید.
مهاجرت به ابر سطح آسیبپذیری سیستم شما را افزایش میدهد و به همین دلیل باید از یک پلتفرم واکنش و شناسایی تهدیدهای سایبری قدرتمند استفاده کنید.
تفاوت تحول ابری با مهاجرت ابری چیست؟
امکان دارد فرایند تحول ابری (cloud transformation) زمانبر باشد؛ چون نهتنها شامل انتقال تمام دادهها و اپلیکیشنها میشود بلکه شامل پیکربندی مجدد و بهینه سازی کل سازمان پس از انتقال از سرورهای فیزیکی داخلی به سرورهای ابری میشود.
پیش از فرایند تحول ابری باید برای سؤالات زیر پاسخ مناسبی داشته باشید:
- چگونه شبکههای خود را متصل میکنید؟
- چگونه امنیت دادههای خود را تضمین میکنید؟
- باید از چه فرایندهایی استفاده کنید؟
- کدام بخشهای سازمان شما در حال حاضر با تکنولوژی ابری سازگار است؟
- به کدام تکنولوژیهای جدید نیاز دارید؟
از طرف دیگر، در مهاجرت ابری (cloud migration) برخی دادههای سازمان به ابر منتقل میشوند و در عین حال، زیرساختها دستنخورده باقی میمانند.
مهاجرت ابری یکی از بخشهای ضروری تحول ابری است. برای اینکه سازمان شما با موفقیت به یک سازمان سازگار با رایانش ابری تبدیل شود، باید دادهها و اپلیکیشنهای خود را به سرور ابری منتقل کنید. هدف فرایند تحول ابری چیزی بزرگتر از مهاجرت ابری است.
با این حال اگر سازمانی عمدتاً با تکنولوژی رایانش ابری سازگار باشد، در این صورت فرایند تحول ابری بهسادگی انتقال دادهها خواهد بود.
برای درک بهتر از مفهوم مهاجرت ابری میتوانید به این مقاله مراجعه کنید.
تحول ابری چه تفاوتی با تحول دیجیتال دارد؟
تحول دیجیتال اصطلاحی است که معمولاً به فرایند ایجاد یکپارچگی دیجیتال در کل سازمان اطلاق میشود و منجر به تغییرات بنیادین (مثلاً در نحوه عملکرد و ارزش آفرینی برای مشتریان) میشود.
همچنین تحول دیجیتال ذهنیت و فرهنگ سازمان را تغییر میدهد و باعث میشود که تفکرات حاکم به چالش کشیده شوند، شکستها راحتتر پذیرفته شوند و در مورد نحوه انجام کارها متفاوت فکر شود.
گاهی اوقات تحول دیجیتال به معنای فاصله گرفتن از فرآیندهای سازمانی قدیمی و حرکت به سمت فرآیندهای نسبتاً جدید و محدود است. این موضوع در نهایت منجر به چابکی و انطباقپذیری در سازمان میشود.
تحول ابری بخشی از تحول دیجیتال است. تحول دیجیتال از تکنولوژیهای دیجیتال و ابری استفاده میکند تا فرآیندهای قدیمی سازمان را مدرن و بهینه کند و در صورتی که این فرآیندها برای اهداف جدید کارایی نداشته باشند، آنها را کاملاً کنار میگذارد.
تحول ابری یک بخش حیاتی از استراتژی تحول دیجیتال فراگیر است.
جمعبندی
واضح است که تحول ابری آمده تا بماند و نشاندهنده نحوه فعالیت سازمانها در آینده است. اگر این فرایند به درستی انجام شود، مزایای آن غیر قابل انکار خواهد بود.
حجم زیاد اصطلاحاتی که به غلط به جای یکدیگر به کار میروند، باعث میشود که اغلب درک تحول ابری گیجکننده باشد. اطلاع از تفاوتهای مهاجرت ابری و تحول ابری و نقش آنها در تحول دیجیتال گسترده، باعث میشود که درک این مفاهیم برایتان آسانتر شود.
این مقاله را به اشتراک بگذارید