آنچه در این مقاله میخوانید
پلتفرم به عنوان سرویس (Platform as a service) که به اختصار PaaS نامیده میشود. نوعی مدل سرویسدهی رایانش ابری است که پلتفرم ابری انعطافپذیر و قابلمقیاسی را برای توسعه، استقرار، اجرا و مدیریت اپلیکیشنها ارائه میدهد. PaaS هر آنچه توسعهدهندگان برای توسعه اپلیکیشن نیاز دارند، بدون دردسرهای بهروزرسانی سیستمعامل یا نگهداری سختافزار فراهم میکند. در عوض، کل محیط یا پلتفرم PaaS توسط ارائهدهنده خدمات ابری ارائه میشود.
PaaS به کسبوکارها کمک میکند تا از دردسرها و هزینه نصب سختافزار یا نرمافزار برای توسعه یا میزبانی برنامههای سفارشی جدید اجتناب کنند. تیمهای DevOps به سادگی با پرداخت هزینه استفاده، به مواردی که برای ساخت برنامههای سفارشی نیاز دارند، از جمله زیرساخت، ابزارهای توسعه، سیستمعاملها و موارد دیگر دسترسی پیدا میکنند.
نتیجه این فرآیند، توسعه سادهتر، سریعتر و ایمنتر اپلیکیشن است که به توسعهدهندگان این امکان را میدهد تا روی کد اپلیکیشن خود تمرکز کنند.
تعریف پلتفرم بهعنوان سرویس (PaaS)
پلتفرم بهعنوانسرویس (PaaS) محیطی ابری است که شامل همه چیزهایی میشود که توسعهدهندگان برای ساخت، اجرا و مدیریت اپلیکیشنها نیاز دارند؛ از سرورها و سیستمعاملها گرفته تا تمامی شبکه، ذخیرهسازی، میانافزار، ابزارها و موارد بیشتر.
PaaS چگونه کار میکند؟
برخلاف مدلهای سرویسدهی IaaS (زیرساخت بهعنوان سرویس) یا SaaS (نرمافزار بهعنوان سرویس)، راهحلهای PaaS به طور خاص برای توسعه برنامهها و نرمافزارها طراحی شدهاند و معمولا شامل موارد زیر میشوند:
- زیرساخت ابری: دیتاسنترها، ذخیرهسازی، تجهیزات شبکه و سرورها
- میانافزار: سیستمعاملها، framework، کیتهای توسعه نرمافزار (SDK)، کتابخانهها و موارد دیگر
- رابط کاربری: رابط کاربری گرافیکی (GUI)، رابط خط فرمان (CLI)، رابط API و گاهی هر سه مورد
سرویس PaaS معمولاً به صورت پلتفرمی آنلاین و امن ارائه میشود که توسعهدهندگان میتوانند از طریق اینترنت به آن دسترسی پیدا کرده، از هر جایی پروژههای خود را پیش ببرند و به راحتی با سایر اعضای تیم خود همکاری کنند. برنامهها بهطور مستقیم بر روی سیستم PaaS ساخته میشوند و به محض اتمام، میتوانند به طور فوری به کار گرفته شوند.
مزایای PaaS
مزایای اصلی PaaS در مقایسه با راهاندازی و نگهداری محیط خودتان شامل موارد زیر است:
زمان کوتاهتر ورود به بازار
نیازی به تلاشهای زیاد نیست. توسعهدهندگان به سرعت به پلتفرمی کامل برای توسعه اپلیکیشن دسترسی پیدا میکنند که نیازی به ساخت یا مدیریت آن ندارند و در نتیجه زمان بیشتری برای توسعه و استقرار دارند.
حفظ و نگهداری کمتر
سیستمهای نرمافزاری داخلی با دردسر همراه هستند، به ویژه در زمینه بهروزرسانیها. با PaaS، ارائهدهنده خدمات مسئول بهروزرسانی و نگهداری همهچیز هستند و شما از دردسرهای نگهداری معاف میشوید.
قیمتگذاری مقرونبهصرفه
منابع PaaS بر حسب نیاز شما ارائه میشوند، بنابراین تنها برای آنچه که واقعاً استفاده میکنید، هزینه میپردازید. همچنین PaaS دسترسی به ابزارها و قابلیتهای پیشرفته توسعه را فراهم میآورد که ممکن است خرید آنها به صورت مستقیم بسیار گران باشد.
مقیاسپذیری آسان
دیگر نگران ظرفیت نباشید. PaaS به شما این امکان را میدهد که در بازههای زمانی کمترافیک، منابع را کاهش دهید یا برای پاسخگویی به افزایش غیرمنتظره تقاضا، منابع را بلافاصله افزایش دهید.
دسترسی انعطافپذیر
تیمهای DevOps میتوانند از هر مکان و با هر دستگاهی تنها با اتصال به اینترنت به خدمات و ابزارهای مشترک PaaS دسترسی داشته باشند.
امنیت مشترک
با استفاده از PaaS، مسئولیت تأمین امنیت زیرساختها بر عهده ارائهدهنده خدمات است. بیشتر ارائهدهندگان بزرگ PaaS راهنماها و بهترین شیوهها برای ساخت و توسعه بر روی پلتفرمهایشان را ارائه میدهند.
تفاوتهای بین IaaS ،PaaS و SaaS
زیرساخت به عنوان سرویس (IaaS)، پلتفرم به عنوان سرویس (PaaS) و نرمافزار به عنوان سرویس (SaaS) سه دسته اصلی از مدلهای سرویسدهی رایانش ابری هستند. هر نوع رایانش ابری، منابع کاملاً مدیریتشده را از طریق اینترنت عمومی در اختیار سازمانها و افراد قرار میدهد؛ از ذخیرهسازی و مجازیسازی گرفته تا سختافزار و نرمافزار و اپلیکیشنها. تفاوت بین آنها این است که کدام منابع را خودتان مدیریت میکنید و کدام منابع برای شما مدیریت میشوند.
عبارت «به عنوان سرویس» عموماً به یک سرویس رایانش ابری اشاره دارد که به طور کامل توسط ارائهدهنده خدمات ابری مدیریت میشود. درک اینکه چه چیزی را میخواهید مدیریت کنید (و چه چیزی را نمیخواهید) یکی از مهمترین مراحل در سفر شما به سمت خدمات ابری است.
با توجه به نوع سرویسی که انتخاب میکنید، ارائهدهنده خدمات مسئول مدیریت عناصر مختلف در لایههای رایانشی شما خواهد بود:
- IaaS ارائهدهنده خدمات به شما دسترسی بر اساس درخواست به خدمات زیرساخت، از جمله پردازش، ذخیرهسازی، شبکه و مجازیسازی میدهد. مدیریت همه چیز از جمله ماشینهای مجازی، سیستمعاملها، میانافزار، اپلیکیشنها و دادههای خود را مدیریت میکنید اما نیازی به نگهداری یا بهروزرسانی زیرساخت دیتاسنتر خود ندارید.
- PaaS ارائهدهنده سرویس تمام سختافزارها و منابع نرمافزاری مورد نیاز برای توسعه اپلیکیشن را ارائه و مدیریت میکند. شما کد را مینویسید و تمام اپلیکیشنها و دادهها را مدیریت میکنید، اما نیازی به مدیریت یا نگهداری پلتفرم توسعه نرمافزار ندارید. PaaS بیشتر منابع را تا لایههای بالای نرمافزار مدیریت میکند تا بار عملیاتی تیمهای توسعه و IT را کاهش دهد.
- SaaS ارائهدهنده سرویس کل لایه اپلیکیشن را از زیرساخت سختافزار تا خود اپلیکیشن از طریق اینترنت ارائه و مدیریت میکند. تمام بهروزرسانیها، رفع اشکالها و سایر نگهداریهای عمومی برای همه اجزا توسط ارائهدهنده انجام میشود. تنها کافی است به برنامه متصل شوید.
سوالات متداول
- ۱. PaaS چیست و چه کاربردی دارد؟
PaaS یا پلتفرم به عنوان سرویس، یک مدل سرویسدهی رایانش ابری است که به توسعهدهندگان محیطی کامل برای توسعه، استقرار، اجرا و مدیریت اپلیکیشنها ارائه میدهد. این مدل به کسبوکارها امکان میدهد بدون نیاز به نصب و نگهداری سختافزار یا نرمافزار، به راحتی و با هزینه کمتر برنامههای خود را توسعه دهند و به بازار عرضه کنند.
- ۲. PaaS چگونه کار میکند؟
PaaS از طریق یک پلتفرم آنلاین و امن که شامل زیرساخت ابری، میانافزار و رابطهای کاربری مختلف است، ارائه میشود. توسعهدهندگان میتوانند از هر مکان با اتصال به اینترنت به این پلتفرم دسترسی پیدا کرده و به راحتی با اعضای تیم خود همکاری کنند. پس از اتمام توسعه، برنامهها میتوانند به سرعت بر روی سیستم PaaS اجرا شوند.
- ۳. چه مزایایی استفاده از PaaS دارد؟
مزایای استفاده از PaaS شامل زمان کوتاهتر ورود به بازار، کاهش نیاز به نگهداری و بهروزرسانی، قیمتگذاری مقرونبهصرفه، مقیاسپذیری آسان، دسترسی انعطافپذیر و امنیت مشترک است. این مزایا به توسعهدهندگان این امکان را میدهد تا بدون نگرانی از زیرساختها، بیشتر بر روی کد و توسعه اپلیکیشن خود تمرکز کنند.
این مقاله را به اشتراک بگذارید